Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (30 st)

Originaltitel Vägen utför
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-12-27

Medverkande

Sybil Smolova
Mary Blom

Victor Arfvidson
Marys far

Arvid Hammarlund
Erik Ström, student

Manne Göthson
Bern, doktor

Tekla Sjöblom
Berns hustru

Gabriel Alw
Tom, sjåare

Handling

Mary tar farväl av sin fader och beger sig till en föreläsning. Utanför porten möter hon en ung student, Erik Ström. De känner uppenbarligen varandra och när de kommer in i en park...

Visa hela handlingen

Press

"Hon gör trovärdigt den unga vilseförda, men återupprättade familjeflickans roll. Stycket är väl spelat på alla händer." (XX i AT) "Den nya filmfirman har för huvudrollen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Sybil Smolova Mary Blom
Victor Arfvidson Marys far
Arvid Hammarlund Erik Ström, student
Manne Göthson Bern, doktor
Tekla Sjöblom Berns hustru
Gabriel Alw Tom, sjåare

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

Mary tar farväl av sin fader och beger sig till en föreläsning. Utanför porten möter hon en ung student, Erik Ström. De känner uppenbarligen varandra och när de kommer in i en park kysser han henne passionerat.

Efter en tid får fadern ett brev där Mary meddelar att om hon åter kommer hem, är det efter att ha fött ett barn. Fadern blir helt nedbruten och efter en tid dör han. Mary blir förtvivlad och barnet förmår inte dämpa sorgen. Hon lämnar bort det till ett äldre barnlöst par.

Mary söker upp barnafadern och får då ytterligare ett slag. Hon påträffar honom på knä framför en annan kvinna.

Mary får anställning som sällskapsdam hos en doktor Bern. En dag upptäcker hon en morfinspruta på ett bord och snart är hon fast i ett missbruk. Doktorn upptäcker snart det hela och Mary får avsked.

Mary försöker få ut morfin på apoteket på ett förfalskat recept och hamnar i fängelse. När hon kommer ut, gör hon bekantskap med en försupen arbetare, Tom. Hon flyttar till hans eländiga kyffe och får där utstå hugg och slag.

Mary sjunker allt djupare och gör till slut allt för att komma över sprit. En dag gör hon och Tom ett inbrott hos Marys gamle arbetsgivare. Hon upptäcker då åter morfin och kan inte avstå. De åker fast och Mary hamnar åter i fängelse.

Hon uppför sig exemplariskt och får snart hjälpa till i köket. Dit kommer ofta fångvaktarens lilla flicka på besök. Mary fäster sig omedelbart och på ett mycket speciellt sätt vid henne. Det visar sig vara Marys dotter.

När hon lämnar fängelset, försöker Tom få henne att flytta hem till honom igen. Hon velar, men när hon får se sin dotter komma springande är all tvekan borta. Hon vägrar. Kärleken till barnet blir Marys utgångspunkt för ett nytt liv. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 16599
Datum 1916-11-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 767 meter
Längd efter klipp 751 meter
Kommentar I akt I: större delen av studentens kurtis med flickan på soffan. I akt II: en starkt sensuell kyss i Toms bostad. (Obs! Klippen hava delvis utförts av firman före stämplingen.)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 767 meter
Längd i minuter 37 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Hon gör trovärdigt den unga vilseförda, men återupprättade familjeflickans roll. Stycket är väl spelat på alla händer." (XX i AT)

"Den nya filmfirman har för huvudrollen förvärvat en så framstående förmåga som filmstjärnan Sybil Smolowa, vilkens spel också alltigenom är övertygande och vackert." (N & C:o i SocD)

"Den unga flickan spelas konstnärligt och sant och med stark, orädd realism av Sybil Smolowa, som, utom det att hon är mycket vacker, även kan spela film, utan att varje ögonblick se ut som om posen vore huvudsaken. Hennes mimik är beundransvärd i alla sina olika skiftningar, och hennes smidiga, graciösa rörelser göra sig utmärkt på den vita duken." (Marfa & Comp i DN)

Inspelning

1916 1916
Hasselbladateljén, Otterhällan Göteborg Sverige
Vasastaden Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1916-12-27 Sture Stockholm Sverige 37 min
Urpremiär 1916-12-27 Sture Stockholm Sverige 37 min

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Avskedande
Barn/utomäktenskapligt
Bedrägerier
Ekonomiskt obestånd
Fängelse
Göteborg/Vasastaden
Inbrott
Moderskärlek
Narkotikamissbruk
Student
Sällskapsdam

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?