Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (44 st)

Originaltitel Mellan liv och död : Drama i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1917-02-19

Medverkande

Manne Göthson
fabrikör Warren

Tekla Sjöblom
Dorothea Warren, Warrens hustru

Mary Johnson
Elsa Warren, Warrens dotter

Ivar Kalling
doktor A. Brinck

Lilly Cronwin
Inger Holm, Brincks assistent

Gabriel Alw
middagsgäst hos Warrens

Visa alla medverkande

Handling

Dr Brinck och hans assistent Inger Holm tillbringar dagar och nätter i sitt laboratorium för att utexperimentera ett revolutionerande medicinskt botemedel mot förgiftningar. Inger Holm är...

Visa hela handlingen

Press

"Mosebacke biografteater har för veckan ett bland de bästa program den någonsin visat. Den har nämligen förvärvat Hasselbladsfilmen Mellan liv och död vilken då den spelades in nere i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Manne Göthson fabrikör Warren
Tekla Sjöblom Dorothea Warren, Warrens hustru
Mary Johnson Elsa Warren, Warrens dotter
Ivar Kalling doktor A. Brinck
Lilly Cronwin Inger Holm, Brincks assistent
- Ej krediterade:
Gabriel Alw middagsgäst hos Warrens
Hugo Björne middagsgäst hos Warrens
Dagmar Ebbesen middagsgäst hos Warrens
Nils Lundell middagsgäst hos Warrens
Victor Arfvidson middagsgäst hos Warrens

Bolag

Handling

Dr Brinck och hans assistent Inger Holm tillbringar dagar och nätter i sitt laboratorium för att utexperimentera ett revolutionerande medicinskt botemedel mot förgiftningar. Inger Holm är djupt förälskad i sin chef.

När de båda forskarna en dag tar sig ledigt och besöker en uteservering träffar Brinck fabrikör Warren och hans dotter Elsa och får tillfälle att hjälpa Elsa med en skadad fot. Till tack blir han bjuden på en fest i fabrikörens luxuösa hem.

På festen blir Brinck helt betagen i Elsa och kärleken besvaras. Dessutom lovar fabrikör Warren att hjälpa honom ekonomiskt i forskningsarbetet.

Under den närmaste tiden låter dr Brinck sin assistent ofta arbeta ensam medan han själv besöker sin nya förälskelse. Inger Holm blir misstänksam och avslöjar sin chefs förehavanden. Full av svartsjuka hotar hon honom: "Akta dig! Jag ska nog veta att hämnas din otrohet."

Den försmådda Inger sätter en infernalisk plan i verket. Hon skickar ett brev till Elsa med begäran om svar, och svarskuvertets gummering bestryker hon med ett dödligt gift. Intet ont anande går Elsa i fällan och insjuknar häftigt. Hennes far tillkallar dr Brinck som till sin förtvivlan blott kan konstatera att inget går att göra: Elsa förefaller död.

Om natten hemsöks dr Brinck av drömmar. Han ser sig själv vid Elsas kista, men han tycker sig också få besök av henne i sovrummet. När han vaknar återvänder han till Elsas hem och gör förnyade upplivningsförsök: allt hopp är tydligen inte ute! Under besöket finner han Ingers brev och förstår sammanhanget. Då han återvänder till laboratoriet är han nära att slå ihjäl sin assistent men sjunker i stället samman i desperation. Inger grips av medlidande och ånger.

Nästa gång dr Brinck gör hembesök hos familjen Warren, anländer ett bud med en medicinflaska och ett brev från Inger: Hon har äntligen löst deras gemensamma forskningsproblem och framställt det efterlängtade elixiret. Samtidigt tar hon i brevet avsked av sin älskade.

Med hjälp av motgiftet vaknar Elsa upp ur sin dvala, och kan se fram mot ett lyckligt äktenskap med dr Brinck. Men Inger Holm fullbordar sin botgöring genom att besöka en tidningsredaktion, där hon ger dr Brinck äran av att ha upptäckt det revolutionerande botemedlet. Därefter lämnar hon landet för att börja ett nytt liv.

Censur / granskning

Censurnummer 16791
Datum 1916-12-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 943 meter
Längd efter klipp 930 meter
Kommentar I akt 2: Visningen av svarskuveret och detta: igenklistrande samt en text, av vilken framgår att svar bör sändas i just detta (förgiftade) kuvert. (Ytterligare notering på censurkortet: Ursprungligen innehöll filmen utförlig framställning av brevets preparering samt av skendöds- och begravningskapellscener.) Granskningskopians aktlängder: 375-283-285 = 943 meter. Samma kopia utökades senare i akt 1 - aktlängder: 380-283-285 = 948 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 948 meter
Längd i minuter 46 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Mosebacke biografteater har för veckan ett bland de bästa program den någonsin visat. Den har nämligen förvärvat Hasselbladsfilmen Mellan liv och död vilken då den spelades in nere i Göteborg lät åtskilligt tala om sig. Handlingen utmärker sig visserligen inte för någon större originalitet, den innehåller kärlek, svartsjuka, hat, hämnd och försoning och skulle mycket väl kunna vara skriven av Marie Sofie Schwartz eller Flygare-Carlén. Det 'gränslösa' som man finner hos dessa har filmen dock icke -- den är måttfull och ganska väl avvägd. Man har emellertid fått ett gott grepp på handlingen, och regien är på sina ställen utomordentlig. Bäst är emellertid spelet. Mary Johnson och Ivar Kalling ha båda skapat ett par utmärkta typer av sina roller, särskilt gäller detta den förra." (Marfa i DN)

Inspelning

Sverige (sommaren) 1916 1916
Hassebladsateljén, Otterhällan Göteborg
Göteborg (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1917-02-19 Mosebacke Biografteater Stockholm Sverige 46 min
Urpremiär 1917-02-19 Mosebacke Biografteater Stockholm Sverige 46 min
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Mellan liv och död (1917)

Ämnesord

Dröm
Forskare
Läkare
Mordförsök
Svartsjuka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 888


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 999


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 999


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 888


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 8 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?