Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Kapten Grogg vid Nordpolen
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1917-10-22

Handling

Kapten Grogg och Kalle fastnar i isen under en seglats i de nordliga haven. En isbjörn kommer allt närmare. Kalle studeras ingående både fram och bak av björnen. Grogg tar sig som vanligt...

Visa hela handlingen

Press

"(-) lika kraftigt applåderad som vid de föregående tillfällen, då den populäre artisten låtit Grogg sätta våra skrattmuskler igång." (StT). "Det bästa på Röda Kvarns...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Kapten Grogg och Kalle fastnar i isen under en seglats i de nordliga haven. En isbjörn kommer allt närmare. Kalle studeras ingående både fram och bak av björnen. Grogg tar sig som vanligt en styrketår. Sedan får de springa för livet. De lyckas för stunden undgå björnen genom att klättra uppför jordaxeln.

Björnen kommer efter och neutraliseras av Grogg medelst brännvin. Björnen fattar tycke för starka drycker och vill ha mer. Alla tre blir mycket goda vänner och skiljs under tårar.

När Grogg kommer hem får han hålla föredrag om Nordpolen. Han var ju där senast. Tyvärr har någon hällt vatten i karaffen vid hans pulpet. Turligt nog har Grogg som vanligt sin fickplunta med sig. Efter genomfört anförande avtackas Grogg av en berömd kollega, Sven Hedin.

Censur / granskning

Censurnummer 18506
Datum 1917-10-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 220 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 220 meter
Längd i minuter 11 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"(-) lika kraftigt applåderad som vid de föregående tillfällen, då den populäre artisten låtit Grogg sätta våra skrattmuskler igång." (StT).

"Det bästa på Röda Kvarns program (-). Tecknaren har denna gång överträffat sig själv och publiken skrattar och applåderar omväxlande." (SvD)

"Premiärpubliken på Röda Kvarn hade i går omåttligt roligt åt en ny skämtteckning af Victor Bergdahl (-) som på ett oemotståndligt sätt skildrar Kalles och kaptenens äventyr med en isbjörn, som de lyckas få spak och treflig med tillhjälp af kaptenens dyrbara whiskyflaska." (Chinoise & C:ie i StD)

Kommentar Svensk filmografi

Kapten Grogg vid Nordpolen visades på Röda Kvarn som fyllnadsfilm till John Emersons Maskinskriverskans memoarer med Norma Talmadge och på Regina tillsammans med Inom år och dag av Thomas H Ince med Charles Ray i huvudrollen.

Se vidare kommentarerna till 1916/10 och 1916/21.

Visningar

Sverigepremiär 1917-10-22 Röda Kvarn Stockholm Sverige 11 min (Fyllnadsprogram till filmen "The Social Secretary"/"Maskinskriverskans memoarer")
Urpremiär 1917-10-22 Röda Kvarn Stockholm Sverige 11 min (Fyllnadsprogram till filmen "The Social Secretary"/"Maskinskriverskans memoarer")
1917-10-22 Regina Stockholm Sverige 11 min (Fyllnadsprogram till filmen "The Dividend"/"Inom år och dag")
Sverigepremiär 1917-10-22 Regina Stockholm Sverige 11 min (Fyllnadsprogram till filmen "The Dividend"/"Inom år och dag")

Ämnesord

Hedin, Sven (1865-1952)
Isbjörn
Jordaxeln
Nordpolen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 170


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 239


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd 17,5 mm


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?