Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Den 8:e sången
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Handling

Text: Barnen som medverkar i denna film är födda 1990. De är lika gamla som stafettfilmen och 90-talets Sverige."... förbereder barnet för ett ansvarsfullt liv i ett fritt...

Visa hela handlingen

Press

Sven E Olsson, Arbetet (2.2.1998): "Reza Parsas film gör laddade, innebördsrika nedslag kring barn som, utan att helt citera en känd film av Alain Tanner, blir åtta år 1998. Rena, men...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Serietitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Instrumentalist
Musiktekniker
Rekvisita
Kläder
Smink
Ljudläggning
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

- Klassrummet:
Matilda Velander den sjungande flickan
Anette Persson lärarinnan
Nordhemsskolan Klass 1C
- I bussen:
Penaber Yousseff Öncü pojken
Michalis Koutsogiannakis mannen
Brita Byström äldre dam
Amanda Rosendahl flickan
- Födelsedagskalaset:
Amanda Rosendahl födelsedagsflickan
Jan Rademaekers clownen Ronald McDonald
Andrea Friberg värdinnan
Maria Rosendahl ensam mamma
Fabian Billing födelsedagsgäst
Linus Dichter födelsedagsgäst
Malin Gustavsson födelsedagsgäst
Adrian Sossna födelsedagsgäst
Fredrika Tham födelsedagsgäst
Julia Tinder-Bolin födelsedagsgäst
Clara Velander födelsedagsgäst
- Sängen:
Oskar pojken
Mikael Bengtsson mannen
- Simhallen:
Malin Gustavsson flickan med slangen
Ingrid Kullberg-Bendz fröknarnas ledare
Catarina Gustavsson simskolefröken
Adrian Stopp simskolepojke
Vera Stopp simskoleflicka
Pierre Solberg badvakt
Jenny Andersson tävlande fröken
Pernilla Andreasson tävlande fröken
Nina Bake tävlande fröken
Terese Cedervret tävlande fröken
Maria Ekberg tävlande fröken
Louise Gardbring tävlande fröken
Lina Hansson tävlande fröken
Katarina Häger tävlande fröken
Jenny Kolebring tävlande fröken
Helena Lundgren tävlande fröken
Nina Möller tävlande fröken
Katarina Oswan tävlande fröken
Maria Raner tävlande fröken
Isabella Schou tävlande fröken
Mimmi B. Skoglund tävlande fröken
Jente Timonen tävlande fröken
Anna Märta Waern tävlande fröken
Susanna Zacharo tävlande fröken
- Lägenheten:
Adrian Sossna pojken
Mats Blomgren pappan
Anna Bjelkerud mamman
- Olof Palmes minnesplakett:
Fredrika Tham flickan
Klas-Gösta Olsson mannen
- Förlossningen:
Ella Isaksson det åttonde barnet
Anette Petersson mamman
Ulf Isaksson pappan
Carina Honkavaara barnmorskan
Agneta Andréen-Claesson undersköterska

Bolag

Handling

Text: Barnen som medverkar i denna film är födda 1990. De är lika gamla som stafettfilmen och 90-talets Sverige.

"... förbereder barnet för ett ansvarsfullt liv i ett fritt samhälle i en anda av förståelse, fred, tolerans, jämställdhet mellan könen och vänskap mellan alla folk... "Ur FNs konvention om barnets rättigheter

Klassrummet med en lågstadieklass

En liten flicka i främre raden försöker nästan viskande sjunga "Stand By Me" med Fröken, som är gravid, vid sin sida. Några klasskamrater gör öppet narr av henne, andra håller för öronen. Det är uppenbart att flickan är utsatt för mobbning. Fröken lägger beskyddande armen om henne.

Bussen

En gammal dam stiger på en buss. Ingen plats är fri, så hon ställer sig i gången. En invandrare med sin lille son tar upp två säten. Pappan tar upp pojken i sitt knä så att damen kan få sitta. Men hon står kvar, tills en blond svensk i bakre änden av bussen reser sig för att stiga av. Där tar hon plats.

