Grundfakta

Media (81 st)

Originaltitel Ett farligt frieri : Folkkomedi i fyra akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1919-12-26

Medverkande

Lars Hanson
Tore Næsset, torparpojke

Gull Cronvall
Aslaug

Theodor Blich
Knut Husaby, Aslaugs far

Hjalmar Peters
Thormund, storbonde

Kurt Welin
Ola Thormundson

Hugo Tranberg
Sigurd Husaby

Visa alla medverkande

Handling

Den vackra Aslaug på Husaby är livligt omsvärmad av traktens unga pojkar, men hennes far, den fruktade Knut Husaby, håller handgripligen friarna på avstånd med hjärtligt och muskelstarkt...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna ansåg att Rune Carlsten infriat de förväntningar man kan ställa på en debuterande filmregissör, och att han åstadkommit en glad och frejdig film med underbara naturscenerier....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Lars Hanson Tore Næsset, torparpojke
Gull Cronvall Aslaug
Theodor Blich Knut Husaby, Aslaugs far
Hjalmar Peters Thormund, storbonde
Kurt Welin Ola Thormundson
Hugo Tranberg Sigurd Husaby
Gösta Cederlund Eyvind Husaby
Hilda Castegren Tores mor
Uno Henning friare
Torsten Bergström speleman

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Skandia
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1919

Handling

Den vackra Aslaug på Husaby är livligt omsvärmad av traktens unga pojkar, men hennes far, den fruktade Knut Husaby, håller handgripligen friarna på avstånd med hjärtligt och muskelstarkt stöd av Aslaugs store!bröder. Den ende som Knut anser tillnärmelsevis jämbördig med Aslaug är storbonden Thormunds son Ola. Men Ola är fet och klumpig fast han är rik, och Aslaug har själv bara ögon för den fattige torparpojken Tore Næsset.

På söndagen går Tore till Husaby för att fria, till stor förtvivlan för sin mor som inte anser att en torparpojke får sikta så högt. Tore stegar sturskt in i stugan på Husaby, där Ola och Thormund redan är tillstädes -- i samma ärende. Tore framför sitt frieri och blir utskrattad och utkörd från gården, men Aslaug klargör för sin familj, att får hon inte Tore, får hon ingen glad dag i livet mer.

Så kommer den dag, då Aslaug ska bege sig till sätern med gårdens djur. Dit upp beger sig också bygdens friare, bland dem Tore, som skrämmer alla konkurrenterna på flykten. Ola skvallrar för Husaby-karlarna som samfällt ger Tore ett rejält kok stryk. Men Knut Husaby blir ändå så imponerad av Tores styrka, att han lovar att om Tore nästa lördag kan ta sig upp till sätern ska Aslaug bli hans. Det hör till saken att ingen hittills lyckats ta sig dit utan att passera genom Husabygården.

När helgen kommer, säger Tore till sig själv att man inte kan få mer än stryk, och så beger han sig upp mot Husaby, där gårdens folk väntar med nävar och påkar. Inför den anblicken drar sig Tore tillbaka och beslutar att försöka en annan, men knappast mindre farlig väg -- uppför den lodrätt stupande bergväggen -- till sätern. I tron att man jagat Tore på flykten vandrar Husaby-folket med Thormund och Ola den vanliga stigen upp till Aslaug för att arrangera trolovningen mellan henne och Ola.

Tore klättrar och klättrar och är åtskilliga gånger nära att mista livet, ängsligt iakttagen av modern där nere och Aslaug där uppe. När han utmattad är nära målet, tappar han greppet, men räddas av gamle Knut Husaby som drar upp honom till sätern. Efter den kompetensbevisningen måste Knut falla till föga och hålla sitt löfte till Tore. "Den pojken är värd att ha. Jäntan ska bli hans!"

Censur / granskning

Censurnummer 23144
Datum 1919-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1339 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1339 meter
Längd i minuter 65 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna ansåg att Rune Carlsten infriat de förväntningar man kan ställa på en debuterande filmregissör, och att han åstadkommit en glad och frejdig film med underbara naturscenerier. Flera recensenter klagade dock på att slagsmålen fått breda ut sig för mycket på folklivsskildringens bekostnad. Stor uppmärksamhet ägnades åt den debuterande Gull Cronvall som man fann lugn och vacker men oövad.

