Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (23 st)

Originaltitel Fången på Karlstens fästning : Äventyrsfilm i 4 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-11-14

Medverkande

Nils Chrisander
greve de Faber, sprängämnesexpert

Maja Cassel
Mary Plussman

Manne Göthson
Johan Plussman, professor

Arvid Hammarlund
doktor Johnson

Gustaf Bengtsson
de Fabers chaufför

Victor Arfvidson
Berger, fästningsförvaltare

Visa alla medverkande

Handling

Någonstans i Europa arbetar greve de Faber i sitt laboratorium på att uppfinna ett nytt sprängämne. Genom en tidningsnostis får han veta att den svenske professorn Johan Plussman redan...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken var enig om att fotograferingen i denna sensationsfilm var förstklassig och att miljövalet, Karlstens fästning, var utomordentligt lyckat. Om resten gick omdömena isär. Somliga...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Nils Chrisander greve de Faber, sprängämnesexpert
Maja Cassel Mary Plussman
Manne Göthson Johan Plussman, professor
Arvid Hammarlund doktor Johnson
Gustaf Bengtsson de Fabers chaufför
Victor Arfvidson Berger, fästningsförvaltare
William Engeström fiskare
Hugo Björne student
Gabriel Alw student
Sture Baude student

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2020

Handling

Någonstans i Europa arbetar greve de Faber i sitt laboratorium på att uppfinna ett nytt sprängämne. Genom en tidningsnostis får han veta att den svenske professorn Johan Plussman redan förekommit honom. Greven beslutar sig för att resa till Sverige och förvärva uppfinningen på ett eller annat sätt. På båtresan blir han bekant med professorns dotter Mary på väg hem från en pension.

Efter ankomsten till Sverige avlägger de Faber ett besök hos professor Plussman och erbjuder denne ett högt pris för uppfinningen, men svensken vägrar: "Mitt eget land behöver uppfinningen". Innan han lämnar professorsbostaden blir de Faber vittne till ett uppträde mellan professorn och Marys uppvaktande kavaljer, dr Johnson. Greven inväntar den bedrövade dr Johnson och försöker förgäves muta honom att som hämnd stjäla professorns uppfinning.

Greve de Faber återvänder då själv till Plussmans villa, kloroformerar professorn och stjäl formlerna. Han blir dock upphunnen av Mary Plussman, som försöker hejda honom med hjälp av en pistol. Tillsammans med sin chaufför måste de Faber övermanna kvinnan och för bort henne i bil och så småningom i båt till Karlstens fästning, där förvaltaren är gammal god vän till kidnapparen.

Dr Johnson och professor Plussman finner varandra igen i sina mödor att med polisens hjälp spåra kidnapparna. Men greven är dem till en början för listig. Polisen måste utfästa en belöning.

Mary sätts i en cell på fästningen, där även de Faber installerar sig. Han börjar bli allvarligt förälskad i henne, men vinningslystnaden är större är kärleken. I ett obevakat ögonblick lyckas Mary kasta ut en vin!flaska med ett meddelande i havet. Flaskposten upptäcks av en fiskebåtsbesättning, och fiskaren sätter sig i förbindelse med dr Johnson, som omedelbart ger sig iväg till Karlstens fästning för att rädda sin fästmö. Kidnapparna grips av panik, och Mary lyckas frigöra sig från sitt handfängsel och klättrar ut på den höga fästningsmuren, blir hängande från en avsats och ramlar ned, tämligen oskadd. Det blir skottlossning och slagsmål mellan kidnappare och räddare i strandkanten. Mary blir räddad av sin kavaljer, men de Faber drunknar i havet: "Vågornas hämnd".

Censur / granskning

Censurnummer 16428
Datum 1916-11-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1254 meter
Längd efter klipp 1229 meter
Kommentar I akt I: Inbrotts- och kloroform-scenen klippes; överfallsscenen på Mary förkortas. I akt IV: Texten och scenen "En man ett skott" jämte "vågornas hämnd" (texten och scenen) klippas.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1254 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken var enig om att fotograferingen i denna sensationsfilm var förstklassig och att miljövalet, Karlstens fästning, var utomordentligt lyckat. Om resten gick omdömena isär. Somliga ansåg att filmen var spännande och rappt berättad, andra att den var seg och stillastående. Av de oförklarliga luckorna i handlingen stördes flera recensenter.

"Uppslaget till filmen är som man ser ej vidare originellt, men det har utarbetats så att publiken onekligen sitter i stark spänning. Men hur den utländske äfventyraren så obehindradt kan röra sig i Karlstens fästning, där han till och med har ett bekvämt skrivbord, hur den unga flickan fått tillbaka det röfvade manuskriptet, som hon gladt svänger i handen sedan hon hoppat ner från fästningsmuren, släpats öfver klippor, kämpat för lifvet i sjön m m, dylikt får man ej klart för sig.

Filmen har emellertid sitt mycket stora intresse på grund af den briljanta regien. Regissören, löjtnant af Klercker, visar sig med denna film vara en kapacitet af rang. Det sätt hvarpå han utvalt de platser i Göteborgs skärgård och inom samt omkring Karlstens fästning, där filmen till stor del spelas, vittnar om en utomordentlig smak och om ett godt förstånd om hvad som gör sig på film. Briljantare dekorationer än dessa naturliga bilder kan man knappt önska. Belysningseffekterna äro äfven förstklassiga och visa, att vi äfven här hemma kunna arbeta med små men förståndigt använda medel. Hasselblads officin har verkligen stor heder af det sätt hvarpå filmen uppsatts." (Colibri i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Den samtida kritikens lovord för fotot står sig väl än i dag: Fången på Karlstens fästning hör till de filmer som på senare år gett af Klercker ryktbarhet som en bildbegåvning fullt i klass med de mer berömda kollegerna Sjöström och Stiller. De dramatiska belysningseffekterna inne i fästningen är närmast ekvilibristiska, men här förekommer också trickfotograferingar av uppseendeväckande slag, t ex en triptykbild som återger ett telefonsamtal: den uppringande syns i vänstra bilden, den svarande i högra bilden och i mittbilden antyds avståndet dem emellan genom en stadsvy.

Filmen spelades in under Hasselblads och af Klerckers hektiska sommar 1916.

Inspelning

(sommaren) 1916 1916
Marstrand Sverige
Uddevalla Sverige
Hasselbladsateljén, Otterhällan Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1916-11-14 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 61 min
Urpremiär 1916-11-14 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 61 min
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Fången på Karlstens fästning (1916)

Ämnesord

Adelsman
Drunkning
Fiskare
Fosterland
Kidnappning
Marstrand
Polis
Professorer
Slagsmål
Sprängämne
Uddevalla
Uppfinnare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1079


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1169


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1169


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1169


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 1169


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Äventyrsfilm i 4 akter.
Omfång 8 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 7 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?