Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (52 st)

Originaltitel Surrogatet
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1919-01-27

Medverkande

Karin Molander
Maggie Frisch, medarbetare på tidningen Stora Morgonbladet

Violet Molitor
Violet, cigarrflicka i tobaksaffären 155:an

Nils Arehn
Amandus Sax, kallad Amman, redaktionssekreterare på Stora Morgonbladet

Einar Bruun
Charles Cepe, bankir, f.d. kontorsbiträdet Calle Pettersson

Handling

På tidningen Stora Morgonbladets redaktion börjar arbetet så smått komma igång. Hemma i sin lägenhet konstaterar samtidigt journalisten Maggie Frisch dels att hennes artikel i gårdagens...

Visa hela handlingen

Press

Ett enkelt och småtrevligt filmskämt som bärs upp av goda skådespelare är det allmänna omdömet. Debutanten Violet Molitor spås av några en god framtid inom filmen. "Det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Inspicient
Övrig medarbetare

Medverkande

Karin Molander Maggie Frisch, medarbetare på tidningen Stora Morgonbladet
Violet Molitor Violet, cigarrflicka i tobaksaffären 155:an
Nils Arehn Amandus Sax, kallad Amman, redaktionssekreterare på Stora Morgonbladet
Einar Bruun Charles Cepe, bankir, f.d. kontorsbiträdet Calle Pettersson

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Skandia
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå

Handling

På tidningen Stora Morgonbladets redaktion börjar arbetet så smått komma igång. Hemma i sin lägenhet konstaterar samtidigt journalisten Maggie Frisch dels att hennes artikel i gårdagens tidning fått en framskjuten plats, dels att hon som vanligt är försenad. Hon kalkylerar dock kallt med att hennes artikel skall lägga sordin på kritiken från den koleriske redaktionssekreteraren Amandus "Amman" Sax.

Väl uppe på redaktionen hälsar hon knappt på sina arbetskamrater utan går direkt in till Amman. Han blir som vanligt ilsken över hennes sena ankomst och slår näven i bordet. Maggie svarar med samma mynt. Hon ber Amman att tiga och förkunnar att hon skall bli "cigarrmamsell". Maggies idé är att ta arbete i en tobaksaffär och göra ett reportage i tidningen om arbetsförhållandena.

Tanken hade fötts när Maggie på väg till arbetet gått in till Violet i tobaksaffären 155:an för att köpa cigarretter. Genom att sälja till Maggie bryter Violet mot bestämmelserna, då det egentligen är förbjudet att sälja tobak åt "kvinnor och barn".

Problemet med Violet är att hon är så uppvaktad av det motsatta könet, att det alltid varit svårt att få tala i enrum med henne. Just denna dag talade Violet med sin aktuelle fästman, gulaschbaronen och f d kontorsbiträdet Charles Cepe, alias Calle Pettersson. Charles försöker övertala Violet att bli hans "gulaschbaronessa". Violet är inte svår att övertala. Hon är less på allt ovett hon tvingas stå ut med på grund av alla mer eller mindre lyckade surrogat hon tvingas sälja i butiken. Tobak är fortfarande hårt ransonerat.

Maggie försöker med övertalning få Amman att bli intresserad av hennes idé. Amman veknar efterhand, och till slut tycker han att det är ett gott förslag. Tidningen behöver en glad motvikt till alla krigstelegrammen och artiklar om kommissionseländet.

Violet sätter snabbt in Maggie i samtliga sysslor i butiken. Snart får hon det hett om öronen. Den ena kunden efter den andra kommer in och uppvaktar henne mer eller mindre närgånget. Maggie klarar det hela bra, ända tills "Svarta Kardan" dyker upp. Violet hade kört ut Olle -- en av ledarna i ett busgäng -- och han hämnas nu genom att skicka in Svarta Kardan i butiken. Dessutom har Olle ringt tobaksmonopolet och anmält olaga försäljning. Att Maggie var ett surrogat för Violet, anade ingen.

