Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (44 st)

Originaltitel Löjtnant Galenpanna
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1917-09-10

Medverkande

Elis Ellis
löjtnant Juncker

Frans Oscar Öberg
professor Loris

Tekla Sjöblom
professorns hushållerska

Agda Björkman
Ina Floor, professorns systerdotter

Karin Alexandersson
professorns faster

Jean Claesson
professor Clasik

Visa alla medverkande

Handling

(Filmen börjar med en handskriven förtext, där de tre huvudrollsinnehavarna, Elis Ellis, Agda Björkman och Frans Oskar Öberg, plötsligt livs levande spränger igenom textbladet och ler...

Visa hela handlingen

Press

Göteborgspressen uppskattade storligen Elis Ellis' långfilmsdebut och tyckte filmen hade fart och temperament. Kritikerna i Stockholm var svalare i omdömet i den mån de alls brydde sig om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Elis Ellis löjtnant Juncker
Frans Oscar Öberg professor Loris
Tekla Sjöblom professorns hushållerska
Agda Björkman Ina Floor, professorns systerdotter
Karin Alexandersson professorns faster
Jean Claesson professor Clasik
Gabriel Alw Junkers kumpan
Sture Baude Junckers kumpan
Lilly Cronwin blomsterhandlerskan
Helge Kihlberg fasterns granne
John Botvid gymnastiserande herre

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

(Filmen börjar med en handskriven förtext, där de tre huvudrollsinnehavarna, Elis Ellis, Agda Björkman och Frans Oskar Öberg, plötsligt livs levande spränger igenom textbladet och ler mot kameran.)

Vid ett restaurangbesök råkar den förströdde professorn och loppdjursexperten Loris få sin ytterrock utbytt mot löjtnant Junckers. Löjtnanten upptäcker misstaget vid en nattgrogg tillsammans med två skämtsugna kamrater. I professorns rock hittar de professorns minnesanteckningar för nästkommande dag, och löjtnant Juncker slår vad med sina kumpaner om att han ska kunna genomföra professorns dagsprogram utan att bli avslöjad.

Juncker går till en frisör och låter sminka sig som professor Loris. Därefter går han till ett gymnastik!institut för att fullgöra professorns första programpunkt, morgongymnastiken. Där blir stort tumult eftersom Juncker är bra mycket spänstigare än professorn och sätter de andra motionsherrarna på det hala. Sedan går den förklädde löjtnanten till universitetet och lyckas hålla föreläsning för studenterna om loppans betydelse i världskriget. Här dyker emellertid den riktige professorn upp och löjtnant Juncker måste smita.

Sedan fortsätter dagen i enlighet med professorns anteckningar, och hela tiden jagas löjtnanten av Loris, men ingenstans blir han verkligen avslöjad. Den riktige professorns systerdotter, den vackra Ina, blir emellertid misstänksam när han uppvaktar med blommor.

Slutligen har löjtnanten bara en programpunkt kvar för att vinna vadet, ett besök hos professorns faster. Han vet adressen men måste finna sig i att bli utkörd från flera lägenheter innan han finner den riktiga fastern. Här sammanträffar nu styckets samtliga personer och skämtet avslöjas till allas belåtenhet. Löjtnanten och Ina kanske blir ett par.

Censur / granskning

Censurnummer 18158
Datum 1917-08-31
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 781 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 781 meter
Längd i minuter 38 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Göteborgspressen uppskattade storligen Elis Ellis' långfilmsdebut och tyckte filmen hade fart och temperament. Kritikerna i Stockholm var svalare i omdömet i den mån de alls brydde sig om att recensera filmen.

"Den uppburne komikern gör dock knappast samma lycka på filmen som på talscenen. Vilket kanske beror på att filmen i övrigt är rätt medelmåttig. Roligheterna äro i regel tråkiga och inspelningen lider av det felet att de agerande röra sig med en enerverande fart." (SocD)

Kommentar Svensk filmografi

Löjtnant Galenpanna gjordes i Göteborg sommaren 1917 och lanserade den populäre scenartisten Elis Ellis på film. Ellis' berömmelse var framför allt fotad på hans teaterframträdanden som Sten Stensson Stéen från Eslöv och Charleys tant, vilka båda skulle filmatiseras av honom själv under 1920-talet (1924/2 resp 1926/6). Dessförinnan skulle han återkomma som löjtnant Galenpanna i ytterligare två filmer, producerade av Skandia-bolaget, i vilket Hasselbladfilm uppgick 1918, se Spöket på Junkershus (1918/11) och Löjtnant Galenpannas sista växel (1919/5).

Sitt första framförande i filmsammanhang hade Ellis uppenbarligen gjort redan 1910, nämligen som röst i en av Svenska Bios små grammofonljudfilmer, O, min Augusta (se nr 44 i appendix till kap II i decennieförordet till denna volym).

Upphovet till Löjtnant Galenpannas manuskript tycks inte ha offentliggjorts förrän i samband med premiären på Spöket på Junkershus, då signaturen Djinni avslöjade att hon deltagit i Hasselblads manuskriptpristävling med "Professorns dubbelgångare", (se kommentar till Revelj 1917/28). Hennes manus fick inget pris men köptes ändå in av bolaget för inspelning. Framgången ledde till att Ellis engagerade henne även för uppföljaren.

Inspelning

(sommaren) 1917 1917
Hasselbladateljén, Otterhällan Göteborg Sverige
Renströmska badanstalten Göteborg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1917-09-17 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 38 min
Sverigepremiär 1917-09-10 Victoria Göteborg Sverige 38 min
Urpremiär 1917-09-10 Victoria Göteborg Sverige 38 min

Ämnesord

Föreläsningar
Förklädnader
Gymnastik
Klädbyte
Officer
Professorer
Vadslagning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 740


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 7 s. Kommentarer (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 5 s. Kommentarer (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The wild lieutenant's promissory note.
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?