Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (56 st)

Originaltitel Nobelpristagaren : Skådespel i 4 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1918-03-11

Medverkande

Nils Chrisander
doktor Henry Arel, kirurg

Hugo Björne
professor Robert Starford

Tekla Sjöblom
Alice Starford, hans hustru

Mary Johnson
Violet Starford, deras dotter, Henrys trolovade

Maggie Gripenberg
Olga Orslowa

Carl "Texas" Johannesson
Josef Nikolaj Frieberg, grossör från Warszawa

Visa alla medverkande

Handling

Dr Henry Arel och hans trolovade, Violet Starford reser ut i kriget som sjukvårdare. Under ett flyganfall skadas Violet dödligt och får sin sista önskan uppfylld: fältprästen viger henne...

Visa hela handlingen

Press

"Filmen är starkt byggd, med en gripande handling som utspelas mitt i brinnande världskrig. Scenerna från krigsfältet, där Röda Korsets män och kvinnor arbeta, äro mycket väl...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Inspicient
Elektriker
Smink
Övrig medarbetare

Medverkande

Nils Chrisander doktor Henry Arel, kirurg
Hugo Björne professor Robert Starford
Tekla Sjöblom Alice Starford, hans hustru
Mary Johnson Violet Starford, deras dotter, Henrys trolovade
Maggie Gripenberg Olga Orslowa
Carl "Texas" Johannesson Josef Nikolaj Frieberg, grossör från Warszawa
Sigge Hallén Henrys och Olgas son
-
Sture Baude polis

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå
Laboratorium Hasselblads Fotografiska AB

Handling

Dr Henry Arel och hans trolovade, Violet Starford reser ut i kriget som sjukvårdare. Under ett flyganfall skadas Violet dödligt och får sin sista önskan uppfylld: fältprästen viger henne vid dr Arel. Innan hon forslas hem, gör doktorn ett synnerligen djärvt ingrepp i förhoppningen att hon trots allt ska överleva.

Strax därefter blir Arel tillfångatagen av fienden, men fortsätter som krigsfånge sin barmhärtighetsgärning. Han tar om hand en människospillra, Olga Orslowa, som så småningom blir hans älskarinna och ger honom en son.

I hemlandet överlever Violet hos sina föräldrar men blir förlamad för resten av livet. När Arel får bud härom grips han av ruelse men förmår inte lämna Olga och barnet. Vid krigets slut återvänder han hem tillsammans med dem men hemlighåller för Violets familj att han är barnets far och utger dem för att vara flyktingar.

Violet blir mycket fästad vid Olgas barn, och Olga får funktionen av en sorts hemhjälp i Violets och Henrys hem. Olga uthärdar dock i längden inte att se både sonens och mannens tillgivenhet för Violet utan grips av hat. Violet börjar förstå sammanhanget. Trots att Henry får veta att han tilldelats årets Nobelpris i medicin, är hans förtvivlan djup, i synnerhet när han en natt kommer på Olga med att försöka förgifta Violet.

Plötsligt dyker en främmande herre upp, juden Josef Frieberg, som före kriget haft ett förhållande med Olga och som nu vill återknyta bekantskapen. Olga tar barnet med sig och rymmer med honom. Morgonen därpå finner man Violet död. Henry Arel misstänker Olga för mord och efterlyser henne hos polisen. Snart hittar emellertid Henry ett avskedsbrev från hustrun och inser att hon begått självmord.

Polisen hinner upp Olga och Frieberg, och när denne förstår att den lille gossen inte är hans egen son, lämnar han henne.

Kvar finns Henry, Olga, sonen samt Violets föräldrar som ger sin varma välsignelse åt den nya familjen.

Censur / granskning

Censurnummer 19328
Datum 1918-02-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1216 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 315-270-298-333 = 1216 meter. Visningskopiornas aktlängder: 316-273-300-334 = 1223 meter resp. 326-272-301-340 = 1239 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1239 meter
Längd i minuter 60 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Filmen är starkt byggd, med en gripande handling som utspelas mitt i brinnande världskrig. Scenerna från krigsfältet, där Röda Korsets män och kvinnor arbeta, äro mycket väl iscensatta liksom en del bilder från de landsflyktigas usla liv på vägarna ge en gripande föreställning om den bittra verkligheten. Det är ej en film som blott lämnar ett ögonblicks förströelse. Spelet är på alla händer gott. (-) Hasselblads och regissören hr af Klercker ha all heder av uppsättningen och av den utomordentligt vackra infotograferingen." (Colibri & Apropos i SvD)

"Vare sig det beror på författaren eller regissören, handlingen har inte förmågan att intressera. Man har inte haft resurser nog för att framställa en aldrig så liten del av en verklig krigsskådesplats, och att samtliga de uppträdande krigarna, såväl vänner som fiender, bära svenska uniformer bidrager inte till att öka trovärdigheten av det hela. (-) Maggie Gripenberg spelar läkarens skyddsling, men förmår inte göra något av sin roll, trots livliga ögonrullningar och plastiska attityder." (DN)

Kommentar Svensk filmografi

Nobelpristagaren spelades in sommaren 1917 och bygger på ett av de prisbelönta bidragen till Hasselblads och Veckojournalens manuskriptpristävling (se kommentar till 1917/28). Stadskamrer Knut Björlin fick 3e pris, 400 kr.

Maggie Gripenberg som spelar den ena stora kvinnorollen var en finländsk dansös. Detta var hennes enda framträdande i svensk film.

Inspelning

(hösten) 1917 1917
Hasselbladsateljén, Otterhällan Göteborg Sverige
Göteborg Sverige (exteriörer)
Skeppsholmsbron Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1918-03-11 Sture Stockholm Sverige 68 min
Urpremiär 1918-03-11 Sture Stockholm Sverige 68 min

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Enlevering
Flyganfall
Förlamning
Göteborg
Judar
Krig
Krigsfångar
Läkare
Mordförsök
Nobelpris
Röda korset
Självmord
Svartsjuka
Äktenskapsbrott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1215


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Omvändningsoriginal
Bredd 35 mm
Längd i meter 300


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Skådespel i 4 akter av Knut Björlin.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Av Knut Björlin.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?