Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (135 st)

Originaltitel Bomben
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-02-09

Medverkande

Gösta Ekman
Ture af Örnefeldt, friherre, lantbruks!elev

Karin Molander
Elsa Wendel

Vilhelm Bryde
Gabriel Trane, löjtnant

Lilian Rössel
Bojan Jensen, skådespelerska

Hugo Tranberg
Josias Svensson, agronom

Sam Ask
Napoleon Bredberg, kamrer

Visa alla medverkande

Handling

Den unge godsägaren och lantbrukseleven friherre Ture af Örnefeldt firar sin myndighetsdag med stor fest på stadshotellet i Lillköping. Efteråt ska han följa med sin nyförvärvade vän...

Visa hela handlingen

Press

"Utan att slå över i det osmakliga, vilket är så lätt för svenskt skämtlynne verkar filmen ungdomligt frisk och ungdomligt glad. Över densamma vilar en doft av hö och blommor, en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Biträdande fotograf

Medverkande

Gösta Ekman Ture af Örnefeldt, friherre, lantbruks!elev
Karin Molander Elsa Wendel
Vilhelm Bryde Gabriel Trane, löjtnant
Lilian Rössel Bojan Jensen, skådespelerska
Hugo Tranberg Josias Svensson, agronom
Sam Ask Napoleon Bredberg, kamrer
Hilda Castegren Fru Bredberg
Ragnar Arvedson Lars Morin, kammarskrivare
Oscar Johanson Lundh, häradshövding
Josua Bengtson Petterson, poliskonstapel
Emil Hållenius lanthandlare
Nils Brambeck chaufför
Kurt Welin lantbrukselev
Torsten Bergström lantbrukselev
Uno Henning lantbrukselev

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Skandia
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå

Handling

Den unge godsägaren och lantbrukseleven friherre Ture af Örnefeldt firar sin myndighetsdag med stor fest på stadshotellet i Lillköping. Efteråt ska han följa med sin nyförvärvade vän kammarskrivaren Lars Morin hem på en slänggrogg, men eftersom Ture i sin upprymdhet irriterar stadens polis smiter Morin för att inte få sitt goda rykte förstört.

När Ture senare på natten försöker påkalla vännen Morins uppmärksamhet genom att kasta in en sten genom hans fönster inträffar något fasansfullt: stenen förefaller ha träffat och dödat en äldre gentleman. Skräckslagen rymmer friherren från olycks- och brottsplatsen.

I själva verket har skadeverkningarna varit minimala. Stenen råkade av misstag komma in genom fel fönster och hamna på en födelsedagsfest för kamrer Bredberg i Lillköping. Kamrern svimmade av pur förskräckelse och fick därvid efterrättssylten i ansiktet, vilket orsakade att Ture trodde sig ha mördat.

Nästa dag följer kamrer Bredberg sin guddotter Elsa Werner till tåget. Elsa har just fått ärva godset Cronoholm efter en onkel, som emellertid i testamentet stipulerat, att hans arvtagerska ska ingå äktenskap med löjtnanten Gabriel Trane eller också utbetala 250 000 kronor till denne.

På samma tåg är Ture af Örnefeldt på väg bort från grannskapet av sitt illdåd. Han träffar på tåget en gammal bekant från den lantbruksskola, där han egentligen är elev. Denne Josias Svensson har fått anställning som inspektor på Cronoholm och är nu på väg att tillträda sin syssla. Ture lurar sin vän att fara vidare till utlandet och ikläder sig själv hans inspektorsidentitet.

Som inspektor på Elsa Werners gods blir Ture förälskad i sin arbetsgivare, och även hon fattar tycke för honom. Hon ser emellertid inga möjligheter att belasta godsets utgifter med en kvarts miljon kronor för att slippa gifta sig med den osympatiske löjtnant Trane. När denne dessutom lyckas lura henne att tro, att inspektorn är bunden på annat håll, beslutar hon sig för att tillkännage sin förlovning med Gabriel Trane.

