Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (15 st)

Originaltitel Ministerpresidenten
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1916-09-19

Medverkande

Carl Barcklind
Jean Bazard, tidningsman och politiker

Maja Cassel
Rose Legrange

Manne Göthson
Leroux, bankir

Arvid Hammarlund
Alphonse Carrel, advokat

Mary Johnson
gäst på bakirens soaré

Siri Lundin
gäst på bankirens soaré

Handling

Tidningsmannen Jean Bazard och advokaten Alphonse Carrel är rivaler om den sköna Rose Legrange, men Bazard vinner hennes kärlek. Carrel har större lycka i sina skumma ekonomiska...

Visa hela handlingen

Press

Omdömena om Ministerpresidenten var tämligen tvehågsna. Mest positiv var Kamé i AB som talade om "ett verkligt litet svenskt evenemang, väl värt att tilldraga sig den svenska publikens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Carl Barcklind Jean Bazard, tidningsman och politiker
Maja Cassel Rose Legrange
Manne Göthson Leroux, bankir
Arvid Hammarlund Alphonse Carrel, advokat
Mary Johnson gäst på bakirens soaré
Siri Lundin gäst på bankirens soaré

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

Tidningsmannen Jean Bazard och advokaten Alphonse Carrel är rivaler om den sköna Rose Legrange, men Bazard vinner hennes kärlek. Carrel har större lycka i sina skumma ekonomiska spekulationer tillsammans med bankiren Leroux, som är Roses morbror.

Bazard och hans tidning råkar i allvarliga ekonomiska bekymmer, och trots att Bazard är en man av höga moraliska principer, inlåter han sig på ohederliga affärer med Leroux och Carrel. Därmed får han finanserna på fötter igen.

Efter ett par år är Bazard lyckligt gift med Rose och har därtill etablerat sig som framgångsrik politiker. Han ska som ministerpresident bilda den nya regeringen. Alphonse Carrel ser äntligen en chans att hämnas på sin förre rival. Han gör ett nattligt inbrott hos Leroux och stjäl de dokument som bevisar Bazards tidigare oegentligheter.

Nästa dag stämmer han möte med Rose och hotar att ödelägga hennes makes karriär såvida hon inte överger honom och gifter sig med Carrel. Rose avvisar honom med förakt.

Innan Carrel hunnit sätta hotelserna i verket upptäcker bankir Leroux dokumentstölden och förstår vem förövaren är. Han söker upp Carrel och kräver tillbaka papperen. Det blir handgemäng, och Carrel vådaskjuter sig själv till döds. Leroux smyger bort osedd med de ödesdigra dokumenten under armen.

Rose anländer strax därpå till Carrels bostad för att vädja till hans ädelmod. Hon finner liket och blir själv misstänkt för att ha begått mordet. Hon sätts i fängsligt förvar.

Leroux förklarar för Bazard att han tänker elda upp de komprometterande dokumenten och därefter gå till polisen och förklara hur Carrel avlidit.

Trots detta låter Bazard kungöra att han drar sig tillbaka från den politiska arenan. "Mer än makt och ära, Rose, värderar jag din kärlek", säger han till sin maka, när hon rentvådd fått lämna häktet.

Censur / granskning

Censurnummer 15981
Datum 1916-09-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1056 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1056 meter
Längd i minuter 51 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Omdömena om Ministerpresidenten var tämligen tvehågsna. Mest positiv var Kamé i AB som talade om "ett verkligt litet svenskt evenemang, väl värt att tilldraga sig den svenska publikens intresse". De flesta övriga kritiker fann stycket ganska ointressant och klagade på att den franska intrigen passade illa i den svenska miljön. De påfallande ljuseffekterna fick ömsom ris och ömsom ros, precis som skådespelarna.

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades sommaren 1916 i Göteborg och är mest anmärkningsvärd som ett tidigt exempel på af Klerckers raffinerade experiment med ljuset. Carrels inbrott är filmat med tjuvens ficklampa som enda ljuskälla.

Den kontinentala miljön hade liksom den melodramatiskt uppbyggda intrigen sitt föredöme i tidens internationella filmstil, i synnerhet den danska. Även för fotot torde den danska stilen ha gett mönstret.

Inspelning

(sommaren) 1916 1916
Hasselbladateljén, Otterhällan Göteborg Sverige
Trädgårdsföreningen Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1916-09-19 Sture Stockholm Sverige 51 min
Urpremiär 1916-09-19 Sture Stockholm Sverige 51 min

Ämnesord

Advokater
Bankir
Fängelse
Göteborg/Trädgårdsföreningen
Inbrott
Melodram
Mord
Politik
Rivaler
Svartsjuka
Tidningsman
Utpressning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1029


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1002


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 862


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Bredd 35 mm
Längd i meter 300


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?