Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (43 st)

Originaltitel Sin egen slav
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1917-03-23

Medverkande

Konrad Tallroth
Soriano, professor

Lisa Håkansson-Taube
markisinnan Savorelli, Sorianos fästmö

John Ekman
doktor Ibrahim

William Larsson
lazzaronen Rickardo

Handling

Professor Soriano är en framgångsrik italiensk vetenskapsman. Han har tillsammans med en kollega framställt ett serum mot ryggmärgslidande. Samarbetet med kollegan -- dr Ibrahim -- har...

Visa hela handlingen

Press

"För att göra den spännande handlingen ännu mera njutbar hade den förlagts till något romantiskt land och det bereder publiken ett odelat nöje att känna igen Nationalmuseets trappa som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Förlageförfattare

Medverkande

Konrad Tallroth Soriano, professor
Lisa Håkansson-Taube markisinnan Savorelli, Sorianos fästmö
John Ekman doktor Ibrahim
William Larsson lazzaronen Rickardo

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Professor Soriano är en framgångsrik italiensk vetenskapsman. Han har tillsammans med en kollega framställt ett serum mot ryggmärgslidande. Samarbetet med kollegan -- dr Ibrahim -- har flutit gott.

Soriano får besök av sin fästmö, den vackra markisinnan Savorelli. Ibrahims österländska blod kommer genast i svallning. Professorn fäster sig inte nämnvärt vid detta.

Det är nu dags att pröva serumet i verkligheten. På väg till mässan finner professorn på trappan lazzaronen Rickardo som sedan många år lidit av en ryggmärgssjukdom. Efter behandlingen blir han helt frisk.

På banketten till hans ära blir professorn för första gången riktigt orolig för sin kollegas uppträdande mot hans fästmö.

Dagarna går och Ibrahims heta blod tycks åter ha svalnat. Soriano måste lämna Rom för att presentera sin uppfinning vid ett främmande universitet.

Ibrahim försöker nu med list erövra professorns fästmö. Markisinnans bror har sedan något tid blivit kommenderad till de asiatiska farvattnen. I samband med detta har han fått ett introduktionsbrev från Ibrahim. Ibrahim berättar nu för markisinnan att han har ett meddelande från brodern. Hon beger sig ytterligt motvilligt till honom. Han berättar att brodern är hotad och att bara hon kan rädda honom genom att gå Ibrahim till mötes . . .

Markisinnan får tag i en kniv och lyckas genom hot ta sig därifrån. Hemma berättar ett telegram att allt är väl med brodern.

Professorn återvänder och Ibrahims hat växer mot den lyckligt lottade professorn. Han beslutar sig för att hämnas för gott. Som medhjälpare får han lazzaronen som åter sjunkit ner på samhällets botten.

Lazzaronen skall mörda professorn med en kniv när denne, Ibrahim och markisinnan åker hem i bil från en bankett. Av misstag blir det i stället Ibrahim som får kniven i ryggen. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 16616
Datum 1916-11-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 925 meter
Längd efter klipp 909 meter
Kommentar I akt II: Ibrahims demonstrativa visande av sängkammaren, inklusive förstoringen av Ibrahim, då han står i dörren till denna, ävensom den senare följande sängkammarvisningen. I akt III: knivens öve rlämnande till lazzaronen och dennes omhändertagande av densamma, ävensom det utifrån visade sticket genom bilsuffletten.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 909 meter
Längd i minuter 44 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"För att göra den spännande handlingen ännu mera njutbar hade den förlagts till något romantiskt land och det bereder publiken ett odelat nöje att känna igen Nationalmuseets trappa som katolsk kyrkingång med trasiga lazzaroner. För övrigt hade man utnyttjat Stockholms tillgångar så godt sig göra lät och John Ekman är att gratulera till en ypperlig österländsk mask." (SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Se kommentar till 1916/20.

Inspelning

1916 1916
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Nationalmuseum Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1917-09-01 Teater Modern Stockholm Sverige 44 min
Annan visning 1917-04-02 Biorama Malmö Sverige 44 min
1917-04-02 Slottsbiografen Uppsala Sverige 44 min
Urpremiär 1917-03-23 Röda Kvarn Norrköping Sverige 44 min
Sverigepremiär 1917-03-23 Röda Kvarn Norrköping Sverige 44 min

Ämnesord

Adel
Bankett
Knivar
Lazzaron
Mord
Olycklig kärlek
Professorer
Ryggmärgssjukdom
Serum
Stockholm/Nationalmuseum
Svartsjuka
Vetenskapsmän

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Professor Sorianos serum.
Omfång 64 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sin egen slaf
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?