Grundfakta

Media (116 st)

Originaltitel Synnöve Solbakken : Filmskådespel i sju akter efter Björnstjerne Björnsons berättelse
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1919-10-20

Medverkande

Karin Molander
Synnöve Solbakken

Lars Hanson
Thorbjörn Granliden

Egil Eide
Sæmund Granliden, Thorbjörns far

Hjalmar Peters
Guttorm Solbakken, Synnöves far

Svea Peters
Ingebjörg Granliden, Thorbjörns mor

Ingrid Sandahl
Karen Solbakken, Synnöves mor

Visa alla medverkande

Handling

Lille Thorbjörn Granliden uppfostras strängt av sina föräldrar som med oro ser att han tar intryck av den ondskefulle och våldsamme drängen Aslak. Efter ett uppträde körs denne på...

Visa hela handlingen

Press

Synnöve Solbakken hälsades som en framgång av de flesta kritiker. Det man tog fasta på var mera stämningen och naturupplevelsen än några dramatiska höjdpunkter. DN (Marfa):...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Karin Molander Synnöve Solbakken
Lars Hanson Thorbjörn Granliden
Egil Eide Sæmund Granliden, Thorbjörns far
Hjalmar Peters Guttorm Solbakken, Synnöves far
Svea Peters Ingebjörg Granliden, Thorbjörns mor
Ingrid Sandahl Karen Solbakken, Synnöves mor
Einar Rød Aslak, dräng på Granliden
Ellen Dall Ingrid Granliden, Thorbjörns syster
Gösta Cederlund Knud Nordhaug
Torsten Bergström Knuds kamrat
Einar Bruun Knuds kamrat
Artur Cederborgh Knuds kamrat
Lisa Holm bruden
Justus Hagman läkaren
Palle Brunius Thorbjörn som barn
Solveig Hedengran Synnöve som barn
Stina Kåge Ingrid som barn
Emil Fjellström kyrkobesökare/man på bröllopet
John Melin kyrkobesökare
Alfred Lundberg prästen
Harald Wehlnor den unge mannen som läser högt vid haugianmötet
Anders Henrikson ung man på haugianmötet
Harald Aimarsen

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Skandia
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1919

Handling

Lille Thorbjörn Granliden uppfostras strängt av sina föräldrar som med oro ser att han tar intryck av den ondskefulle och våldsamme drängen Aslak. Efter ett uppträde körs denne på porten av Sämund, Thorbjörns fader.

Vid ett besök i kyrkan får Thorbjörn för första gången se den ljuva Synnöve Solbakken och de två blir barnsligt förälskade i varandra.

Många år senare konfirmeras Thorbjörn, hans syster Ingrid och Synnöve tillsammans. Thorbjörn och Synnöve är fortfarande kära i varandra, vilket med svartsjuka åses av deras jämnårige Knud Nordhaug. Tillsammans med ett par kamrater försöker Knud ge Thorbjörn ett kok stryk, men Thorbjörn visar sig vara deras överman. Knud skvallrar fegt för Synnöves far med påföljd att Thorbjörn får rykte om sig att vara en slagskämpe, som inte längre är ett lämpligt parti för Synnöve.

Under ett par år träffas inte Thorbjörn och Synnöve, men alla andra friare avvisas av henne, bland dem Knud Nordhaug. En midsommarnatt möts trots allt de två älskande och utväxlar en kyss, iakttagna av Knud som grips av våldsamma hämndkänslor. Vid mötet lovar Thorbjörn att aldrig mera inlåta sig på slagsmål: han ska visa sig värdig att bli måg i den haugianska och fredsälskande Solbakken-familjen.

Nu återinträder den ondskefulle Aslak i handlingen och blir orsaken till ett häftigt uppträde mellan Thorbjörn och Knud mitt under ett bröllop på Nordhaug. Under slagsmålet smyger Aslak en kniv i Knuds hand och Knud ger Thorbjörn ett allvarligt hugg i ryggen.

