Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (116 st)

Originaltitel Thomas Graals bästa barn : Lustspel i 5 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1918-10-21

Medverkande

Victor Sjöström
Thomas Graal, författare

Karin Molander
Bessie Douglas, senare Bessie Graal, Thomas fru

Josef Fischer
Alexander Douglas, godsägare, Bessies far

Jenny Tschernichin-Larsson
Clotilde Douglas, Bessies mor

Axel Nilsson
John, tidigare herrskapet Douglas trotjänare, numera Thomas Graals betjänt

Torsten Winge
Rudolf P., en berusad herre på gatan

Visa alla medverkande

Handling

Thomas Graal, som i den tidigare Thomas Graals bästa film förlovat sig med den unga Bessie, är på morgonen till sin bröllopsdag i en desperat situation, när han inte hittar sina...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick genomgående lovordande recensioner i stockholmspressen, men här och var skymtade dock en stilla kritik. Några recensenter påpekade att "det är alltid litet riskabelt med...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Manusbearbetning
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Sjöström Thomas Graal, författare
Karin Molander Bessie Douglas, senare Bessie Graal, Thomas fru
Josef Fischer Alexander Douglas, godsägare, Bessies far
Jenny Tschernichin-Larsson Clotilde Douglas, Bessies mor
Axel Nilsson John, tidigare herrskapet Douglas trotjänare, numera Thomas Graals betjänt
Torsten Winge Rudolf P., en berusad herre på gatan
Gucken Cederborg Thomas och Bessies kokerska
Edvin Adolphson bröllopsgäst i kyrkan
Oscar Åberg bröllopsgäst i kyrkan
Wictor Hagman bröllopsgäst i kyrkan
Tor Weijden bröllopsgäst i kyrkan och vid bröllopsmiddagen
Hugo Björne bröllopsgäst i kyrkan och vid bröllopsmiddagen
Helge Kihlberg bröllopsgäst i kyrkan och vid bröllopsmiddagen
Julius Hälsig gäst vid bröllopsmiddagen
Carl Apolloff gäst vid bröllopsmiddagen
Kotti Chave brudnäbb
Walerie Alexandrow brudnäbb
Paul Hagman åskådare utanför Thomas och Bessies hus
Gösta Gustafson student utanför Thomas och Bessies hus
Olof Ås chauffören

Bolag

Handling

Thomas Graal, som i den tidigare Thomas Graals bästa film förlovat sig med den unga Bessie, är på morgonen till sin bröllopsdag i en desperat situation, när han inte hittar sina frackbyxor förrän i sista minuten.

Men efter olika komplikationer kan vigseln i alla fall äga rum och bröllopsmiddagen kan börja. Då har de nygifta sitt första gräl, som gäller om det första barnet skall bli en pojke eller flicka. Bessie bestämmer att det skall bli en flicka och hon skall heta Lilian. Thomas gillar ingetdera.

Grälet fortsätter under färden till deras nya hem, där de flyttar in i olika sovrum. Under de följande dagarna lever de på var sitt håll.

Så kommer en glad nattvandrare, Rudolf P, en ljus sommarnatt förbi deras hus och får se Bessie i ett fönster. Han kastar slängkyssar till henne och inleder ett samtal, som dock blir ensidigt. Men Thomas hör hans inviter och rusar ut för att ta honom i upptuktelse. Folk samlas. Det kommer till handgripligheter mellan Rudolf P och Thomas. Polis måste skilja dem åt. Men det hela slutar med att Thomas och Bessie försonas på morgonsidan.

En dag kommer den nye världsmedborgaren. Det visar sig vara en levnadsfrisk pojke. Nu börjar grälet på nytt, denna gång om hur han skall uppfostras.

Men nu skriver Thomas en berättelse, låter den ligga på skrivbordet med stränga order att ingen får röra den och far sedan ut att jaga.

Det första, som Bessie gör när han gett sig av, är naturligtvis att börja läsa den nyskrivna berättelsen. Den handlar om situationen mellan dem och hur han drömmer att hans hustru skall vara.

Bessie tar hans drömmar ad notam och när Thomas återvänder, tas han emot av den Bessie, i vilken han en gång så hopplöst förälskade sig.

Censur / granskning

Censurnummer 20336
Datum 1918-10-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1737 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar mellan 1724 och 1836 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1836 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick genomgående lovordande recensioner i stockholmspressen, men här och var skymtade dock en stilla kritik. Några recensenter påpekade att "det är alltid litet riskabelt med fortsättningar" och så var det även i detta fallet. Den förra filmen var mera ursprunglig och påhittig (DN). Även på en annan punkt är SvD tveksam: "Kanske är det inte alldeles nödvändigt att några scener äro fullt så farsartade, men filmen är underhållande och lustig."

Även nu får skådespelarna, främst Victor Sjöström och Karin Molander, många lovord, fast man märker att några recensenter haft svårt att finna nya formuleringar efter berömmet, som slösades på Thomas Graals bästa film.

