Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel Nattliga toner : Drama i 4 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1918-01-28

Medverkande

Manne Göthson
baron Robert von Meislingen

Gabriel Alw
Peter Långhår

Justus Hagman
gamle Jens

Tekla Sjöblom
änkefru Lund

Agda Björkman
Rosa Lund, hennes dotter

Johnny Björkman
Emil Ström, Rosas fästman, bokhållare

Visa alla medverkande

Handling

Baron Robert von Meislingen har skaldekonsten som sitt livs passion, men hans talang står inte i proportion till ambitionerna, även om gästerna i hans luxuösa ungkarlsbostad låtsas...

Visa hela handlingen

Press

"Den Hasselbladska officinens bästa produktion är ju naturbilder och icke spelade filmer, vilket märks även på denna, som är ganska medelmåttig." (Co i SocD) "Har man ej allt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Regiassistent
Musikarrangör

Medverkande

Manne Göthson baron Robert von Meislingen
Gabriel Alw Peter Långhår
Justus Hagman gamle Jens
Tekla Sjöblom änkefru Lund
Agda Björkman Rosa Lund, hennes dotter
Johnny Björkman Emil Ström, Rosas fästman, bokhållare
Hugo Björne teaterchefen
Frans Oscar Öberg baronens betjänt
Sture Baude skådespelare
John Botvid en granne till Peter Långhår
Helge Kihlberg entusiastisk teaterbesökare
Carl "Texas" Johannesson gäst på baron von Meislingens middag

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

Baron Robert von Meislingen har skaldekonsten som sitt livs passion, men hans talang står inte i proportion till ambitionerna, även om gästerna i hans luxuösa ungkarlsbostad låtsas uppskatta hans recitationer. I fattigkvarteren, i ett av baronens många hus, bor den utfattige diktaren Peter Långhår och hans gode vän, gamle Jens. Peter läser upp sitt livsverk, ett skådespel betitlat "Nattliga toner" och gamle Jens blir djupt gripen.

Baronen hyser ett djupt intresse för teaterkonsten och är en trogen besökare bakom kulisserna på stadens teater, där han en dag blir förtjust i den unga och vackra statisten Rosa Lund. Han försöker uppvakta henne men tillbakavisas, eftersom Rosa älskar Emil Ström som är bokhållare på ålderdomshemmet.

I samband med att baron von Meislingen låter vräka gamle Jens från hans bostad råkar han få veta att Peter Långhår är en framstående diktare. Baronen vinner skaldens förtroende genom att låtsas vilja bli hans gynnare, och en dag läser Peter upp sitt stora drama för honom. Baronen får veta att Peter brukar gömma sitt manuskript under en golvbräda.

Rosa och Emil finner den utblottade gamle Jens på en parksoffa och ordnar så att han tas om hand på ålderdomshemmet. När Jens en dag går på besök till sin gamle vän skalden finner han honom mördad på golvet.

En tid därefter är det festpremiär på Stora Teatern, där Robert von Meislingens debutdrama "Nattliga toner" ska framföras. Succén är enorm och den föregivne författaren hyllas. Efter denna framgång gör baronen ett nytt försök att vinna Rosa Lunds gunst, men avspisas.

En dag har stadens fattighjon inbjudits till en teaterföreställning, varvid gamle Jens känner igen Peter Långhårs drama. Jens försöker förgäves komma till tals med baronen, men vänder sig i stället till vännerna Rosa och Emil med sin upptäckt.

De genomför en komplott mot baronen. Rosa ringer upp sin efterhängsne beundrare och låtsas vilja träffa honom på teatern. När denne anländer har man vidtalat en skådespelare att maskera sig som Peter Långhår, och när baronen får se honom blir han så chockad att han ramlar genom en lucka i scengolvet.

Innan han dör bekänner han att han mördat Peter Långhår och stulit hans pjäsmanuskript. I vittnens närvaro sonar han sitt brott genom att skänka hela sin förmögenhet till välgörande ändamål.

Censur / granskning

Censurnummer 18515
Datum 1917-10-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1259 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1259 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Den Hasselbladska officinens bästa produktion är ju naturbilder och icke spelade filmer, vilket märks även på denna, som är ganska medelmåttig." (Co i SocD)

"Har man ej allt för högt ställda litterära krav, kan filmen som sådan godtagas. Förstadsmiljön med fattigkvarteret gör sig utmärkt gällande sådan den Hasselbladska officinen haft att tillgripa den så att säga omedelbart utanför egen dörr på Otterhällan i Göteborg. Ett par präktiga typer göras av Gabriel Alw som den fattige poeten och av Justus Hagman som en gammal fattighusgubbe, vilken uppenbarar brottet. Så mycket större svårighet har däremot hr Göthson att ge illusion av baronen." (XXX i StT)

Inspelning

Hasselbladateljén, Otterhällan Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1918-01-28 Nytorgsteatern Stockholm Sverige 61 min
TV-visning 1995-09-12 TV2 Sverige
1996-01-01 TV2 Sverige
Urpremiär 1918-01-28 Nytorgsteatern Stockholm Sverige 61 min

Ämnesord

Adel
Diktare
Fattighjon
Förklädnader
Mord
Slumkvarter
Teatrar
Vräkningar
Ålderdomshem

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1264


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1264


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1264


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1259


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 7 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Drama i 4 akter.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?