Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Lunda-indianer
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-05-20

Medverkande

Hugo Hede
P. Knatte, amanuens

Malte Åkerman
P. Literberg, fil. dr

Tusse Sjögren
penningutlånare

Handling

En lundensisk expedition far till Sydamerika för att insamla indianska etnografica. I urskogen blir man överfallna av indianer, men amanuens Knatte flyr med hövdingens sköna dotter, Den...

Visa hela handlingen

Press

"Den, som har sinne för humor, kan inte undgå att hjärtligt roas af de godmodiga upptågen och de raljanta texterna." (Jens Flik i NDA) "Programmet upptager även ett studentspex...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Hugo Hede P. Knatte, amanuens
Malte Åkerman P. Literberg, fil. dr
Tusse Sjögren penningutlånare
Otto Ernberg
Torsten Uggla

Bolag

Produktionsbolag Lundastudenternas karnevalskommitté 1920
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral

Handling

En lundensisk expedition far till Sydamerika för att insamla indianska etnografica. I urskogen blir man överfallna av indianer, men amanuens Knatte flyr med hövdingens sköna dotter, Den Bristande Knoppen, och lyckas ta sig åter till Lund. Här tar kåren emot med stor studentuppvaktning, men indianerna har inte gett upp förföljandet och dyker upp på stationen, anförda av hövdingen. Knatte tar sin tillflykt till Bjärred med hövdingedottern.

Censur / granskning

Censurnummer 24403
Datum 1920-05-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 906 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 906 meter
Längd i minuter 44 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Den, som har sinne för humor, kan inte undgå att hjärtligt roas af de godmodiga upptågen och de raljanta texterna." (Jens Flik i NDA)

"Programmet upptager även ett studentspex Lunda-indianer, vilket gav tydligt bevis på att dylika studentupptåg ingalunda lämpa sig för den vita duken och den 'dramatiska humor' som här släppts lös inför filmkameran kan säkerligen endast roa vederbörande själva." (SocD)

"Det är i alla fall underligt, att svenskar omöjligt tyckas kunna åstadkomma något som de tycka är kvickt och roligt utan att det handlar om sprit och motböcker. För en studentkår är det odisputabelt ett fattigdomsbevis." (SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Till karnevalerna 1908 och 1912 hade Lunds studenter bland andra förlustelser också bjudit på egna filmer, utformade som parodier på tidens biografkost. 1920 återupptogs idén och karnevalskommittén iscensatte med hjälp av författaren och teaterregissören Einar Fröberg en indianfilmsparodi som på sensommaren också fick äran av att visas på den stockholmska biorepertoaren. Nästa och därpå följande karnevaler - 1924 och 1928 - frambringade de "klassiska" spexfilmerna Fritiofs saga (1924) och Erik XIV (1928).

Skandinavisk Filmcentral ställde film och apparatur till förfogande för inspelningen av Lunda-indianer och fick i gengäld ensamrätten till filmdistributionen.

På Palladium-premiären i Stockholm visades Lunda-indianer som fyllnadsprogram till den amerikanska kriminalkomedin The Love Burglar / Kärlekstjuven (USA 1919) med Anna Q. Nilsson.

Inspelning

1920 1920
Lund Sverige
Löddesnäs Lomma Sverige
Bjärred Lomma Sverige
Romeleklint, Veberöd Lund Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1920-10-04 Palladium Stockholm Sverige 44 min (Fyllnadsprogram till filmen "The Love Burglar"/"Kärlekstjuven")
Sverigepremiär 1920-05-20 Lund Sverige 44 min
Urpremiär 1920-05-20 Lund Sverige 44 min

Ämnesord

Amanuens
Amatörer
Enlevering
Expedition/vetenskaplig
Föräldrar som kärlekshinder
Indianer
Lund
Parodi
Skåne
Student

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 230


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 205


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kringmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?