"Livets friska, sunda vätskor sjuda hos denna hårdhänta, våghalsiga, hetlevrade och ganska lyriska nors!ka ungdom, man blir smittad av deras glädje, det kan inte hjälpas. Rune Carlsten har verkligen heder av sitt förstlingsverk. Han visar sig redan där ha två för en filmregissör mycket viktiga egenskaper: förmåga att koncentrera sig och att få fram varje skådespelare i relief till handlingen." (-rf- i DN)

"Särdeles rikt stoff har ju berättelsen icke tillhandahållit regissören: filmen innehåller också mest slagsmål, som gå undan med storartad brio, men nära fyra akter härav blir nästan väl mycket av det goda. Man skulle ha önskat att få se en smula mer av den mångomtalade klättringen uppför en lodrät fjällvägg, som Lars Hanson företar i sista akten; den avfärdas med ett par flyktiga bildglimtar, fast den i alla fall är pricken över i'et i hela historien." (M Lst i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Ett farligt frieri var Rune Carlstens debut som filmregissör, och filmen spelades in på kort tid under juli månad 1919 -- helt i enlighet med de bygderomantiska ambitioner som vid denna tid räknades som den kvalificerade svenska filmkonstens utstakade väg. Carlsten kom att ägna sig åt filmregi under ytterligare några år men fick lämna yrket i samband med SFs rationaliseringar vid mitten av 20-talet. Han blev senare ett stort namn inom svensk teater. Under ljudfilmstiden anlitades han oftare som skådespelare än som regissör inom filmen.

Bjørnstjerne Bjørnsons lilla berättelse har på flera punkter blivit föremål för tilldiktningar av Carlsten och Sam Ask. Storbonden Thormund och hans löjlige son Ola förekommer t ex inte i novellen.

Motiv från berättelsen utnyttjades långt senare också i Gunnar Hellströms filmatisering av Björnsons roman Synnöve Solbakken (1957/25).

Förlaga

Originaltitel Et farligt frieri (Novell)
Författare Bjørnstjerne Bjørnson


Inspelning

1919 1919
Skandiateljén, Långängen Stocksund Sverige
Hardangerfjorden Norge (trakterna kring)

Visningar

Sverigepremiär 1919-12-26 Victoria Göteborg Sverige 65 min
1919-12-26 Sture Stockholm Sverige 65 min
Urpremiär 1919-12-26 Victoria Göteborg Sverige 65 min
1919-12-26 Sture Stockholm Sverige 65 min
Cinemateksvisning, arkivkopia 2010-04-25 Oslo Norge Premiärvisning av den nyrestaurerade kopian.

Ämnesord

Bönder
Frierier
Fäbod
Klättrande
Norge/Hardangerfjorden
Slagsmål
Stup
Torpare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1278


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1277


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1281


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1419


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel ETT FARLIGT FRIERI Folkkomedi i 4 akt: efter Biörnstierane Biörnson av Rune Carlsten ich S. Ask
Tryckeri Semmy Nyströms litografiska anstalt
Affischdesign [?] Berger


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett farligt frieri. Skandiafilm i tre akter efter Björnstjerne Björnssons berättelse av Rune Carlsten och S. Ask.
Omfång 45 s. + 5 s. miljölista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett farligt frieri. Skandiafilm i tre akter efter Björnstjerne Björnssons berättelse av Rune Carlsten och S. Ask.
Omfång 42 s. + 5 s. miljölista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ett farligt frieri. Folkkomedi i fyra akter efter Björnstjerne Björnssons berättelse med samma namn av Rune Carlsten och Sam Ask.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A dangerous wooing. Ett farligt frieri. From the novel by Björnstjerne Björnson.
Omfång 4 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Quand l'amour commande. Comédie dramatique en quatre parties d'après le conte de Björnstjerne Björnson Ett farligt frieri.
Omfång 3 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett farligt frieri. Skandiafilm i tre akter efter Björnstjerne Bjönsons berättelse. Av Rune Carlsten och S. Ask.
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?