Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Mannen från Valparaiso
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1919-11-17

Medverkande

Erik Ullström
sjömannen Williams

fru Ullström
Tattar-Lena

fröken Olssén
Vera, tre år

Handling

Greven på Björksjö har en fosterson, Göran. Göran blir förälskad i lektrisen Vera som är anställd hos grevinnan. Plötsligt kommer sjömannen Williams hem efter flera år på sjön....

Visa hela handlingen

Press

Recensionen av Gappe i Eskilstuna-Kuriren den 18.11.1919 är skriven i sann lokalpatriotisk anda: "Sverige har alltså fått sin första amatörfilm. Att den producerats i Eskilstuna...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Erik Ullström sjömannen Williams
fru Ullström Tattar-Lena
fröken Olssén Vera, tre år

Bolag

Produktionsbolag Tip-Top
Distributör i Sverige (35 mm) Tip-Top 1919

Handling

Greven på Björksjö har en fosterson, Göran. Göran blir förälskad i lektrisen Vera som är anställd hos grevinnan. Plötsligt kommer sjömannen Williams hem efter flera år på sjön. Williams kan bevisa att Vera är hans dotter och att hon är halvsyster till grevens fosterson. Alltså måste de unga tu skiljas åt. (Censurbeskrivning.)

Censur / granskning

Censurnummer 22859
Datum 1919-11-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1267 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1267 meter
Längd i minuter 62 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensionen av Gappe i Eskilstuna-Kuriren den 18.11.1919 är skriven i sann lokalpatriotisk anda:

"Sverige har alltså fått sin första amatörfilm. Att den producerats i Eskilstuna gör naturligtvis saken till ett evenemang för vårt vidkommande. Den rullades i går upp på Continental, som i och med denna film för första gången framträtt som filmförläggare i större skala. Huruvida officinen kommer att fortsätta på den inslagna vägen vet man ännu ej, fastän den oerhörda publiktillströmningen i går väl kan anses vara uppmuntrande för Tip-Top.

Mannen från Valparaiso, så heter kassör Erik Ullströms första försök i filmväg. Manuskriptet är författat och filmen iscensatt av hr U., varjämte spelet lagts i det här i Eskilstuna från amatörskådespelets område välkända s k Ullströmska bandets händer. Om manuskriptet är, för att nu börja med grunden, att säga, att det inte företer någon högre grad av originalitet, en omständighet som dock ej bör vara ägnad att avskräcka från att se filmen. Vi ha sannerligen sett sämre saker i den vägen i världsproduktionen.

Det skulle föra oss för långt att gå in på en detaljerad redogörelse av innehållet i filmen. Det torde desslikes vara onödigt; hela Eskilstuna skall naturligtvis se filmen. I fråga om regien har hr Ullström gjort ett i stort sett gott arbete. Man får naturligtvis ha i tankarna att det här är fråga om amatörarbete, och gör man detta klart för sig när man skall bedöma iscensättningen skall man nog villigt medge att det är förhållandevis gott. Och så spelet. Även här gäller naturligtvis och kanske i än högre grad att man har att göra med amatörer.

En del brister kunna således konstateras, men vad gör det? Spelet är förvånansvärt fritt från de stora gesterna och överdrifterna. Detta omdöme gäller över lag. Skall någon framhållas så är det hr Ullström, som av sjömannen Williams åstadkommit en trevlig och väl genomarbetad typ. Totalomdömet blir alltså att intrycket av filmen var bättre än man nog väntat sig. Och det vill sannerligen ej säga litet.

Vad som emellertid ger filmen ett obestridligt värde ur Eskilstuna-synpunkt är miljön. Den är inspelad dels på Nyckelön och dels i Eskilstuna och har alltså en omisskännelig lokalfärg, som säkerligen kommer att tillfullo uppskattas av vår stads i allmänhet mycket lokalpatriotiska innebyggare.

Fotograferingen låter de natursköna Mälarpartierna komma väl till sin rätt. Programmet företer i övrigt en längre upptagning av Eskilstuna och Torshälla. Denna del bjuder på synnerligen detaljerade fotografier från staden och i synnerhet dess industri. Gammalt och nytt mötas på filmen i en särdeles behaglig omväxling, till alla Eskilstuna-bors stora förnöjelse."

Kommentar Svensk filmografi

Mannen från Valparaiso kallas i lokalpressen "den första svenska amatörfilmen". Erik Ullström fick uppenbarligen låna kamera och fotograf från något filmbolag i Stockholm. Vilket är okänt.

Inspelning

1919 1919
Eskilstuna Sverige
Nyckelön Kvicksund Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1919-11-17 Continental Eskilstuna Sverige 62 min
Urpremiär 1919-11-17 Continental Eskilstuna Sverige 62 min

Ämnesord

Adel
Amatörfilm
Eskilstuna
Fosterbarn
Lektris
Mälaren
Nyckelön
Sjöman

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?