Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (112 st)

Originaltitel Therèse
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1916-10-02

Medverkande

Lili Bech
Therèse

Lars Hanson
Gerhard, student

Albin Lavén
Rell, häradshövding

Mathias Taube
Kembell, advokat

Robert Sterling
Ramb, kriminalrättsassessor

Visa alla medverkande

Handling

Den unga Therèse har för att bli försörjd följt sina föräldrars råd och gift sig med en ansedd och förmögen men betydligt äldre jurist, häradshövding Rell. Hon lever ett lugnt och...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick genomgående god kritik. Handlingen kallades "spännande och sevärd" (SocD) och "väl funnen, spännande och originell" (AB). "Det kan redan från början sägas", skrev AT, "att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Lili Bech Therèse
Lars Hanson Gerhard, student
Albin Lavén Rell, häradshövding
Mathias Taube Kembell, advokat
Robert Sterling Ramb, kriminalrättsassessor
Albert Ståhl Donne
Josua Bengtson detektiv
Jenny Tschernichin-Larsson mor till Therèse

Bolag

Handling

Den unga Therèse har för att bli försörjd följt sina föräldrars råd och gift sig med en ansedd och förmögen men betydligt äldre jurist, häradshövding Rell. Hon lever ett lugnt och behagligt liv och ägnar sig främst åt deras lille son.

Men så blir hon bekant med en ung man, kriminalrättsassessor Ramb, och genast klappar äventyret på dörren. Hon inleder en bekantskap som, utan att ännu leda till något, i så hög grad misshagar hennes man att han brutalt visar henne på dörren. Sin son skall hon aldrig mer få träffa.

Therèse reser utomlands. Åren går och hon för ett äventyrligt och extravagant liv, överallt uppburen och bortskämd för sin skönhets skull. Men när hon många år senare får veta att hennes man dött, beslutar hon återvända för att söka rätt på sin son.

En kväll sitter Therèse med några vänner på en restaurang, där ett glatt gäng studenter vid ett bord bredvid sjunger och skålar. Hon blir bekant med dem och följer efteråt med dem hem till den unge studenten Gerhard på nachspiel. Där blir hon och Gerhard slutligen ensamma kvar. Hon värjer sig framgångsrikt mot hans närmanden, och snart somnar han trött i en stol.

Hon upptäcker då att Gerhard är hennes son -- han har samma karakteristiska fördelsemärke på halsen som hennes barn hade. Förskräckt flyr hon ur våningen.

På natten utbryter eld i våningen och på morgonen hittas Gerhard död, kvävd av röken. Therèse, som intet anar, kommer för att träffa Gerhard och blir häktad av polisen.

Vid rättegången förnekar hon envist all skuld till hans död och slutligen berättar hon hela sammanhanget för sin försvarsadvokat. Denne tror på henne och börjar göra egna efterforskningar. Då utbryter plötsligt en ny och lika oförklarlig eldsvåda i Gerhards lägenhet, men med förenade ansträngningar lyckas advokaten och polisen avslöja den egendomliga orsaken bakom bägge bränderna.

Therèse blir frikänd och rentvådd. På nytt går hon ensam ut i livet.

(Filmen började med den första eldsvådan, den döde Gerhard och häktningen av Therèse. Sedan följde rättegången och först på ett senare stadium av denna rullas hela förhistorien upp som en lång återblick. Därpå gick handlingen vidare enligt ovan.)

Censur / granskning

Censurnummer 15630
Datum 1916-07-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1123 meter
Längd efter klipp 1103 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1123 meter
Längd i minuter 55 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick genomgående god kritik. Handlingen kallades "spännande och sevärd" (SocD) och "väl funnen, spännande och originell" (AB). "Det kan redan från början sägas", skrev AT, "att filmen är en av de bästa publiken sett på senaste tiden."

Victor Sjöströms regi kallas än "ypperlig" (SvD), än "utmärkt" (SocD), än "insiktsfull och värdig" (AB) och StD avslutar sin recension med att "regien bjuder på många fina detaljer".

