Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (13 st)

Originaltitel Skomakarprinsen
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-02-23

Medverkande

Carl Alstrup
Henrik XXI och skomakare Karlsson (dubbelroll)

Maja Cassel
prinsessan Charlotte

Viking Ringheim
August, kammartjänare

Oda Larsen
Amalia Karlsson, skomakarhustru

Handling

"Fursten i en småstat roar sig med att för någon tid byta roll med en skomakare, bl a för att undgå visit av en prinsessa, med vilken hans statsråd vill gifta bort honom. I sin nya roll...

Visa hela handlingen

Press

En obetydlighet ansåg kritikerna, men dock något som en del uppfattade som ett uppmuntrande tecken på att det ändå inte var omöjligt att göra trevliga lustspel för svenska pengar....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Carl Alstrup Henrik XXI och skomakare Karlsson (dubbelroll)
Maja Cassel prinsessan Charlotte
Viking Ringheim August, kammartjänare
Oda Larsen Amalia Karlsson, skomakarhustru

Bolag

Produktionsbolag Palladiumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral 1920

Handling

"Fursten i en småstat roar sig med att för någon tid byta roll med en skomakare, bl a för att undgå visit av en prinsessa, med vilken hans statsråd vill gifta bort honom. I sin nya roll som furste ställer skomakaren till den ena skandalen efter den andra. Det värsta är, att han grovt förolämpar prinsessan, som kommer på besök. En av furstens kammartjänare uppsöker då sin herre, som under tiden förgått sig och insatts i arrest, lyckas befria honom, varefter det hela reder upp sig till samtliga parters belåtenhet." (Censurbeskrivning)

Censur / granskning

Censurnummer 23547
Datum 1920-02-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1025 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1025 meter
Längd i minuter 50 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En obetydlighet ansåg kritikerna, men dock något som en del uppfattade som ett uppmuntrande tecken på att det ändå inte var omöjligt att göra trevliga lustspel för svenska pengar.

"Lustspelet har blott två roller av någon betydelse att tala om, nödvändigtvis utförda av samme skådespelare, här Carl Alstrup. (--) Den första rollen är tacksammast från komisk synpunkt, och med oförbrännelig humor blottar Alstrup åtskilliga sidor av skomakarens naturell. Drastiska äro hans 'skomakartummar' och genomrolig den lilla scenen vid bordet, då han slevar i sig vin från djup tallrik med sked. Att den andra rollen blir tamare beror kanske främst på författaren, som, enligt vad man får på känn, inte vågat sig på att vidare utveckla t ex ett så tacksamt motiv som prinsen-skomakarens möte med den hulda makan Amalia Karlsson. Fru Maja Cassel har en obetydlig roll som prinsens tillkommande." (XXX i StT)

"Stycket kan näppeligen räknas som en vinst för den på inhemskt initiativ åstadkomna repertoaren. Uppslaget är visserligen lånadt av själfvaste Holberg -- närmare bestämdt från Jeppe på Berget -- men har blifvit tafatt och naivt exploateradt. (--) Lustspelets upphofsman är Jens Locher, bekant som författare till farsen 'Vi spekulera alla' å Vasateatern och till en handbok i, hur man skrifver en film. Sistnämnda volym tyckes han, märkligt nog, själf inte haft tillgång till. Åtminstone lefver han som filmskribent inte alls som han i den lär. (J Flik i NDA)

"Tunt i handlingen, iscensatt på enklast möjliga sätt, och outsägligt enkel handling. Alstrup är roligare på varieté och i revyer än i denna film och i en prinsessas roll är Maja Cassel söt, men oförmögen att spela film." (Marfa i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Under senare hälften av 1910-talet hade Skandinavisk Filmcentral under direktör Lars Björcks ledning växt fram som ett betydande företag med distribution och biografdrift som huvudintressen.

1919 började man pröva på att också producera film, och i det syftet tillkom produktionssällskapet Palladiumfilm med avsevärda försänkningar i Danmark: Palladium hade sina ateljéer i Hellerup och leddes i stor utsträckning av danska krafter.

Palladiumfilms seriösa satsningar var på det hela taget föga framgångsrika. På lustspelssidan utvecklades emellertid en åtminstone kvantitativt betydande produktion som så småningom skulle bli internationellt efterfrågad; vid det laget fanns dock inte längre några svenska intressen med i bilden.

Som ledare för lustspelsproduktionen under den första inspelningssäsongen 1919 engagerades den danske regissören Hjalmar Davidsen. Han hann inte uträtta mycket mer än Skomakarprinsen förrän han avpolletterades av Lars Björck och ersattes av en flyhänt ung filmmakare vid namn Lau Lauritzen. Denne skulle med en serie filmupptåg kring den svenske komikern Axel Hultman nå vissa påtagliga publikframgångar som i sin tur ledde fram till tillkomsten av Fyrtornet och Släpvagnen (jfr t.ex. Landsvägsriddare, 1921). I sin slutliga konception blev emellertid detta komiska par en rent dansk angelägenhet: Skandinavisk Filmcentral avyttrade sina inspelningsresurser 1921.

Till flera av de tidigare lustspelsproduktionerna engagerade Skandinavisk Filmcentral/Palladiumfilm den danske komikern Carl Alstrup, som uppbar utomordentlig popularitet i synnerhet i Danmark. Maja Cassel, Astri Torssell, Axel Hultman och Ernst Eklund var svenska skådespelare som tidigt knöts till företaget. Få av dem torde ha räknat engagemanget till sina mer lyckosamma.

Förlaga

Inspelning

1919 1919
Palladiumfilms ateljéer Hellerup Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1920-02-23 Palladium Göteborg Sverige 50 min
1920-02-23 Imperial Stockholm Sverige 50 min
Urpremiär 1920-01-26 Köpenhamn Danmark 50 min

Ämnesord

Falska identiteter
Fängelse
Förnedring
Kungligheter
Prinsessor
Skomakare
Statsråd
Upphöjelse

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel SKOMAKARPRINSEN
Tryckeri Lito Svensk Konstindustri


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 11
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?