Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Thomas Graals bästa film : Komedi i 5 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1917-08-13

Medverkande

Victor Sjöström
Thomas Graal, författare

Karin Molander
Bessie Douglas

Albin Lavén
Alexander Douglas, godsägare, Bessies far

Jenny Tschernichin-Larsson
Clotilde Douglas, Bessies mor

Axel Nilsson
Johan, trotjänare hos herrskapet Douglas

Georg Blomstedt
Beyron, direktör för AB Filmkompaniet

Visa alla medverkande

Handling

Unga fröken Bessie Douglas är en modern och självmedveten flicka, som när föräldrarna försöker gifta bort henne mot hennes vilja eller hon eljest inte får sin vilja fram, helt enkelt...

Visa hela handlingen

Press

Alla Stockholms recensenter var eniga om att utan förbehåll berömma filmen. Flera nämnde också de vid denna tid mycket populära amerikanska filmerna med Douglas Fairbanks som förebild...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Sjöström Thomas Graal, författare
Karin Molander Bessie Douglas
Albin Lavén Alexander Douglas, godsägare, Bessies far
Jenny Tschernichin-Larsson Clotilde Douglas, Bessies mor
Axel Nilsson Johan, trotjänare hos herrskapet Douglas
Georg Blomstedt Beyron, direktör för AB Filmkompaniet
William Larsson Masey, förste regissör vid AB Filmkompaniet
Gucken Cederborg kokerska hos familjen Douglas
Thyra Leijman-Uppström portvaktsfru hos Thomas Graal
Emil Fjellström skeppare på bogserbåt
Anna Diedrich expedit i speceriaffär
Rune Carlsten expedit i speceriaffär
Torsten Winge den hängde i filmateljén
Nils Lundell rysk statist
Olof Ås scenarbetare
Olof Krook scenarbetare
Gustaf Boge filmfotograf
Henrik Jaenzon filmfotograf
Eric Lindholm Johans medhjälpare i sökandet efter Bessie
Theodor Olsson medarbetare på AB Filmkompaniets kontor
- faster Beate (ej identifierad skådespelerska)

Bolag

Handling

Unga fröken Bessie Douglas är en modern och självmedveten flicka, som när föräldrarna försöker gifta bort henne mot hennes vilja eller hon eljest inte får sin vilja fram, helt enkelt rymmer hemifrån.

Nu har hon tagit plats som sekreterare åt Thomas Graal, en filmförfattare på modet, som för ögonblicket dock lider av den beklagliga omständigheten att han saknar inspiration. Det är så mycket värre som han lovat att några dagar senare leverera ett nytt filmmanuskript till den koleriske direktör Beyron på AB Filmkompaniet.

I brist på inspiration för sitt författarskap börjar Thomas Graal en allt intensivare flirt med sin sekreterare. Men trots att han härvidlag inte lider av någon brist på idéer håller Bessie honom effektivt ifrån sig. När han trots det lyckas kyssa henne, blir svaret en ögonblicklig örfil, varpå Bessie snabbt rymmer fältet.

Alla försök att spåra Bessie visar sig lönlösa. Han börjar då skriva på sitt utlovade filmmanuskript och med utgångspunkt från sitt och Bessies första möte, kyssen och örfilen börjar han fantisera fram en rörande kärlekshistoria.

Efterhand som han fullbordar sitt manuskript rullas dess handlingsförlopp och förvecklingar upp i en blandning av Bessies och hennes föräldrars verklighet och Thomas Graals fantasi och önskedrömmar. I de senare träffar han henne på nytt och blir mer och mer förälskad i henne.

När manuskriptet är färdigt, skickar han in det till filmbolaget och ber dem samtidigt efterlysa Bessie och därvid lova henne huvudrollen i filmen. Själv far han på landet för att vila sig.

Bessie, som återbördats till sitt hem utanför Stockholm, är på vippen att rymma igen, då hon får reda på att man söker henne. Hon drömmer redan om en karriär som skådespelerska, och för att ostört kunna provfilma och sedan filma övertalar hon fadern att låta henne gå igenom en husmoderskurs i Stockholm, en önskan som väcker allmän förvåning hos föräldrarna.

Efter provfilmningen får hon läsa Thomas Graals filmmanuskript, samtidigt som filmbolaget i ett brev underrättar Thomas Graal att de hittat Bessie.

Det blir fart på Thomas Graal, som med olika transportmedel försöker ta sig in till Stockholm, slutligen kommer fram på natten och vakar in morgonen på trappan till hennes bostad.

Slutligen ger hon nu vika för hans energiska anstormning och i en slutscen, där åter verklighet och fantasi blandas i vartandra, presenteras han för hennes föräldrar, som accepterar honom som svärson, men bara om han lovar att aldrig mer ha något med film att göra.

Censur / granskning

Censurnummer 18022
Datum 1917-08-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1823 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar mellan 1794 och 1853 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1853 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla Stockholms recensenter var eniga om att utan förbehåll berömma filmen. Flera nämnde också de vid denna tid mycket populära amerikanska filmerna med Douglas Fairbanks som förebild både för filmens stil och för utformningen av titelrollen, spelad av Victor Sjöström.

Men riktigt den fart, omedelbarhet och elegans som utmärker Fairbanks nådde Sjöström väl inte upp till, noterar ett par recensenter.

