Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (32 st)

Originaltitel Löjtnant Galenpannas sista växel
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1919-04-30

Medverkande

Elis Ellis
Curt Junker, kallad löjtnant Galenpanna

Frans Oscar Öberg
Nr 29 Carlsson

Sture Baude
von Spinkel, regementsläkare

Judith Bruun
Frau Mizzie

Handling

Löjtnanten Curt Junker har alltid knackig ekonomi, men han har hittills kunnat lita på att tant Euphrosyne betalt hans skulder. Junkers frejdiga humör och kaotiska leverne har gett honom...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Elis Ellis Curt Junker, kallad löjtnant Galenpanna
Frans Oscar Öberg Nr 29 Carlsson
Sture Baude von Spinkel, regementsläkare
Judith Bruun Frau Mizzie

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Skandia
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå

Handling

Löjtnanten Curt Junker har alltid knackig ekonomi, men han har hittills kunnat lita på att tant Euphrosyne betalt hans skulder. Junkers frejdiga humör och kaotiska leverne har gett honom tillnamnet löjtnant Galenpanna. Plötsligt en dag meddelar Euphrosyne per brev att hon tröttnat på att betala Galenpannas skulder. Två dagar senare har Galenpanna en växel på 600 kronor som förfaller till betalning. Han måste helt enkelt få fram dessa pengar.

Den första förutsättningen för att kunna skaffa fram pengarna är att få permission. Regementsläkaren von Spinkel vill dock varken ge honom permission eller skriva på växeln. Galenpanna slår dock vad med von Spinkel om att han till slut kommer att skriva på växeln.

von Spinkel uppvaktar ivrigt en utländska -- Frau Mizzie. Galenpanna beslutar sig för att förlöjliga von Spinkel i hennes ögon, och på så sätt tvinga honom att skriva på.

Galenpanna tar reda på att von Spinkel och Mizzie skall på samma maskerad. Han klär ut sig som Mizzie, för att därigenom spela von Spinkel ett spratt.

Galenpanna kommer via en kammarjungfru över en av Mizzies klänningar. På maskeraden lyckas han lura von Spinkel, och få honom att fria till den han tror är Mizzie.

Samma dag som växeln skall förfalla lyckas Galenpanna få tag i Spinkel, och mot löfte att inte göra honom löjlig i Mizzies ögon, får Galenpanna honom att skriva på. En minut före full tid rusar Junker in på banken och omsätter växeln.

Galenpanna lyckas också genom sin charm få Mizzies förlåtelse. Spinkler och Mizzie får varandra och Galenpannas välsignelse därtill. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 21316
Datum 1919-03-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 750 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 750 meter
Längd i minuter 37 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Detta var den tredje och sista filmen med Elis Ellis som löjtnanten Curt "Galenpanna" Junker. Den första kom 1917 under titeln Löjtnant Galenpanna (1917/16), den andra 1918 med titeln Spöket på Junkershus (1918/8), den sistnämnda även kallad Löjtnant Galenpanna på semester. I de två senare filmerna står Elis Ellis också för regin. Den första regisserades av Georg af Klecker.

Inspelning

1918 1918
F.d. Hasselbladsateljén, Otterhällan Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1919-04-30 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 36 min
Urpremiär 1919-04-30 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 36 min

Ämnesord

Förklädnad/man som kvinna
Kammarjungfru
Läkare/regements
Maskerader
Officer
Växel

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?