Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (48 st)

Originaltitel Paradisfågeln
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag

Medverkande

Lili Bech
Ayo Vindico, kallad Paradisfågeln

Richard Lund
prins Enrico

John Ekman
kansler

Konrad Tallroth
Eugene Orsini, greve, adjutant och barndomsvän till prinsen

Thure Holm
ej identifierad roll

John Westin
ej identifierad roll

Handling

Ayo Vindico går i huvudstadens innekretsar under namnet Paradisfågeln. Under en fest som Ayo själv ger drar hon sig undan till sitt rum. Hon är trött på alltsammans. Ayo får ett...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Lili Bech Ayo Vindico, kallad Paradisfågeln
Richard Lund prins Enrico
John Ekman kansler
Konrad Tallroth Eugene Orsini, greve, adjutant och barndomsvän till prinsen
Thure Holm ej identifierad roll
John Westin ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå
Laboratorium AB Svenska Biografteaterns filmlaboratorium
Övrigt bolag Nordiska Biograf Kompaniet (distributör i Finland)

Handling

Ayo Vindico går i huvudstadens innekretsar under namnet Paradisfågeln. Under en fest som Ayo själv ger drar hon sig undan till sitt rum. Hon är trött på alltsammans.

Ayo får ett brev, där det meddelas att hennes barndomshem -- den gamla prästgården -- skall rivas, eftersom hennes far har dött. Hon ombeds komma dit och ta hand om möbler och husgeråd.

När Ayo läser brevet, kommer minnena från hennes lyckliga barndom över henne. Hon vill plötsligt en sista gång se sitt gamla barndomshem. Mitt i natten beställer hon fram sin vagn. Hon är framme samtidigt som de första solstrålarna bryter fram.

I sitt barndomshem drömmer hon om den oskulds!fulla tiden innan smuts och begär kom in i hennes liv. Ayo hittar en gammal folkdräkt som hon minns att hon hade vid 18 års ålder. Hon sätter den på sig. Plötsligt känner hon sig åter ung och ren.

Klädd i sin folkdräkt far Ayo runt till alla de gamla platserna. Under turen stöter hon samman med landets unge kronprins, Enrico. Han fullgör sina militära studier på platsen. De står länge ansikte mot ansikte och stirrar på varandra. På Ayo gör det hela till slut ett obehagligt intryck, och hon rusar iväg. Prins Enrico står dock kvar som förstenad.

Det skulle komma att bli flera möten. Trollkraften i Ayos dräkt var inte så stark, att den kunde tämja Ayos kärlek. Den unge prinsen behandlar sin nya lantliga kärlek som en solkrävande blomma.

Men Ayo inser vilken belastning hennes tidigare liv skulle kunna bli för prinsen. Prinsen anar att något är på tok och begär en förklaring. Ayo berättar allt för honom.

När Enrico inser att hans Ayo är en av huvudstadens mest framträdande demimonder, blir han först förtvivlad, men strax älskar han henne än mer.

Deras förhållande blir snart känt. Kungen beslutar att prinsen skall ut på en lång resa. Enrico är lydig och reser, men han skriver brev varje dag. Hans ledsagare har dock till uppgift att se till att breven inte kommer fram. När ingen hör av den andre, börjar båda till slut tvivla på hållbarheten i deras kärlek.

Enrico återvänder och finner sin gamle adjutant Orsini i armarna på Ayo. Enrico vänder dem ryggen och vill aldrig se dem mera. Orsini försöker trösta Ayo, men hon stöter bort honom. Hon älskar bara prinsen.

Samma natt får Ayo ett brev från rikets kansler där det framgår att Ayo håller på att förstöra hans dotters förhållande till Orsini.

Ayo träffar kanslern. Till sin förvåning ser hon att det är samme man, som förförde henne som ung. Hon födde honom också ett barn. Det är således sitt eget barns kärlek hon står i vägen för. Ayo beslutar sig för att göra sitt livs stora offer. Hon lämnar huvudstaden och tar sin tillflykt till en liten fjällby. (Bearbetning av danskt program.)

Censur / granskning

Datum 1917-08-26
Originallängd 1047 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 1047 meter
Längd i minuter 57 min


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Paradisfågeln spelades in mellan 4.9.1916 och 14.10.1916. Den släpptes dock aldrig ut på den svenska marknaden. Se även kommentar till 1916/20 för information om regissören Konrad Tallroth.

Inspelning

1916-09-04 1916-10-14
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige

Visningar

Urpremiär 1917-09-24 Scala Helsingfors Finland 57 min

Ämnesord

Adel
Avsked
Barn/utomäktenskapligt
Barndomsminnen
Demimonde
Fester
Folkdräkt
Försmådd kärlek
Föräldrar som kärlekshinder
Kungligheter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 50


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 50


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Drama i tre afket af Marius Wulff och Djalmar Christoffersen.
Omfång 86 s. Oll- och miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Omfång 3 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?