Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Fru Bonnets felsteg
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1917-01-02

Medverkande

Egil Eide
Georg Bonnet, mecenat

Karin Molander
Eva Bonnet, Georgs hustru

Adolf Niska
Paul Verdier, artist

William Larsson
Henry Meline, artist

Edith Erastoff
Anita, dansös

Handling

Georg Bonnet är mecenat och populär i konstnärskretsar. När han firar bröllop med sin unga och vackra fru Eva, har han bjudit in flera av sina vänner bland unga konstnärer. Eva...

Visa hela handlingen

Press

Fru Bonnets felsteg får ett i huvudsak positivt mottagande. Samtliga recensenter observerar att operasånga!ren Adolf Niska debuterar i huvudrollen. Souris & Colibri i SvD och Jens Flik i NDA...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Egil Eide Georg Bonnet, mecenat
Karin Molander Eva Bonnet, Georgs hustru
Adolf Niska Paul Verdier, artist
William Larsson Henry Meline, artist
Edith Erastoff Anita, dansös

Bolag

Handling

Georg Bonnet är mecenat och populär i konstnärskretsar. När han firar bröllop med sin unga och vackra fru Eva, har han bjudit in flera av sina vänner bland unga konstnärer.

Eva blir snabbt centralpunkten på bröllopsfesten. Framför allt Paul Verdier och Henry Meline blir fascinerade av den nya och vackra bekantskapen. Eva å sin sida är inte helt oberörd av den ståtlige Verdiers intresse.

Verdier har ett förhållande med dansösen Anita. För att vinna Anita för gott ställer Verdier upp i en konsttävling som Bonnet utlyst. Pengar är viktigt för Anita och prissumman är på 50.000 francs. Temat för tävlingen är "En martyr". Verdier lyckas övertala Eva att sitta modell.

Vid en sittning råkar Eva rent impulsivt slå armarna om Paul. Eva har blivit alltmer förtjust i honom. Plötsligt inser hon vad hon gjort och rusar hem.

Paul vet inte riktigt hur han skall tolka hennes invit. Han skickar Meline med en billet d'amour till henne. Meline visar sig vara ett föga lämpligt sändebud. Dels försöker han låna pengar av Bonnet, dels lyckas han få Bonnet att förstå att Eva och Paul träffats.

När Bonnet vägrar ett lån beslutar sig Meline för att medelst ett inbrott ändå låna av honom. Samma kväll som Meline planerat sitt inbrott beger sig Paul till Eva för att utröna varför hon inte svarat på hans brev.

Bonnet upptäcker Meline, när denne försöker genomföra sin kupp. Samtidigt hör Paul och Eva konstiga ljud i ett angränsande rum. Paul rusar dit och övermannar Meline. I samma stund brinner ett skott av och Meline sjunker död ner. Paul rusar skräckslagen från platsen.

Vid polisutredningen försöker alla ta på sig skulden för att skydda den andre. Polisen anser dock det troligast att Eva är den skyldige. Hon hamnar i fängelse.

När Eva kommer ut, rusar hon till Paul som nu lever med Anita. Han berättar att Meline skjutit sig själv av misstag. Hennes offer har således varit förgäves. Eva vänder sig då till Bonnet som aldrig lyckats glömma henne. Bonnet förlåter henne och de faller i varandras armar. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 16794
Datum 1916-12-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 855 meter
Längd efter klipp 818 meter
Kommentar I akt I: förstoringen av penningstölden på kaféet. I II: efter texten "Den dag du vinner Bonnets pris..." Anitas starkt sensuella scen med Méline. I III: en del av uppträdet i mörkret, den sensuella första kyssen efter texten: "Pristagaren firas", samt de sensuellt betonade scenerna vid dryckeslaget.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 855 meter
Längd i minuter 42 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Fru Bonnets felsteg får ett i huvudsak positivt mottagande. Samtliga recensenter observerar att operasånga!ren Adolf Niska debuterar i huvudrollen. Souris & Colibri i SvD och Jens Flik i NDA är dock klart negativa.

"Det har med Svenska biografteaterns övriga svenska nyheter på detta område gemensamt en mästerlig iscensättning. De medverkande skådespelarna löste lyckligt sina uppgifter, särskilt operasångaren Adolf Niska, som nu visade sig för första gången på filmen. Bekantskapen var uteslutande angenäm." (AT)

"Uppslaget till handlingen är väl funnet och hör inte heller till de vanligaste, fast titeln låter tämligen banal. Karin Molander är mycket vacker och behagfull som den unga fru Bonnet, som fick böta så hårt för sitt ganska oskyldiga svärmeri. Niska är en ny företeelse på den vita duken och tycks ha goda förutsättningar för filmen." (Marfa & comp i DN)

"Fru Bonnets felsteg, som har en svag handling med doft af billig roman men som spelas så utmärkt väl, att man ändå ser det med nöje. Det är första gången man får se Adolf Niska som filmskådespelare, och bekant!skapen är odelat angenäm. Ett ovanligt uttrycksfullt, behärskat och affektionsfritt spel, värdigt hans manligt vackra apparation, utmärker Niskas första framträdande på film." (Chinoise et C:ie i StD)

"Fru Bonnets felsteg, som både till uppslag och dettas närmare utformning är påfallande naivt. Att dryga kostnader offrats på inspelningen af detta tafatta försök är ägnat att förvåna. Fotograferingen är emellertid högst berömvärd och de erkänt goda artister, som anlitats för de olika rollerna, Karin Molander, Edith Erastoff, Adolf Niska m fl göra sig förtjänta af oförbehållsamt erkännande." (Jens Flik i NDA)

Kommentar Svensk filmografi

Filmens manus av den danske författaren Marius Wulff (1881-1953) inköptes den 22.11.1915.

Inspelning

1916 1916
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1917-01-02 Röda Kvarn Stockholm Sverige 42 min
Urpremiär 1917-01-02 Röda Kvarn Stockholm Sverige 42 min

Ämnesord

Bröllop
Dansös
Fängelse
Försoning
Inbrott
Konstnär
Konsttävling
Mecenat
Modell
Oskyldigt misstänkta

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Ein märtyrer. Drama in drei akten von Marius Wulff.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärlekens martyrskap. Karaktärsfilm af Marius Wulff & co.
Omfång 50 s. Rollista och miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En martyr.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A martyr.
Omfång 3 sidor. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Un martyr.
Omfång 3 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?