Under sin långa sjukdomsperiod grips Thorbjörn av självförakt och skriver ett avskedsbrev till Synnöve. Men då han efter tillfrisknandet första gången åter besöker högmässan sker en försoning mellan honom och Knud mitt på kyrktrappan. Sämund Granliden friar på sonens vägnar till Synnöve och får ja av både henne och föräldrarna på Solbakken. Slutkyss.

Censur / granskning

Censurnummer 22568
Datum 1919-10-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2235 meter
Kommentar Visningskopiorna varierade i längd från 2213 meter till 2289 meter. Granskningskopians aktlängder: 348-216-338-380-285-380-288 = 2235 meter. Längsta visningskopians aktlängder: 365-224-333-271-297-407-296 = 2289 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 2289 meter
Längd i minuter 111 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Synnöve Solbakken hälsades som en framgång av de flesta kritiker. Det man tog fasta på var mera stämningen och naturupplevelsen än några dramatiska höjdpunkter.

DN (Marfa): "Boken har ingen spännande och äventyrsfylld handling, och det har naturligtvis inte heller filmen. Åskådaren sitter inte i spänning, men man är gripen och fångad av stämningen. Uppsättning och regi är trovärdiga och vederhäftiga; regissören har gått till sitt verk med pietet och kunnighet och man märker med tacksamhet frånvaron av allt effektsökeri. (-)

Lars Hanson gör Torbjörn Granliden och har en hel del utmärkta scener. Det veka och svärmiska hos Torbjörn får han inte fullt trovärdiga uttryck för, men hans framställning vinner allteftersom Torbjörn blir man, och i bröllopet på Nordhaug samt scenerna därefter är han alldeles utmärkt. Synnöve spelas av Karin Molander, vilken som alltid är förtjusande att se på. Men av den stilla och starka haugianerflickan förmår hon knappast ge något intryck. (-) Filmen bjuder på härliga naturscenerier uppe från Gud!brandsdalen och fotograferingen är jämn och god."

Jens Flik (NDA): "Synnöve Solbakken illustrerar både ståtligt och stämningsrikt den mästerliga björnsonska novellen, på samma gång de sidor, som hämtats ur denna, så fogats till hvarandra, att de bilda ett enhetligt helt af beaktansvärd dramatisk verkan. Inspelningen har varit förlagd till den mångbesjungna Gudbrandsdalen i Norge, där tre typiska gamla gårdar utvalts att företräda novellens trenne bondhem: Solbakken, Granliden och Nordhaug. Ramen, med sina utsikter öfver dal och fjäll och mjukt tonade dagrars skiftande spel, är sålunda så äkta som möjligt, erbjudande ögat ett öfverflöd af fager natur att fråssa i. Mot denna dristar sig nog inte ens den argaste hembygdsexpert att göra någon invändning, och skulle en dylik till äventyrs anmärka på någon detalj i möbel- eller annan attributväg, så hör nog ej länge en omdömesgill filmpublik på det örat. (-) Regissören, John Brunius, och fotograferna, herrar Edlund och Thorell, ha i sitt samarbete på lyckosammaste sätt nått dit de syftat."

StD (osignerad): "Vi ha härmed fått ännu en svensk film av god kvalitet och utpräglat svensk karaktär, vederhäftigt gjord och med en ståtlig ram av nordisk naturskönhet. Man kan ha olika åsikter om huruvida 'Synnöve Solbakken' ger stoff till någon 'rolig' film, och det finns helt säkert de, som föredra den dramatiska formen och finna Synnöve utdragen och föga underhållande. Men lika säkert finns det de, som livligt tilltalas av filmen med dess episka bredd och styrka, dess kraftfullt tecknade karaktärer av pregnant nordiskt kynne, dess fina poetiska inslag och inte minst de storslagna tavlor av norsk natur, som bilda bakgrund till de yttre och inre händelserna på gårdarna Solbakken och Granliden. Det vore egentligen illa att inte kunna göra en vacker och bra film med den hjälpen! Regissör Brunius har förstått att begagna den väl, och han har också förstått att smälta samman det präktiga material, som stått honom till buds, till ett helgjutet verk utan överdrifter, utan större gester, men med ett samlat och säkert lugn, som inte förfelar att göra intryck. Så har filmen blivit ett så troget och vackert återgivande av den Björnsonska berättelsen, som det gärna är möjligt. Ingen av skådespelarna förstör heller sin sak. Egil Eide och Lars Hanson göra präktiga figurer av far och son på Granliden, Karin Molander är en vän och älsklig Synnöve, dock inte så omedelbar man skulle önska henne, och Gösta Cederlund är förträfflig med sitt värdiga, flärdlösa, karaktärsfulla spel -- för att bara nämna några av de mera framträdande namnen. (-) De båda fotograferna ha stor heder av sin del av verket: klara, tydliga bilder i vackra belysningar."

