Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kapten Groggs underbara resa
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-08-14

Handling

Kapten Grogg och hans skeppsgosse Kalle lastar Groggs lilla segelbåt vid en brygga. Uppenbarligen ska de ut på en långsegling. Öl och brännvin tycks vara den viktigaste lasten. Seglatsen...

Visa hela handlingen

Press

"Och så gapskrattet åt Kapten Groggs underbara resor -- hur i all världen är den filmteckningen utförd?" (AB) "Med nöje kan konstateras Victor Bergdahls stora succé med Kapten...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Kapten Grogg och hans skeppsgosse Kalle lastar Groggs lilla segelbåt vid en brygga. Uppenbarligen ska de ut på en långsegling. Öl och brännvin tycks vara den viktigaste lasten. Seglatsen bjuder på både storm och stiltje. En sjöjungfru med svenskt folkliga drag blir så intresserad av Grogg att hon inte märker att hajar angriper henne. Båten glider sakta i stiltjen. Äntligen är de i land och på väg till närmaste infödingsby. Ett lejon anfaller och tvingar upp dem i en kokospalm. Grogg ramlar ner mitt i gapet på lejonet. En svart man sticker ner ett spjut i munnen på lejonet. Spjutet försvinner och används av Grogg till att skära upp lejonet och ta sig ut. Där Grogg drar fram konsumeras det akvavit. Grogg får en fin befattning i byn, och Kalle får prinsessan. En tropisk måne lyser över havet, och Kalle bekantar sig med prinsessan.

Texten reviderad 2011-02-04

Censur / granskning

Censurnummer 15589
Datum 1916-07-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 176 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 176 meter
Längd i minuter 9 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Och så gapskrattet åt Kapten Groggs underbara resor -- hur i all världen är den filmteckningen utförd?" (AB)

"Med nöje kan konstateras Victor Bergdahls stora succé med Kapten Groggs underbara resor -- där finnas resurser som utesluta amerikanska burlesker." (StT)

"Härtill kommer den allra dråpligaste tecknade skämtserie, Kapten Groggs underbara resor. I går narrade den t o m publiken till kraftiga applåder, vilka voro synnerligen välförtjänta. Den är tecknad av Victor Bergdahl som förut åstadkommit ypperliga saker på detta område." (DN)

Kommentar Svensk filmografi

Victor Bergdahl (1878-1939), tecknare och pionjär på animationsfilmområdet, var upphovsman till de, även internationellt, populära filmerna om kapten Grogg, en rödbrusig sjöbuss med uniformsjacka, skärmmössa och med en näsa som skvallrar om att han uppskattar starka drycker. Bergdahl gjorde totalt 13 kapten Grogg-filmer 1916-1922. Därefter sysslade han med animation för reklamfilm. 1936 gjorde han sin sista film, den animerade sexualupplysningsfilmen Från cell till människa.

Kapten Groggs underbara resa är den första; övriga filmer i serien är: Kapten Grogg i ballong (se 1916/42) Kapten Grogg och Kalle på negerbal (se 1917/4) När Kapten Grogg skulle porträtteras (se 1917/16) Kapten Grogg vid Nordpolen (se 1917/25) Kapten Grogg gifter sig (se 1918/3) Kapten Grogg och fru (se 1918/9) Kapten Grogg bland vilda djur (se 1919/3) Kapten Grogg badar (se 1919/10) Kapten Grogg på Stora Oceanen (1920/se Appendix, s 368 i Svensk filmografi del 2). Kapten Grogg bland andra konstiga kroppar (1921/ se Appendix, s 367 som ovan.) Kapten Grogg skall fiska (1921/se Appendix, s 368 som ovan.) Kapten Grogg har blivit fet (1922/se Appendix, s 367 som ovan.)

Se för övrigt Torsten Jungstedts bok "Kapten Grogg och hans vänner" (se Bibliografin). Se även kommentar till 1916/10.

Kapten Groggs underbara resa visades som fyllnadsprogram till Stillers Kärlek och journalistik (1916/22).

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1916-08-14 Röda Kvarn Stockholm Sverige 9 min (Fyllnadsprogram till filmen "Kärlek och journalistik")
Urpremiär 1916-08-14 Röda Kvarn Stockholm Sverige 9 min (Fyllnadsprogram till filmen "Kärlek och journalistik")

Ämnesord

Lejon
Segelbåt
Sjöjungfrur

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 147


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd 17,5 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 165


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?