Födelsedagskalaset

En tårta med ljus bärs in av en servitris, intonerarande "Ja, må hon leva", som på ljudbandet övergår till psalmen "Härlig är jorden". Vid ett bord sitter en ring kring flickan som har födelsedag och underhålles av en clown. Vi är på McDonald's. Flickan blåser ut ljusen på tårtan under clownens matta applåd.

Sången

På ljudbandet "Nu i ro, slumra in..." En videokamera på stativ ställs av. Den har registrerat ett sexuellt övergrepp på en liten naken pojke. Han ligger kvar i sängen med ansiktet i kudden när en man kommer ut från badrummet torkande sitt kön. Mannen sätter sig på sängen, rufsar om håret på gossen och bjuder honom på en karamell. Det hela skildras ordlöst.

Simhallen

En liten flicka håller på att lära sig simma med simdynor och hoppar upprepade gånger från bassängkanten. Plötsligt bärs hon bryskt undan för att lämna plats åt tjugo unga damer, iklädda röda baddräkter med banderoll. De ska repetera sitt framträdande i en skönhetstävling. Då hämtar den frustrerade lilla flickan en lång slang med dusch och sprutar ned de unga damerna som tjutande flyr undan. Skönhetsmissernas ledare jagar flickan som till slut hoppar ned i bassängen.

Lägenheten

Hallen i en lägenhet. På ljudbandet TVs "Bolibompa". En man misshandlar grovt sin hustru. Det hela visas genom en halvöppen dörr. Den lille sonen i familjen har lagt sig under ett bord i hallen, där han läser ett seriemagasin och låtsas inte höra skriken från rummet intill. Misshandeln är tydligen rutin. Till slut kommer fadern ut i hallen och drar ut pojken från under bordet med fötterna före. Nu står pojken i tur.

Olof Palmes minnesplakett

Ett barn sjunger "Stilla natt, heliga natt..." vid den i marken infogade minnestavlan i brons på det ställe i hörnet av Tunnelgatan och Sveavägen där mordet på Olof Palme ägde rum. En man anländer och placerar en marschall vid minnestavlan.

Förlossningen

I en korridor på BB sitter de barn vi mött i huvudrollerna i de tidigare episoderna. Lågstadieklassens fröken ska till att föda, och vi får följa förlossningen och barnets första måltid vid bröstet. Det visas glimtar från episoderna, och i "Bussen" sitter det nu en liten blond flicka på platsen bredvid invandraren och ler mot hans pojke.

Text: Tillägnas Småfolket.

Tekniska fakta

Hastighet 24
Längd i minuter 12 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sven E Olsson, Arbetet (2.2.1998): "Reza Parsas film gör laddade, innebördsrika nedslag kring barn som, utan att helt citera en känd film av Alain Tanner, blir åtta år 1998. Rena, men starkt talande bilder; som scenen där den gamla damen på vagnen hellre står än sätter sig bredvid invandraren som nyss lyft upp sin grabb i knäet för att bereda plats, men där en jämnårig och blond liten flicka fyrar av ett vänligt leende mot 'svartskallen'.

Bilder med starkt friläggande antydningar - men aldrig pekpinnar. Bilder om det som hotar och deformerar en uppväxt, men också om kraften eller upproret hos ett barn. (-)

'Den 8:e sången' är en symfoni i bilder och musik, med älskade svenska psalmer och sånger lyhört infogade i de scener som snabbt fångas upp av svarta avbländningar.

Det finns en tyngd i lättheten, en substans i det enkla, ett bultande hjärta och berikande frågeställningar i den här endast till formatet lilla filmen.

Reza Parsa kommer med all säkerhet att bli något av sin generations störste filmskapare här i Sverige."