Kommentar Svensk filmografi

Bjørnstjerne Bjørnsons (1832-1910) roman "Synnøve Solbakken" utkom i original 1857, och i svensk översättning 1858.

Romanen har filmatiserats ytterligare två gånger i Sverige: 1934 av Irefilm; regi Tancred Ibsen (se 1934/14). 1957 av Sandrews/Artistfilm, regi Gunnar Hellström (se 1957/25).

Den månadslånga inspelningen i Gudbrandsdalen sommaren 1919 betecknas i samtida reportage som "strapatsrik", men samtidigt synes lokalbefolkningen ha ställt upp mangrannt för filmteamet. Filmen blev också väl mottagen i Norge och mötte heller inte -- till skillnad från inspelningen 1957 -- några invändningar från Bjørnsons efterlevande. Tvärtom uttryckte Bjørnsons änka Caroline Bjørnson sin tillfredsställelse med den pietetsfulla filmatiseringen.

Filmen räknades för övrigt som en sorts samnordisk manifestation, inte minst därför att rollistan förutom svenska skådespelare inrymde åtskilliga norska och danska namn.

Liksom i sina historiska tjugotalsfilmer använder sig regissören John W Brunius och hans fotograf Hugo Edlund även i Synnöve Solbakken av målarkonstens förlagor till bildkompositionerna. Här har framför allt den norske konstnären Adolph Tidemand bestått inspirationen.

Förlaga

Originaltitel Synnøve Solbakken (Roman)
Författare Bjørnstjerne Bjørnson


Inspelning

(sommaren) 1919 1919
Skandiaateljén, Långängen Stocksund Sverige
Sel Gudbrandsdalen, Opplands fylke Norge

Visningar

Urpremiär 1919-10-20 Metropol Helsingborg Sverige 111 min
Sverigepremiär 1919-10-20 Metropol Helsingborg Sverige 111 min
Urpremiär 1919-10-20 Skandia Lund Sverige 111 min
Sverigepremiär 1919-10-20 Skandia Lund Sverige 111 min
Urpremiär 1919-10-20 Sture Stockholm Sverige 111 min
Sverigepremiär 1919-10-20 Sture Stockholm Sverige 111 min

Ämnesord

Bröllop
Bönder
Frierier
Gudbrandsdalen
Haugianer
Högmässor
Konfirmation
Mordförsök
Norge
Slagsmål

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2126


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2162


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2162


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2126


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SYNNÖVE SOLBAKKEN Filmskådespel i sju akter
Tryckeri Lito Svensk Konstindustri


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SYNNÖVE SOLBAKKEN
Tryckeri Vasatryckeriet


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SYNNÖVE SOLBAKKEN
Tryckeri Härnösands -Postens tryckeri-aktiebolag


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Synnöve Solbakken. Textlista upprättad efter restaurerad kopia den 16/3 1981.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Synnöve Solbakken. Filmskådespel i sex akter efter Björnstjerne Björnsons berättelse med samma namn. Bearbetning för filmen verkställd av John W.Brunius och S.Ask.
Omfång 98 s. Miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Synnöve Solbakken.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A Norway lass.
Omfång 7 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Synnöve Solbakken. Filmskådespel i sju akter efter Björnstjerne Björnsons berättelse. Av John W. Brunius och S. Ask.
Omfång 17 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper NEJ
Bakombild papper 2
Dia NEJ
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?