Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (31 st)

Originaltitel Brottmålsdomaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1917-10-15

Medverkande

Georg Blickingberg
Evald Sterner, brottmålsdomare

Gabriel Alw
Kai Falk, ingenjör

Olga Hällgren
Jesta Fridman

Olof Sandborg
Fridman, Jestas far, bankir

Handling

Brottmålsdomaren Evald Sterner och ingenjör Kai Falk är rivaler om den vackra Jesta Fridman, dotter till den rike bankiren. Jesta själv älskar Kai Falk, men hennes obeveklige far avvisar...

Visa hela handlingen

Press

Brottmålsdomaren rönte ingen nämnvärd framgång hos huvudstadskritikerna, som överlag fann filmen överdrivet sentimental, konstruerad och i avsaknad av tempo. Skådespelerskan Olga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Georg Blickingberg Evald Sterner, brottmålsdomare
Gabriel Alw Kai Falk, ingenjör
Olga Hällgren Jesta Fridman
Olof Sandborg Fridman, Jestas far, bankir

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

Brottmålsdomaren Evald Sterner och ingenjör Kai Falk är rivaler om den vackra Jesta Fridman, dotter till den rike bankiren. Jesta själv älskar Kai Falk, men hennes obeveklige far avvisar denne till förmån för Sterner.

Efter ett hemligt möte med Jesta råkar Kai Falk finna liket av en mördad man och genom sin oförsiktighet blir han misstänkt för mord. Rivalen Sterner har att utreda mordet, och eftersom Falk av omtanke om Jesta vägrar att uppge var han befunnit sig på natten, blir han häktad.

Under rättegångsförhandlingarna inträffar det, att en man bland åhörarna blir påkörd och livsfarligt skadad på väg från domstolsbyggnaden. Det är den verklige mördaren, som innan han avlider hinner bekänna sitt brott för Sterner, som nu alltså vet att Falk är oskyldig. Han tiger med sin vetskap och låter sin rival bli fälld som mördare.

Sterner friar till Jesta, som lovar att bli hans hustru för att villfara sin faders önskan. Men Sterner plågas av fruktansvärda samvetskval.

Slumpen fogar det så att en eldsvåda utbryter i det fängelse, där Kai vistas, och i samband därmed rymmer den oskyldige fången med en enda tanke: att än en gång få se sin älskade. Han följer osedd de nygifta till Sterners villa vid havet och lyckas klättra in genom fönstret till Jestas rum. De älskande omfamnar varandra, men Jesta bönfaller Kai att fly. Förtvivlad går denne till havsstranden, där han sjunker ned på en klippa. Samtidigt har samvetskvalen drivit Sterner till samma mål. När brottmålsdomaren får se sin rival resa sig framför honom störtar han samman, drabbad av hjärtslag. Innan han dör bekänner han sitt brott, och i det han förenar Kais och Jestas händer drar han sitt sista andetag. Även bankiren ger nu sitt bifall till de båda ungas förening. (Sammandrag av programresumé.)

Censur / granskning

Censurnummer 18410
Datum 1917-10-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1397 meter
Längd efter klipp 1355 meter
Kommentar I akt I: en del av likvisningen på gatan. I akt II: början av scenen på poliskontoret och konfrontationen, så att akten börjar först efter denna, i samband varmed texten "Rivalerna öga mot öga" utgått och brevtexten flyttats till det moment, då domaren visar Falk brevet; klippt vidare en del av visningen av likets arm. (Det hemställes, huruvida icke namnet på huvudpersonen, Henning Berger, lämpligen bör ändras. Detta har skett.)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1397 meter
Längd i minuter 68 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Brottmålsdomaren rönte ingen nämnvärd framgång hos huvudstadskritikerna, som överlag fann filmen överdrivet sentimental, konstruerad och i avsaknad av tempo. Skådespelerskan Olga Hällgren fick dock mycket beröm för sitt behagliga utseende och sitt mjuka och själfulla spel.

"Brottmålsdomaren från Hasselblads lämnar åskådaren tämligen oberörd. Spelet är godt på en del händer men tamt. Den bästa rolltolkningen göres otvifvelaktigt af Georg Blickingberg, som åtminstone har ett karaktäristiskt utseende, och af fröken Olga Hällgren. Det fattas ännu en hel del fart i en del svenska filmer, och Brottmålsdomaren är ett bevis härpå." (SvD)

"Tyvärr tillhör skådespelet den av utländska filmfab!rikanter favoriserade genren i 25-öresbokstil." (X X X i ST)

"(-) en intressant konflikt, som håller spänningen uppe alltigenom, ehuru slutet verkar litet för mycket gjort. I scenen där den oskyldigt dömde gör sin ödesdigra vandring genom skumrasket efter det nattliga kärleksmötet äro belysningseffekterna mycket lyckade, och bilderna från kusten äro vackert tagna. Av de medverkande utför fröken Olga Hällgren sin roll som hjältinna mycket sympatiskt." (DN)

Inspelning

Hasselbladsateljén, Otterhällan Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1917-10-15 Sture Stockholm Sverige 68 min
Urpremiär 1917-10-15 Sture Stockholm Sverige 68 min

Ämnesord

Bankir
Bekännelse
Domare
Domstolar
Dödsbädd
Fadersregemente
Fängelse
Hjärtslag
Ingenjörer
Mord
Oskyldigt dömd
Rivaler
Rymningar
Rättegångar

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?