Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Stenåldersmannen : Ett kulturvetenskapligt experiment i 3 delar
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1919-05-19

Medverkande

Daniel Smedberg
stenåldersmannen

G.A. Börjeson
stenåldersmannens kamrat

Handling

Filmen var ett försök att rekonstruera stenålderstidens sätt att leva i Sverige med hjälp av tillgängliga fakta och lämningar. Första delen visade i huvudsak hur stenåldersmannen...

Visa hela handlingen

Press

I den mån Stenåldersmannen omnämndes i samband med sina delpremiärer skedde det i allmänhet med uppskattning. Om den första delen skrev t ex Marfa i DN: "Den behjärtade man som...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Foto
Rådgivare

Medverkande

Daniel Smedberg stenåldersmannen
G.A. Börjeson stenåldersmannens kamrat

Bolag

Handling

Filmen var ett försök att rekonstruera stenålderstidens sätt att leva i Sverige med hjälp av tillgängliga fakta och lämningar. Första delen visade i huvudsak hur stenåldersmannen förfärdigar och använder olika redskap, gör upp eld och hugger med flintyxa. I del 2 fick man se hur han bygger sin koja, hur han fiskar och mjölkar sin get samt hur han lagar "urpannkaka". Den sista delen redovisade "hushållning", innefattande bl a jakt, mera fiske och matbestyr.

Censur / granskning

Censurnummer 22839
Datum 1919-11-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 205 meter
Kommentar (del 2)


Censurnummer 22840
Datum 1919-11-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 131 meter
Kommentar (del 3)


Censurnummer 21704
Datum 1919-05-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 256 meter
Kommentar (del 1)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 592 meter
Längd i minuter 29 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I den mån Stenåldersmannen omnämndes i samband med sina delpremiärer skedde det i allmänhet med uppskattning.

Om den första delen skrev t ex Marfa i DN: "Den behjärtade man som åtagit sig att leva på stenåldersvis under vetenskaplig kontroll hela sommaren heter Daniel Smedberg, och man får på filmen se hur han med stor skicklighet förfärdigar sina verktyg såsom prylar och mejslar och flintyxor, därvid uteslutande begagnar sig av de hjälpmedel som stodo stenåldersfolket till buds. Det var ett nummer som mycket uppskattades av publiken, och man motser med spänning hur han sedan skall klara sig med benmejslar och flintyxor i kampen för tillvaron ute i skogen."

Efter den andra delpremiären skrev emellertid StT: "Mindre sentera vi däremot -- vi bekänna det öppet -- den etnografiska spekulationen med den konstlade framställningen av 'Stenåldersmannen'. Så mycket mindre nu, sedan vi slagits med häpnad och beundran av -- Söderhavsvildarna."

Kommentar Svensk filmografi

Under sin korta existensperiod före uppgåendet i Svensk Filmindustri ägnade sig det ambitiösa Skandia-bolaget inte enbart åt spelfilmsproduktion utan även åt avancerad kortfilmsverksamhet inom olika dokumentära områden. Man gjorde t ex konsthistoriska filmer under ledning av Axel Gauffin och Johnny Roosval. Man engagerade konservatorn och filmfotografen David Sjölander att göra zoologiska dokumentationer från både när och fjärran.

Ett av de mer kuriösa resultaten av bolagets kulturambitioner var det kulturvetenskapliga experimentet att låta ett par herrar försöka leva ett autentiskt stenåldersliv för att på filmduken åskådliggöra våra tidigaste förfäders levnadsbetingelser.

Uppslaget kom från tidningsmannen Ernst Klein, som antagligen också stått för någon sorts regi vid inspelningstillfällena. Dessa ägde rum dels på våren, dels under sommaren 1919 och förlades till vildmarkerna kring Rockelstad i Södermanland. Filmen har blivit behandlad av Bengt Nyström i uppsatsen "Samhällets minne. Filmen och museerna", Film & TV nr 2, 1982.

Olika versioner av filmen (eller egentligen filmerna) om stenåldersmannen distribuerades så småningom av SF som skolfilmer och bjöds i den formen ut ännu i slutet av 1960-talet! Efter att sålunda ha stått på repertoaren i ett halvt sekel torde Stenåldersmannen höra till de mest sedda av alla svenska filmer.

Inspelning

(våren och sommaren) 1919 1919
Rockelsta Flens kommun Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1919-05-19 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 12 min (del 1)
1919-05-19 Sture Stockholm Sverige 12 min (del 1)
Urpremiär 1919-05-19 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 12 min (del 1)
1919-05-19 Sture Stockholm Sverige 12 min (del 1)
Sverigepremiär 1919-12-08 Sture Stockholm Sverige 16 min (del 2 & 3)
Urpremiär 1919-12-08 Sture Stockholm Sverige 16 min (del 2 & 3)

Ämnesord

Fiske
Jakt
Stenåldern

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 105


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 260


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 260


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stenåldersvilden. Filmfars i en akt.
Omfång 23 s. Scenförteckning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?