Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Envar sin egen lyckas smed
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1917-03-05

Medverkande

Greta Almroth
Anna, Olofs syster

Adolf Niska
Keller, tomtjobbare

Egil Eide
Thomas Abel, Olofs och Annas far

Edith Erastoff
Thomas Abels hustru

Handling

Thomas Abel lever ett lyckligt familjeliv tillsammans med sin fru och sina barn. Abel har från en ringa början arbetat sig upp till chef för ett av landets ledande företag. Abel...

Visa hela handlingen

Press

Envar sin egen lyckas smed fick ett positivt mottagande. Främst är det skådespelarnas insatser som framhävs. "Uppslaget är inte så vidare märkligt eller ovanligt, och detaljer i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Richard Lund Olof
Greta Almroth Anna, Olofs syster
Adolf Niska Keller, tomtjobbare
Egil Eide Thomas Abel, Olofs och Annas far
Edith Erastoff Thomas Abels hustru

Bolag

Handling

Thomas Abel lever ett lyckligt familjeliv tillsammans med sin fru och sina barn. Abel har från en ringa början arbetat sig upp till chef för ett av landets ledande företag.

Abel träffar tomtjobbaren Keller som snabbt lockar in honom i spekulationens virvlar. Snart står ruinen för dörren. För att rädda familjens ära och ekonomi beslutar sig Abel för att ta sitt liv. De efterlevande kan därigenom få glädje av hans livförsäkring.

Abel styr ut med sin båt mot djävulskitteln, en ökänd plats i havet där många gått under. Man finner hans båt upp och nervänd.

Fru Abel lever vidare med sina barn. Med stigande oro märker hon hur Keller lyckas dra in även sonen Olof i sina spekulationer. Snart står även han på ruinens brant. När Keller försöker få med honom på en avgörande kupp, vägrar han. På sitt sätt beundrar Keller Olofs moraliska mod att säga nej. Själv har han alltid saknat en moral som kunnat leda honom rätt i livet. Vid ett tillfälle visade Keller bort en kvinna han älskade då hon behövde honom bäst: Hon skulle föda hans barn.

När Anna blir myndig, berättar hennes mor att Anna endast är fosterdotter i familjen. Fru Abel hittade henne på trappan och tog hand om henne som sitt eget.

När Olof kommer hem en kväll, anförtror han sig åt Anna. Hon berättar att hon inte är hans syster. Anna kan dessutom låna honom de pengar han behöver. När släkthindren nu är borta, växer sig kärleken stark mellan dem.

Olof beger sig till främmande land tillsammans med Keller för att bygga upp sin tillvaro på nytt. Han vill visa att han är värdig Annas kärlek. De får arbete på ett sågverk som ägs av en direktör Reval. Reval visar sig vara ingen mindre än Thomas Abel. Han överlevde och begav sig till främmande land för att börja på nytt.

När Abel upptäcker Olofs och Kellers namn bland de nya arbetarna blir han överväldigad men ger sig ej till känna. Han vill att Olof själv skall visa den avgörande moraliska styrkan och motstå Kellers frestelser. "Envar sin egen lyckas smed" har alltid varit Abels moraliska ledstjärna. Abel vill att också Olof skall formas i den skolan.

Olof består provet och tillsammans återvänder far och son till de sina.

Keller omkommer i sviterna efter ett slagsmål med Olof. Innan han dör, får han dock klarhet i sitt livs stora fråga: Vem är hans barn? När han förstår att det är Anna får han frid. I Olofs armar kommer hon alltid att vara trygg. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 16611
Datum 1916-11-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 988 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 988 meter
Längd i minuter 48 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Envar sin egen lyckas smed fick ett positivt mottagande. Främst är det skådespelarnas insatser som framhävs.

"Uppslaget är inte så vidare märkligt eller ovanligt, och detaljer i utnyttjandet af detsamma verka nog så otroliga. I alla fall intresserar stycket tidigt och lifligt, främst likvisst på grund af att de medverkande artisterna, med undantag af Egil Eide, äro att räkna till 'våra egna'. Spelet är för öfrigt å samtliga händer värdt uppriktigt erkännande." (Jens Flik i NDA)

"Niska hade helskägg i början, och då skrattade publiken för att den inte kunde känna igen honom. I slutet blev han tragisk, och då skrattade publiken för det. Han hade ett mycket gott grepp om sin roll och utförde några krävande scener i de sista akterna på ett utmärkt sätt. Han assisterades värdefullt av Richard Lund och Edith Erastoff." (Comp i DN)

"Egil Eide har mönstergillt stått för regin, liksom han också mycket förtjänstfullt spelar huvudrollen. (-) Styckets bov vid sidan av denne 'hjälte' återgives förträffligt av Adolf Niska. Han frapperar med omsorgsfull maskering och åstadkommer mycket dramatiska effekter med ett spel som vore detta resultat av en långvarig träning för filmens specialitet.

I en annan uppgift återse vi Richard Lund, vilken som filmskådespelare sätts mycket högt med hans diskreta och nobla maner utan allt jäktande efter popularitet på förkonstlingens genvägar." (StT)

Inspelning

1916-04-26 1916-04
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1917-03-05 Röda Kvarn Stockholm Sverige 48 min
Urpremiär 1917-03-05 Röda Kvarn Stockholm Sverige 48 min

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Barn/återfunnet
Ekonomiskt obestånd
Falska identiteter
Familj
Fosterbarn
Livförsäkring
Slagsmål
Spekulation
Sågverk

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Schmied seines Glücks. Schauspiel in 4 Akten von Carl Gandrup.
Omfång 6 s. Rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Skådespel i tre akter av Carl Gandrup.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Á la force du poignet. Drame en trois actes de Carl Gandrup.
Omfång 4 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Each one his fortune's architect. Drama in three acts. By Carl Gandrup.
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Skådespel i 4 akter av Carl Gandrup.
Omfång 3 s. Rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jeder ist seines Glückes Schmied.
Omfång 5 s. Rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Á la force du poignet. Comédie en quatre actes du Carl Gandrup.
Omfång 3 s. Rollista ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?