Lili Bech i den filmen dominerande kvinnliga huvudrollen får också en rad vackra omdömen. Hon spelar "fint och behärskat" (DN) och "lugnt och värdigt" (SvD). Hon "ger en intagande och uttrycksfull tolkning av skådespelets huvudroll" (AT). Hennes "tragiska kvinnogestalt är själfull och fängslande, kanske det mest mänskligt övertygande denna skådespelerska presterat" (StD).

Flera recensenter tycker att Lars Hanson fått en alldeles för obetydlig roll i berättelsen, men han genomför den med "ungdomlig verv" (AT) och "frisk ungdomlighet" (SvD).

Kommentar Svensk filmografi

Filmen Therèse har som underlag den ytterligare utarbetade fjärde akten av det manuskript, som låg till grund för Gatans barn (1914/19). Sista akten sparades och blev alltså en helt fristående film (se kommentar till 1914/19).

Namn, personer och miljöer är helt nya, men Lili Bech spelar i bägge den dominerande kvinnliga huvudrollen. I början av Therèse känner man också ganska starkt ekot av hur Gatans barn slutade: modern som måste lämna sitt lilla barn och förbjuds att någonsin mer träffa det. Men moderns bakgrund är helt olika i de bägge filmerna.

Som manuskriptförfattare anges E V Juhlström, en pseudonym bildad av delar av Ester Julins och Victor Sjöströms namn. Ester Julin (1885-1931) var anställd som manuskriptmedarbetare vid Svenska Bio/Svensk Filmindustri och i den egenskapen fungerade hon tidvis även som sekreterare åt både Victor Sjöström och Mauritz Stiller. Vid manuskriptsamarbetet med Sjöström kallade de sig "E V Juhlström", vid samarbetet med Stiller "Alexander Vichetos". Detta sätt att kombinera namn var populärt vid denna tid. Manuskriptsamarbetet mellan Victor Sjöström och författaren Sam Ask skedde sålunda under pseudonymen "A V Samsjö".

Therèse spelades in i slutet av mars och början av april 1916. Filmen är inte bevarad. Däremot föreligger ett kontinuerligt, från originalnegativet kopierat bildmaterial från copyrightavdelningen vid Library of Congress, Washington D C, USA.

Therèse såldes utomlands i sammanlagt 35 kopior till ett antal inte längre specificerbara länder, däribland Frankrike, Argentina och Chile.

Förlaga

Originaltitel Folkets barn (Manus)
Författare Johanne Skram Knudsen
Poul Knudsen


Originaltitel Ett barn av folket (Manus)
Författare Johanne Skram Knudsen
Poul Knudsen


Inspelning

1916-03 1916-04
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Röda Kvarns foajé Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1916-11-06 Röda Kvarn Stockholm Sverige 55 min
Sverigepremiär 1916-10-02 Cosmorama Göteborg Sverige 55 min
Urpremiär 1916-10-02 Cosmorama Göteborg Sverige 55 min
Annan visning 1916-10-13 Metropol Köpenhamn Danmark 55 min
1916-11-03 Boulevard Kristiania Norge 55 min

Musikstycken

Ämnesord

Advokater
Bröllop
Dödsfall/kvävning
Eldsvådor
Födelsemärke
Häradshövdingar
Högborgerlig miljö
Kriminalrättsassessor
Nachspiel
Olyckshändelse/eldsvåda
Oskyldigt misstänkta
Polis
Rättegångar
Skilsmässor
Stockholm
Stockholm/Röda Kvarn
Student
Svartsjuka
Äventyrerska
Återblick

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Skådespel i tre akter af E.V. Juhlström.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 2 s.
Språk Norska


Typ Dialoglista
Omfång 6 s. Innehållsbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 78 s. Roll- och miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Geschlifeenes Kristall.
Omfång 5 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 18
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?