Till förlovningsfesten anländer bland övriga gäster också kamrer Bredberg, varigenom Ture af Örnefeldt äntligen begriper att han ingalunda är någon mördare och att han alltså inte längre behöver vidhålla sin falska identitet. Löjtnantens intriger avslöjas, förlovningen inhiberas, Elsa och Ture får varandra.

Eftersom Ture är rik nog att betala de 250.000 kronorna är inte längre testamentet hågot hinder, och löjtnant Trane kan dra sig tillbaka med tillräckliga resurser för att underhålla sin älskarinna, skådespelerskan Bojan Jensen. (Bearbetning av svensk och dansk programresumé.)

Censur / granskning

Censurnummer 33938
Datum 1924-09-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1373 meter


Censurnummer 23427
Datum 1920-01-31
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1328 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1328 meter
Längd i minuter 65 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Utan att slå över i det osmakliga, vilket är så lätt för svenskt skämtlynne verkar filmen ungdomligt frisk och ungdomligt glad. Över densamma vilar en doft av hö och blommor, en stämning av glatt sommarliv på landet med små läckra interiörer från en svensk småstad, allt ägnat att falla stackars stadsbor i smaken inte bara här hemma." (FDP)

"Stycket är väl värdt att bli en uppskattad omväxling med de otaliga amerikanska filmer, som bjudas oss under namn av lustspel utan att besitta så godt som några av ett sådants egenskaper. Denna Skandiafilms nyhet är åtminstone fylld av strålande gladt humör, avspeglande sig såväl i handlingens studentikost uppsluppna stämning som i de enskilda skådespelarnas framställningar och de soliga landskapsbilderna. Detta i förening med åtskilliga andra förtjänster gör Bomben till en verkligt underhållande film, så elegant utförd och så roande att man nästan glömmer bort att uppslaget är långt ifrån originellt. Regissören har i alla fall fyndigt avvunnit det så mycket nytt att prägeln av banalitet bortfaller, vartill kommer den flotthet över uppträdandet, som två så vackra och eleganta skådespelare som Karin Molander och Gösta Ekman prestera. Den förra är blond och älsklig men skulle vara bra mycket mera intagande utan sin alltför konstmässiga frisyr. Hr Ekman dokumenterar sig ytterligare som en utmärkt filmskådespelare, väl balanserad och ändå uttrycksfull på sitt eget personliga sätt. Det är god stil över hans framställning, och han bör ha stora förutsättningar att ge även det stora filmlandet nya sensationer." (StD)

"Som ett plus till sin skådespelarprestation har hr Ekman att denna gång lägga en verkligt duktigt utförd ridt i Fairbanks-stil: han skapar nämligen både spänning och stormande förtjusning när han som compars i den vilda jakten lyckas göra sig till herre över godsets lössläppta, ilskna tjur. " (StT)

"Bland de uppträdande har Vilhelm Bryde första gången stått framför filmkameran -- och stått sig bra. Han gör den ovannämnde oförmånlige med just det utmärkta lagom, som vi minnas från hans många liknande roller på scenen, och hans ansikte är synnerligen lämpat för filmen." (M Lst i SvD)

"Konsten att dikta direkt för den hvita duken synes ännu så länge erbjuda våra inhemska pennor åtskilliga svårigheter. Något ojämnt, famlande vidlåder i regel försöken hittills, det blir för litet spänning, för litet af ursprungligt godt humör och dessutom gärna upprepningar af redan tröskade uppslag och förvecklingar." (NDA)

