Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Hamilton
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-01-30

Medverkande

Peter Stormare
Carl Hamilton

Lena Olin
Tessie

Mark Hamill
Mike Hawkins

Mats Långbacka
Åke Stålhandske

Thomas Hedengran
Gustavsson

Visa alla medverkande

Handling

På initiativ av CIAs Texas Slim får Carl Hamilton i uppdrag att stoppa ett försök att smuggla ut en kärnvapenladdad missil från Ryssland via Sverige. Hamilton och hans kollega Åke...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var inte imponerade av filmens innehåll och ställde sig ofta frågande till dess moral, även om man medgav att foto och actionsekvenser höll hygglig klass. I bedömningen av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Scenograf
Klippning
Verkställande producent
Negativklippning
Snickare
Kläder
Tramp

Medverkande

Peter Stormare Carl Hamilton
Lena Olin Tessie
Mark Hamill Mike Hawkins
Mats Långbacka Åke Stålhandske
Madeleine Elfstrand Anna
Thomas Hedengran Gustavsson
Mikael Ahlberg Andersson
Evgenij Lazarev Jurij Tjivartsjev
Terry Carter Texas Slim
Mikhail Jakerson rysk officer
Per Flygare kommissarie Rune Jansson

Bolag

Produktionsbolag Moviola Film & Television AB
TV4 AB
Yellow Cottage A/S
Distributör i Sverige (35 mm) Buena Vista International (Sweden) AB 1998
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Buena Vista Home Video AB 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Buena Vista Home Video AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2000

Handling

På initiativ av CIAs Texas Slim får Carl Hamilton i uppdrag att stoppa ett försök att smuggla ut en kärnvapenladdad missil från Ryssland via Sverige.

Hamilton och hans kollega Åke Stålhandske tar sig med fyra man till den ryska tundran för att stoppa försöket. Man lyckas hitta den smugglande gruppen som avrättas - utom en som flyr och sparas av Stålhandske emedan han talar svenska. Vid den tilltänkta mötesplatsen för överlämnandet av missilen finns dock ingen.

I trakten av Luleå hittas en långtradarchaufför dödad. Polisen tror på smuggling och det framkommer att en andra missil smugglats ut ur Ryssland, men långtradaren är tom. Så småningom visar det sig att missilen är på väg till Libyen och Hamilton måste ännu en gång ingripa. Bakom det hela ligger amerikanen Mike Hawkins med ett skrotningsföretag i Ryssland som fasad och som till sin hjälp haft höga officerare inom KGB.

Med hjälp av sina kontakter inom PLO och med amerikanskt attackflyg i ryggen lokaliserar Hamilton tillsammans med Stålhandske missilen till en plats i den libyska öknen, där de genomför en commandoräd. Hawkins dödas sedan Hamilton desarmerat den apterade missilen. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135124
Datum 1998-01-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3462 meter
Kommentar Aktlängder: 591-506-506-499-500-446-414


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var inte imponerade av filmens innehåll och ställde sig ofta frågande till dess moral, även om man medgav att foto och actionsekvenser höll hygglig klass. I bedömningen av Peter Stormare i titelrollen gick meningarna i sär.

Jan Aghed, SDS: "Hamiltons verbala mellanhavanden med kolleger och överordnade och flera scener mellan honom och Olin - som överhuvudtaget har en nästan förolämpande otacksam roll - i parets absurda slottsboning leder till ordentliga longörer. Däremellan är det fullt actionblås, till sist i oundgängliga Libyen, enligt förutsägbar agentgenremall, obesvärat av krav på trovärdighet och logik, men i och för sig kompetent filmat. Allt som allt en typ av slentrianmässig underhållning som man skulle ha glömt två timmar efter föreställningen, om det inte vore för genuint obehagliga aspekter av filmens hjälteporträtt."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Actionscenerna kommer tätt, ändå är tempot styckevis segt och spelet förbluffande stumt. Peter Stormare som är en lysande skådespelare använder ett alltför litet register. Han blundar bara lite plågat då och då när han skall visa hur kluven Hamilton är inför sitt märkliga jobb. Det är möjligt att den betydligt längre TV-versionen som visas om något år nyanserar det hamiltonska porträttet och framför allt fyller ut handlingen runt actionscenerna. (-)

Fotot är ödesmättat dunkelt (-). Replikskiftena är fattiga, musiken dov och här finns inte ett uns av den humor som gör Bondfilmerna njutbara."