Inspektören från monopolet anländer till affären. Först hjälper han Maggie att kasta ut Svarta Kardan. Sedan börjar han utan entusiasm undersöka 155:ans lager.

Charles Cepe kommer in i butiken. Han lyckas hjälpa Maggie att lura inspektören. Samtidigt inleder han en flirt med Maggie.

Violet blir vittne till det hela. Till en början kan Maggie inte låta bli att retas lite med Violet genom att spela intresserad. Snart konspirerar de dock tillsammans gentemot Charles. De beger sig båda till ett avtalat möte mellan Maggie och Charles. Violet gömmer sig. Hon kommer fram, när Charles börjar bli alltför öm mot surrogatet.

Charles får två örfilar plus en moralpredikan. Amman får sin historia och Maggie påökt. Maggie kan dessutom komma för sent minst en vecka till utan kritik. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 20841
Datum 1919-01-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 675 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 675 meter
Längd i minuter 33 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett enkelt och småtrevligt filmskämt som bärs upp av goda skådespelare är det allmänna omdömet. Debutanten Violet Molitor spås av några en god framtid inom filmen.

"Det [Surrogatet! är tämligen enkelt ihopkommet av en del lustigheter om tobaksmonopolet och dess ransonering. Karin Molander och Violet Molitor, vilken senare visade sig vara en liten förtjusande filmdebutant, förläna det hela en friskhet och charm, som ingen kan motstå. Därtill gör Einar Bruun en mycket lustig gulaschyngling och Nils Ahren figurerar som tidningsredaktör." (Co i SocD)

"Till sist kommer Skandias första Karin Molander-film, ett litet lustspel i två akter, Surrogatet, iscensatt av Einar Bruun. Fru Molander har där inte tillfälle att visa några nya sidor av sin konst, men det är alltid roligt att se hennes graciösa gestalt och putslustiga charm. Alldeles ny och, enligt reklamen, en stigande filmstjärna är Violet Molitor, som spelar en liten cigarrbodsfröken. Hon är näpen och söt och burrig: kanske kommer hon även att kunna spela film; det är något som framtiden får utvisa och otroligt verkar det ingalunda. Själva lustspelet är mycket obetydligt, dock bättre än de flesta i denna genre. Dessutom ger det en lustig bild av de kristidsförhållanden som vi snart hoppas skola vara förbi." (Marfa & comp i DN)

"Surrogatet är ett roligt svenskt lustspel, piggt, aktuellt och inspelat med gott humör. Huvudrollerna spelas, förutom av Skandias regissör, Einar Bruun, av vår egen förtjusande Karin Molander samt den lilla nya stjärnan Violet Molitor, som nog blir bra när hon blir varm i kläderna. 'Stjärna' är hon inte än, men förutsättningar tycks finnas. Sedan beror det på hur punden förvaltas." (SvD).

Kommentar Svensk filmografi

Violet Molitors fortsatta karriär inom filmen kom att inskränka sig till ytterligare två filmer: Gyurkovicsarna (1920/9) och den danska Vore Venners Vinter (1923).

Vid premiären i Stockholm visades Surrogatet tillsammans med bilder från Thorild Wulffs sista Grönlandsfärd, Stora Karlsö, en film om havets fåglar, del II och det amerikanska dramat När ödet slår blint av Gold Rooster, med Tom Moore och svenskan Anna Q Nilsson i huvudrollerna.

Av premiärkvällens samtliga filmer är det filmen från Stora Karlsö som lyfts fram av flera kritiker som kvällens höjdpunkt.

Inspelning

1918 1918
F.d. Hasselbladsateljén, Otterhällan Göteborg

Visningar

Sverigepremiär 1919-01-27 Sture Stockholm Sverige 32 min
Urpremiär 1919-01-27 Sture Stockholm Sverige 32 min

Ämnesord

Bankir
Gulasch
Kamratskap/kvinnligt
Ransonering
Redaktionssekreterare
Surrogat
Tidningsredaktioner
Tobak
Tobaksaffärer
Tobaksmonopolet

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Surrogatet.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?