Andra kritiker konstaterar med tillfredsställelse att Stiller tagit starka intryck av den moderna amerikans!ka berättarstilen inom filmen men utan att samtidigt "låta förleda sig till dess osmakligheter." (AB)

Filmens manuskript får genomgående beröm: "fyndigt och kvickt utan all krystad förkonstling med ett satiriskt stänk här och var" (StT), "en härlig fond av gott humör och medryckande humor." (SvD)

Både Victor Sjöström och Karin Molander i de två ledande rollerna får vackra lovord: "Sjöström kan på sina ställen narra en död att skratta" (SvD), "Karin Molander, söt och full av galna upptåg" (AT), "en ung yrhätta med världens vackraste tjuvpojksansikte" (SvD), "hennes toaletter, tydligen efter modell från Vogue, voro likaså lustiga och samtidigt vackra att se på" (AB), "det briljanta spelet, fullt av sprudlande esprit, i all synnerhet hos dessa två, [ger! en ypperlig motsvarighet till lustspelets lekande innehåll." (StT)

Sammanfattningsvis skrev AT att Thomas Graals bästa film "visar på vilken hög nivå den svenska filmen för närvarande står". AB tillfogar: "Är det hr Stiller, som kunnat blåsa liv i filmen så som gjorts, så måtte han vara en trollkarl, ty det är sällan, som man så av hjärtat kan berömma en film som denna, utan några som helst reservationer."

I Röda Kvarns premiärprogram ingick När Kapten Grogg skulle porträtteras, (1917/16) som även den fick lysande recensioner, inte minst för sin nya kopieringsteknik. Hela Röda Kvarns program "måste tillfredsställa den mest kräsna". (AT)

Kommentar Svensk filmografi

Thomas Graals bästa film är Stillers första film efter återkomsten till Svenska Bio efter tiden som teaterchef i Göteborg hösten 1916.

Efter den stora publik- och kritikframgången både i Sverige och utomlands med Victor Sjöströms Terje Vigen (1917/3), som haft premiär i januari 1917, hade Svenska Bio totalt lagt om sin produktionspolitik och valet av filmämnen. Nyckelordet hade blivit "litterär film".

För Sjöströms del blev det Selma Lagerlöfs Tösen från Stormyrtorpet (1917/20) och därefter Jóhann Sigurjónssons Berg-Ejvind och hans hustru (1918/1). För Stillers del hade man planerat Gustaf Ullmans korta roman "Elin Krampa", till vilken man redan köpt filmrätten, men efter motgången med sin film Vingarne (1916/25) efter Herman Bangs roman hade Stiller inte mycket till övers för "litterär" film.

"Räddningen" kom plötsligt och oväntat, när Gustaf Molander erbjöd Svenska Bio "Thomas Graals filmmanuskript", skrivet för hans dåvarande hustru Karin Molander. Stiller tände genast på idén och redan fem dagar efter inköpet av manuskriptet var han igång med inspelningen. Denna började den 10 maj 1917 och varade hela maj och juni med smärre kompletteringar i juli.

Av det bevarade manuskriptet framgår att Stiller vid inspelningen ändrat många saker, friskt skurit ner ofta alltför "yviga" scener, koncentrerat och effektiviserat skildringen samtidigt som han oavbrutet knutit den fastare till någon av de tre huvudpersonerna, Thomas Graal, Bessie eller hennes far. Å andra sidan har han inte dragit sig för burleska inslag och rena slapstick-scener.

Thomas Graals bästa film och dess efterföljare, Thomas Graals bästa barn (1918/8), ett år senare kan sägas vidareutveckla den sofistikerade linje, som Stiller första gången provar med Kärlek och journalistik (1916/22) men där det ännu är mycket långt till den underfundiga, suveränt behärskade komedistilen i !Erotikon (1920/15).

Filmen ansågs länge helt förlorad, men på 1950-talet hittades i England rester av en uthyrningskopia. Resterna bestod av ett antal osorterade smärre rullar, som efter hopklippning och restaurering visade sig utgöra tre femtedelar av den ursprungliga filmen. Cirka 725 m (30 minuter) hade gått förlorade. Bland annat saknades större delen av filmens slut med historiens upplösning.

Thomas Graals bästa film såldes till Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, England, Irland, Belgien, Frankrike, Schweiz, Italien, Spanien, Portugal, Österrike, Ungern, Polen, Balkanländerna, Egypten, Argentina, Brasilien, Chile, Kuba, USA, Kanada och Kina. Några uppgifter om antalet försålda kopior, totalt eller till resp länder, är inte bevarade.

Inspelning

(kompletteringar) 1917-07 1917-07
1917-05-17 1917-06
Svenska Biografteaterns atelje Lidingö Sverige
Restaurang Blå Portens trädgård, Djurgården Stockholm Sverige
Hörnet Västra Trädgårdsgatan och Kocksgränd Stockholm Sverige
Terrassen framför S:t Eriksgatan 63 Stockholm Sverige
Ångbåtsbrygga på södra Lidingön Lidingö Sverige
Saluhall Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1917-08-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 90 min
Urpremiär 1917-08-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1980-02-29 TV1 Sverige
1991-11-16 Kanal 1 Sverige

Ämnesord

Film
Filmateljé
Filmdirektör
Filmförfattare
Filminspelningar
Filmmanuskript
Förlovningsfest
Godsägare
Lidingö/Foresta
Metafilm
Provfilmning
Regissörer
Rymning/hemifrån
Sekreterare
Stockholm/Blå Porten
Stockholm/gator
Stockholm/saluhall
Trotjänare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1079


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1087


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 8 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Författare Harald B. Harald
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Thomas Graals filmmanuskript.
Omfång Ca. 145 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 8 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Textlista.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Engels textlista - bruten för textning.
Omfång 13 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Kömedie in funf akten von Harald B. Harald.
Omfång 6 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?