Sven E Olsson, AN: "Kommendörkapten Carl Hamilton ockuperar ett antal svenska biodukar igen. Han har sett ut som Stellan Skarsgård, Peter Haber och Stefan Sauk i tidigare filmatiseringar av Jan Guillous böcker.

Den här gången är det Peter Stormare som sägs spela honom, men av själva spelandet märks nästan inget alls. Stormare är nämligen katastrofalt dålig: träigt stel i rörelser och mimik, föga övertygande i den fysiska agentfajten och överraskande ofta amatörmässigt rabblande i replikskiftena.

Sådant märks, när filmen är överlång - men nästan helt renons på spänningsmoment. (-)

I någon rimlig mån får väl också regisserande Harald Zwart ta på sig ansvaret för tristessen. Filmen har, trots det sedvanliga trixandet med ett otal miljöbyten, en omständlig upptakt, en saggig mittdel och är lika torftig som tafflig i det som förmodligen ska vara den explosiva slutdelen.

Kanske har Hamilton sett sina bästa dagar, framför allt på bio."

Jan-Olov Andersson, AB: "Det är en väldigt pratig actionfilm. Hamiltons resa till Murmansk handlar mest om samtal i bilar och förhör på dystra kontor. Fast här finns också filmens bästa och mest spektakulära actionscen.

Här tydliggörs också problemet med att göra både film och TV-serie. Vi som läst böckerna kan 'fylla i' det som saknas, för andra är knappast alla turer i intrigen solklara. Fast det finns inga gigantiska luckor, som i Vendetta."

Helena Lindblad, DN: "Långfilmsdebuterande regissören Harald Zwart lägger ner mycket möda på snygg actionkoreografi och schysta explosioner i estetiskt laddade landskap. Hamilton blir till en spekulativ publikflört genom brutalt övervåld, massmord och pyroteknik. Andra ambitioner lyser med sin frånvaro."

Bernt Eklund, Expr: "Svårigheten med alla Hamilton-filmer - Vendetta möjligen undantagen - är att den komplicerade säkerhetspolitiska dramatiken inte självklart smälter ihop med de våldsamma actionscenerna.

Det blir särskilt tydligt den här gången. Mellan urladdningarna ryms många möten med allvarsamma gubbar i uniform. Att den inledande uppvisningen på tundran förvandlas till kväljande motorsågsmassaker understryker ytterligare att det här inte är lättsam underhållning.

Men vad är det då?

Bo Ludvigsson, SvD: "Fotot är i alla fall snyggt, tempo och rytmisering skapar ibland till och med en viss täthet. Den sammanbitne Peter Stormare tillför dessutom kommendörkapten Hamilton ett desperat drag som understryker den psykopatiska karaktär romanfiguren alltid haft, men inte varit så frapperande i de tidigare filmatiseringarna."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Harald Zwart, f 1966 i Nederländerna och uppvuxen i Norge, utbildades vid filmskolan i Amsterdam. Hamilton var hans biolångfilmsdebut. Dessförinnan hade han svarat för en rad reklamfilmer och tre TV-filmer för Norsk Rikskringkasting.

Hamilton var Peter Stormares (f 1958) debut som den svenske kommendörkaptenen och agenten. Tidigare hade han spelats av Stellan Skarsgård (Täcknamn Coq Rouge, 1989/15; Den demokratiske terroristen, 1992/12), Peter Haber (TV-serien Fiendens fiende, 1990) och Stefan Sauk (Vendetta, 1995/5; TV-filmen Tribunal, 1995).

