Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Mor Katrinas Halmstadsbesök eller Storstadens frestelser
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-09-16

Handling

Mor Katrina besöker jämte sina båda döttrar Augusta och Lovis samt drängen Jöns Halmstad. Jöns spelar dragspel på torget, och sällskapet besöker åtskilliga affärer samt en...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Bolag

Produktionsbolag Triofilm
August Sellergren
Distributör i Sverige (35 mm) Triofilm

Handling

Mor Katrina besöker jämte sina båda döttrar Augusta och Lovis samt drängen Jöns Halmstad. Jöns spelar dragspel på torget, och sällskapet besöker åtskilliga affärer samt en restaurang. Till slut meddelas, att inspelningen skett för Barnens Dag. (Censurbeskrivning.)

Censur / granskning

Censurnummer 16155
Datum 1916-10-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 266 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 266 meter
Längd i minuter 13 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Vissa uppgifter i Hallandsposten ger vid handen att filmen visades redan 6.9.1916 i Halmstad i samband med Barnensdagsfestligheterna. Detta skulle betyda att den visades ocensurerad.

I Hallandsposten 9.2.1916 finns ett inspelningsreportage om denna amatörfilm:

"Det stora film-'drama' med idel Halmstadspersonnager som medspelande, som skall sätta en extra piff på Barnens Dags-festligheterna, är när dessa rader läsas i det allra närmaste inspelat.

Den lilla amatörtruppen, som ett par dagar gnott allt vad tygen hållit under dir. Körlings ledning med repetitionerna, agerade i går och i dag på morgonen framför upptagningskameran. Och håller fortsättningen vad början lovar kan man vara övertygad om att filmen blir en sevärdhet utom tävlan. En representant för filmbolaget Triofilm har handhaft själva upptagningen av lustspelets brokiga faser. Det var naturligtvis lite bekymmersamt i början, innan 'artisterna' fått det rätta handlaget, men det gav snart med sig och vid det här laget försäkra fruarna Perselli, Fogelklou och fröken Hollender, som jämte ett par andra amatörer spela med i den muntra farsen, att det känns som om de i all sin dag inte haft annat för händer än filma.

Inspelningen började vid middagstiden i går, då det lantliga sällskapet besökte en del affärer på Storgatan och f ö dennas rikt pulserande liv fastnade på plåten. Så förflyttades plötsligen scenen till Tivoli, där flinka hovmästare serverade sällskapet sköna förfriskningar. För att vara så tidigt på eftermiddagen blev Tivoli i en hastig vändning livligt nog och borden befolkades av en del känt folk, vilka snart få skåda sig själva på den vita duken. Åskådare samlades i stora mängder till det roliga 'frispektaklet' och det är väl fråga om vilka som hade det muntrast, de agerande själva eller åskådarna.

I dag på morgonen filmades vid station, där mor Katrina med sitt sällskap kom in till staden med stora äggkorgar. Senare ställde sig mor Katrina helt resolut på Torget bland de andra torggummorna och drev kommers mest med hela staden. Trots den ganska tidiga timman hade mycket bekant folk hunnit fram till Torget och deras drag förevigades samvetsgrant.

Allt som allt lovar filmen Mor Katrinas Halmstadbesök att bli en kolossal attraktion, som under Barnens Dag kommer att bli en kraftigt dragande spik. Var och en skall naturligtvis dit för att titta och skratta åt lustspelets alla befängda situationer."

I samband med festligheterna kring Barnensdag 1916 utbryter ett häftigt krig mellan två biografägare i Halmstad om vem som har rätten att filma festligheterna. Man tar heder och ära av varandra i en mängd insändare i lokalpressen.

Inspelning

1916-01 1916-02
Halmstad Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1916-09-16 Barnensdags Nöjesfält Halmstad Sverige 13 min
Urpremiär 1916-09-16 Barnensdags Nöjesfält Halmstad Sverige 13 min

Ämnesord

Amatörfilm
Halmstad

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?