"Det kan så gott först som sist sägas ifrån att Bomben blev en besvikelse. Handlingen är för tunn och för uttänjd, den röda tråden brister, motivet med bombattentatet, som givit filmen dess namn, utnyttjas inte, och när det då och då dyker upp under handlingens gång, kommer det alldeles för lösryckt och omotiverat, ungefär som om regissören plötsligt skulle ha erinrat sig: Det var ju frågan om en bomb också! Den får vi inte glömma, vi tar in den här ett slag! Någon spänning finns det ingenstans, och man kommer inte in i handlingen förrän ett långt stycke fram i andra akten." (DN)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in sommaren 1919 och exteriörerna togs fr a i Sigtuna och på det lewenhauptska godset Claëstorp i Södermanland. Den senare inspelningslokalitetens ädla karaktär renderade filmen en speciell favör, i det att konungen utbad sig nöjet att få filmen förevisad vid en särskild föreställning före dess offentliga premiär. "Föreställningen bevistades endast av konungen med uppvaktning och greve Lewenhaupt."
Publikt blev Bomben en stor framgång. Den är i sin helhet förlorad av allt att döma, men ett par små avsnitt finns bevarade, bl a i den kortfilm med klipp från gamla svenska filmer som Knut Martin gjorde för SF 1935 med titeln Minns du?
Regissören Rune Carlsten var ursprungligen knuten till Skandia och under 1920-talets allra tidigaste skede en flitigt anlitad SF-regissör i ledet bakom Sjöström, Stiller och Brunius. När SF började skakas av de dåliga filmkonjunkturerna räknades Carlsten uppenbarligen inte till de omistliga, och från mitten av tjugotalet blev hans gästspel som filmregissör endast sporadiska, även om han gjorde ett tiotal filmer fram till fyrtiotalets mitt.
Hans medförfattare på manuskriptet var den pittoreske Lundafiguren Sam Ask, flitig scenarioförfattare under större delen av stumfilmstiden och kring 1920 fast engagerad av Skandia. Inte heller han behölls någon längre tid av SF utan ägnade sina fortsatta tjänster åt de svenska konkurrentbolagen i enstaka uppgifter samt framför allt åt dansk film. Hans väldiga kroppshydda gav honom dessutom då och då engagemang som skådespelare i biroller, liknande den i Bomben.
Skådespelaren Vilhelm Bryde som filmdebuterade i Bomben blev under de kommande åren en av den svenska filmens favoritskurkar av överklassnitt. Bryde kom emellertid att göra sina mest bestående insatser dels som filmarkitekt, dels som produktionschef hos Svensk Filmindustri och dess dotterbolag Minerva.
Fotografen Raoul Reynols var fransman och hade när han engagerades av Skandia erfarenhet både av fransk och tsarrysk filmindustri. Innehavaren av lanthandlarens roll, slutligen, Emil Hållenius, var vid tiden för inspelningen borgmästare i Sigtuna stad.

Inspelning

(sommaren) 1919 1919
Skandiaateljén, Långängen Stocksund Sverige
Godset Claestorp Katrineholm Sverige
Sigtuna Sverige
Vaxholm Sverige
Stockholm Sverige
Jönköping-Gripenbergs järnväg Jönköping/Vireda Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1920-02-09 Victoria Göteborg Sverige 65 min
1920-02-09 Metropol Helsingborg Sverige 65 min
1920-02-09 Sture Stockholm Sverige 65 min
Urpremiär 1920-02-09 Victoria Göteborg Sverige 65 min
1920-02-09 Metropol Helsingborg Sverige 65 min
1920-02-09 Sture Stockholm Sverige 65 min
Minns du? (1935) Bomben (1920)
Till Gösta Ekmans minne (1938) Bomben (1920)

Ämnesord

Adel
Arv
Claëstorp
Falska identiteter
Fester
Födelsedagar
Godsägare
Herrgårdar
Inspektor
Jönköping/Gripenbergs järnväg
Kamrerer
Lantbruksskola
Officer
Oskyldigt misstänkta
Poliser
Rivaler
Samvetskval
Sigtuna
Skådespelare
Småstäder
Stadshotell
Södermanland
Testamenten
Tågresor
Vaxholm

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel BOMBEN Lustspel i fem akter
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Bror Berger


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lustspel i fem akter av Rune Carlsten och S. Ask.
Omfång 93 s. Miljölista (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lustspel i fem akter av Rune Carlsten och S. Ask.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sunshine and shadow.
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?