Annika Gustafsson, SDS (2.2.1998): "Parsa presenterar i korta, effektfulla, gripande visuella bilder en rad avvikelser från det [FNs barnkonvention] säger. (-)

I grunden är Reza Parsa ändå optimist och slutar med en barnafödsel. Tanken bakom '90 minuter 90-tal' (-) är just att under ett decennium skildra Sverige genom olika filmares ögon.

Resultatet blir alltmer fascinerande för varje år."

Kommentar Svensk filmografi

Reza Parsa, f 1968 i Teheran, är sedan 1980 bosatt i Göteborg. Han hade tidigare uppmärksammats för främst det 36 minuter långa, mångfaldigt prisbelönta flyktingdramat "Gränsen" (1995), som var hans examensfilm vid den danska filmskolan.

Om "Den 8:e sången" yttrade sig Parsa så här: "Det jag har saknat i de tidigare stafettfilmerna är barnets perspektiv. Jag vill göra nedslag i samhället där jag tycker att det fungerar dåligt. Filmen handlar delvis om uppväxtvillkor, sett med barnens ögon" (DN 6.10.1997). "Mobbning är ett av de problem som Reza Parsa tycker är viktigt att belysa. Utseendefixering är ett annat, som han menar kan bli en hård press för också små barn.

- Ta provfilmningen till exempel, då många barn kom i fina klänningar och vattenkammat hår. Till viss del är det naturligt men till viss del går det till överdrift.

Den samhällskritik Reza Parsa vill föra fram i 'Den 8:e sången' riktar sig egentligen till alla vuxna.

- Inklusive mig själv. Och jag har inget egentligt svar på något av det jag tar upp i filmen men det är frågor som inte får glömmas bort." (Arbetet 2.10.1997).

Filmens titel har sin särskilda förklaring: "Jag satte upp vissa konstnärliga begränsningar för mig själv som gick ut på att siffran åtta skulle ha stor betydelse i filmen, eftersom det är den åttonde filmen i serien. Den innehåller till exempel åtta korta scener, från bland annat ett klassrum till platsen där Olof Palme mördades, ackompanjerade av åtta sånger, med 'Stand By Me' som ledmotiv. Alla medverkande barn är åttaåringar, vi har haft 88 medarbetare med mera" (DN 30.1.1998).

Filmens budget omfattade 1,3 Mkr.

Inspelning

Mölndals sjukhus Göteborg Sverige

Visningar

TV-visning 1998-02-08 SVT1 Sverige
Festivalvisning 1998-02 Göteborg Sverige 12 min

Musikstycken

Originaltitel Stand By Me
Kompositör Jerry Leiber (1961)
Mike Stoller (1961)
Ben E. King (1961)
Textförfattare Jerry Leiber (1961)
Mike Stoller (1961)
Ben E. King (1961)
Framförs av Matilda Velander
Ben E. King (repris)


Originaltitel Nu grönskar det
Kompositör Johann Sebastian Bach (1742)
Textförfattare Evelyn Lindström
Sångare Täby musikklasser (kör)


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare Linus Dichter
Anna-Mia Bonde (repris under filmens eftertexter)


Originaltitel Wiegenlied/Guten Abend, gut' Nacht .../Des Knaben Wunderhorn
Kompositör Johannes Brahms (1868)
Textförfattare Knut Nyblom (svensk text)
Sångare Fabian Billing


Originaltitel Ah! Vous dirai-je, Maman
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852)
Bearbetning Wolfgang Amadeus Mozart (1778)
Sångare Lovisa Stenmark


Originaltitel En vänlig grönskas rika dräkt
Kompositör Waldemar Åhlén (1933)
Textförfattare Carl David af Wirsén (1889)
Sångare Julia Tinder-Bolin


Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström
Sångare Clara Velander


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Andrea Friberg


90 minuter 90-tal (2000) innehåller Den 8:e sången (1998)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel 90 minuter 90-tal, del 8. Den 8:e sången. (2:a versionen av Reza Parsa. 1997.
Omfång 10 s. Inledning (1 s.) och brev (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?