Ursprungligen var Stefan Sauk avsedd att spela huvudrollen även i Hamilton, och Mikael Håfström skulle fortsätta som regissör efter Vendetta. Enligt pressuppgifter avstod dock båda från medverkan sedan deras önskemål om höjda gager inte blivit tillgodosedda (Expr sep 1996). Inte heller Peter Haber var villig att på nytt axla rollen på de gagevillkor som producenten erbjöd (Expr 5.12.1996).

Under sin tid på Dramaten medverkade Stormare i en rad uppmärksammade Ingmar Bergman-uppsättningar, bl a "Hamlet", "Lång dags färd mot natt", "Fröken Julie" och "Kung Lear". På TV har han setts i bl a Lars Noréns Ett sorts Hades och Ingmar Bergmans Larmar och gör sig till (båda 1997). Hans internationella karriär omfattar roller i bl a bröderna Joel och Ethan Coens Fargo (1995) och The Big Lebowski (1998) samt Steven Spielbergs Jurassic Park: The Lost World (1997). Sedan början av 90-talet är han bosatt i Los Angeles.

Lena Olin (f 1955) har som engagerad vid Dramaten haft stora roller i bl a "Kung Lear", "Mästaren och Margarita", "Ett drömspel" och "Fröken Julie". Framgången i Ingmar Bergmans Efter repetitionen (1987/29) ledde till en internationell karriär där hon slog igenom i Philip Kaufmans Varats olidliga lätthet (1988). Därefter har hon haft stora roller i bl a Paul Mazurskys Fiender, en berättelse om kärlek (1989), för vilken hon oscarnominerades, Sydney Pollacks Havanna (1990) och Mike Figgis Mr Jones (1993).

Finlandssvenske Mats Långbacka (f 1963) spelade rollen som Stålhandske redan i Mikael Håfströms Vendetta (1995/5). I svensk film har han även framträtt i Mikael Hylins Älskar, älskar inte (1995/20). Se även Kommentar till 1995/5.

Mark Hamill (f 1952) är mest känd som rymdhjälten Luke Skywalker i George Lucas science fiction-trilogi Stjärnornas krig (1977), Rymdimperiet slår tillbaka (1980) och Jedins återkomst (1983).

Filmens budget var beräknad till 38 Mkr.

TV-serien, fyra gånger fyra timmar lång, gjordes för visning i TV4.

Förlaga

Originaltitel Ingen mans land (Roman)
Författare Jan Guillou


Originaltitel Den enda segern (Roman)
Författare Jan Guillou


Visningar

Sverigepremiär 1998-01-30 Filmstaden Göteborg Sverige 126 min
1998-01-30 Downtown Malmö Sverige 126 min
1998-01-30 Biopalatset 1 Stockholm Sverige 126 min
1998-01-30 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 126 min
1998-01-30 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 126 min
1998-01-30 Rigoletto 1 Stockholm Sverige 126 min (samt ytterligare 91 platser)
TV-visning 2001-04-13 TV4 Sverige 55 min (del 1)
2001-04-20 TV4 Sverige 55 min (del 2)
2001-04-27 TV4 Sverige 55 min (del 3)
2001-05-04 TV4 Sverige 55 min (del 4)
2002-11-22 TV4 Sverige (reprisstart)
2004-01-09 TV4 Sverige (reprisstart)
2005-12-29 TV3 Sverige 121 min
Videorelease 1998-08 Sverige 121 min
Dvd-release 2000-12-08 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3455


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3452


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 65


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 150


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3462


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Jan Guillous HAMILTON Peter Stormare Lena Olin Mark Hamill
Tryckeri Tryckoffset
Affischdesign Contact


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Jan Guillous HAMILTON Peter Stormare Lena Olin Mark Hamill


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Jan Guillous HAMILTON Peter Stormare Lena olin Mark Hamill
Tryckeri Tryckoffset
Affischdesign Contact


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Hamilton
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Färg papper 3
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?