I den av "samlingssignaturen" XXX signerade recensionen i StT blommade emellertid en nationell stolthet, som i viss utsträckning var typisk för dessa år inom svensk film:

"Thomas Graals bästa barn -- det vore önskligt, att den filmen finge snar befordran till Amerika. Den skulle kanske för en gångs skull ha något att lära filmens stormän västerut. Den skulle åtminstone kunna vara ett lysande exempel på, vad vi européer mena med ett förstklassigt lustspel, ty sådana egenskaper har verkligen säsongens första svenska film. (-) Styckets innehåll är nu ingen märkvärdighet, gör ej heller anspråk därpå, men det är kanske just därför, så betagande och lekfullt i sitt maner av okonstlad naturlighet. Man har nämligen förmått avvinna den surmulna vardagligheten några glittrande knippen av riktigt värmande solljus -- hur många tusen sinom tusen goda leenden skola de ej ge åt ansikten, vilkas drag stelnat av sorg och bekymmer, missmod och bitterhet! (-) Vem av de båda, Victor Sjöström och Karin Molander, som kan anses hemföra första pris vad beträffar det synnerligen läckert konstnärliga spelet, åtar sig icke recensenten att avgöra. Om dem båda torde emellertid kunna sägas, att de i denna film tåla jämförelse med vilka som helst i breda reklamer utpuffade amerikanska artister i den genre, det gäller. Stillers regi tål också vid den paritet, vi antyda, och vi böra naturligtvis ej heller glömma Harald B. Harald, vilken som författare här givit oss ett lustspel, som vi länge nog saknat på talscenen."

Kommentar Svensk filmografi

Thomas Graals bästa barn var en direkt fortsättning av Thomas Graals bästa film (1917/17), vilket även betonades i filmens inledning, där den senares slut rekapitulerades.

Filmen spelades in i april och maj 1918 och får trots de påfallande inslagen i filmens början av fars- och kalsongäventyr i gammal "god" buskteaterstil anses vara betydligt mer underfundigt och sofistikerat berättad än sin föregångare. Även senare förekommer, nu mera isolerat, farsinslag. Eljest är Thomas Graals bästa barn den av Stillers filmer som tydligast föregriper den kommande Erotikon (1920/15).

Thomas Graal i Victor Sjöströms rollgestaltning är heller inte längre samme lättsinige och glatt ansvarslöse (ibland även fånige) spelevink som tidigare, om det nu är äktenskapet som får anses ha gett honom mer stadga. Överhuvudtaget är den nya Thomas Graal-filmen mycket stramare berättad och medvetnare stiliserad än föregångaren.

Skådespelarna från den tidigare Graal-filmen återkom i alla större roller, dock med undantag för Bessies far. Nu spelar Josef Fischer rollen i stället för Albin Lavén, som avled kort efter att ha avslutat sin roll i Stillers Alexander den store (1917/26).

En länge som fullständig ansedd kopia har bevarats av Thomas Graals bästa barn. Vid närmare granskning visar det sig emellertid att kopian, som av allt att döma är densamma, som behandlades av censuren i december 1923 och då angavs ha en längd av 1765 m, varit utsatt för viss omredigering, varvid dels texter fallit bort eller omformulerats, dels enstaka bilder dels kortare avsnitt ha utgått. Kopian har därvid blivit ca 100 m kortare, vilket motsvarar en dåtida visningstid av ca 5 minuter.

Thomas Graals bästa barn blev vid premiären i Stockholm en mycket stor publikframgång. Den gick tre veckor på premiärbiografen Röda Kvarn, något den gången mycket ovanligt. Trots detta blev det ingen tredje Thomas Graal-film förrän fem år senare, Thomas Graals myndling (1922/9). som dock inte hade något som helst samband med de tidigare Thomas Graal-filmerna.

Thomas Graals bästa barn såldes till Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, England, Belgien, Frankrike, Schweiz, Italien, Spanien, Portugal, Polen, Österrike, Ungern, Balkanländerna, Egypten, Argentina, Brasilien, Chile, Kuba, USA och Kanada. Totalt såldes 46 kopior utomlands, därav 19 kopior till områdena Tyskland-Polen och Österrike-Ungern. Ryssland som köpare hade nu definitivt fallit bort.

Inspelning

1918-04 1918-05
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Röda Kvarns övre foajé Stockholm Sverige
gator i Lärkstaden Stockholm Sverige
Lidingö kyrka Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1918-10-21 Röda Kvarn Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1918-10-21 Röda Kvarn Stockholm Sverige 89 min

Ämnesord

Baby
Brudnäbbar
Bröllopsfölje
Bröllopskortege
Bröllopsmiddag
Dam/cigarrökande
Damtoiletter/raffinerade
Författare
Jakt
Jubelsalut
Kyrkbröllop
Polis
Salutkanon
Slagsmål
Uppfostringsprinciper
Vigselring
Äktenskapsgräl

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1740


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1740


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel THOMAS GRAALS BÄSTA BARN Lustspel i 5 akter
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Einar Nerman


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Lustspel i fem akter av Harald B. Harald.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 13 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk textlista.
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Engelsk textlista, bruten för textning.
Omfång 13 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 7 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 5 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?