Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ett ödesdigert inkognito
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-10-25

Medverkande

Tage Almqvist
Georg Wilck, skådespelare

Signe Selid
Magda

Eric Rickberg
Fred Palmer

Ruth Stråhle
första godsägardottern

Helene Olsson
andra godsägardottern

Anna-Brita Hyberg
tredje godsägardottern

Visa alla medverkande

Handling

Den firade filmstjärnan Georg Wilck har tröttnat på att ständigt stå i centrum för beundrarnas uppmärksamhet och reser inkognito till badorten Viken för att få vara i fred. Han tar in...

Visa hela handlingen

Press

"Huvudnumret, en komedi, betitlad Ett ödesdigert inkognito, är en ny svensk officins förstlingsarbete, och för att slippa säga några elaka saker avstå vi från att recensera densamma."...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto

Medverkande

Tage Almqvist Georg Wilck, skådespelare
Signe Selid Magda
Eric Rickberg Fred Palmer
Ruth Stråhle första godsägardottern
Helene Olsson andra godsägardottern
Anna-Brita Hyberg tredje godsägardottern
Kerstin Bergman ej identifierad roll
Märta Olsson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Stockholms Filmkompani
Distributör i Sverige (35 mm) AB Stockholms Filmkompani

Handling

Den firade filmstjärnan Georg Wilck har tröttnat på att ständigt stå i centrum för beundrarnas uppmärksamhet och reser inkognito till badorten Viken för att få vara i fred. Han tar in under namnet Fred Palmer, ett namn som tillhört en skolkamrat som han numera tror har avlidit i USA. I själva verket har emellertid den föga hederlige Palmer återkommit till Sverige och är just i färd med att sol-och-våra de unga damerna på ett gods i närheten av Viken.

Under sitt påhittade namn blir Georg Wilck bekant med den sköna Magda, och snart uppstår kärlek dem!emellan. Den riktige Fred Palmer finner skäl att hals över huvud ge sig av från det gods han hemsökt, eftersom hans övergivna och hämndlystna hustru fått upp spåret på honom. De tre godsägardöttrarna är förstås besvikna och ursinniga över att ha blivit bedragna, men får veta att Fred Palmer faktiskt uppehåller sig på badorten. De reser dit och varnar den stackars Magda för hennes kärlek med påföljd att hon packar för att dra sina färde.

Georg Wilck måste avslöja sin rätta identitet för att ordna upp situationen med Magda. Härvid blir i synnerhet Magdas mor mycket förtjust och Wilck återförenas lyckligen med sin älskade. (Bearbetning av resumé i Biografbladet nr 13, 1920.)

Censur / granskning

Censurnummer 25347
Datum 1920-10-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1098 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1095 meter
Längd i minuter 53 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Huvudnumret, en komedi, betitlad Ett ödesdigert inkognito, är en ny svensk officins förstlingsarbete, och för att slippa säga några elaka saker avstå vi från att recensera densamma." (SocD)

"Uppslaget skulle kunnat utnyttjas bättre och skådespelarna kunnat göra mer om inspelningen kommit i åtnjutande av en tillstymmelse till kunnig regi. Nu får ingen av dem tillfälle att alls visa vad de duga till eller att ens ge några löften för framtiden, och av handlingen, som kunde gjorts spännande, minns man absolut ingenting utom att några ungdomar gå eller sitta i det gröna. Tage Almqvist har den otacksamma uppgiften att gå först och det gör han ju bra. De kvinnliga filmansiktena äro oskrivna blad. Fotograferingen delvis bra. Det hela förefaller vara ett försök och får bedömas som sådant." (Les deux i SvD)

"Stora kvasten bör ju dock ej kritiken prestera, när vederbörande själva med inseende av bristerna torde kunna lämpligt anbringa den där den bäst behövs. Först gäller det naturligtvis erforderlig kompetens, där denna saknas, och detta har här varit fallet på mer än en viktig punkt. Filmens idé är icke oäven, men den skulle med fördel kunnat utnyttjas på mindre än fyra akter. Ett sorgfälligare val av åtminstone kvinnliga komparser hade bort göras, och --regin? Denna har ju sin egen lilla sorglustiga historia, som dock icke hör allmänheten till . . ." (StT)

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Ett ödesdigert inkognito blev herostratiskt ryktbar och den färdiga filmen ett fiasko.

Inspelningsföretaget, Stockholms Filmkompani, var en importfirma för film som i början av 1920 beslöt att också pröva på inspelningsverksamhet. Filmjournalisten Sölve Cederstrand knöts till företaget. Den första - och enda - inspelningen blev denna, som ägde rum dels i Furusund för exteriörfilmningarna, dels på NK i Stockholm som ställde vissa utrymmen till förfogande för interiörtagningar. Relationerna till NK lär emellertid snabbt ha blivit mycket ansträngda, och mellan regissören och officinledningen med direktör A.N. Wiktorin i spetsen kom det snart till en definitiv brytning. Parterna beskyllde varandra offentligen för inkompetens och allmän ohederlighet. Regissören Cederstrand och författaren Anders Eje vägrade att med sina namn ta befattning med den färdiga filmen. Skådespelare stämde officinen för kontraktsbrott.

Vad regifunktionen beträffar, förekommer uppgifter både om att kontorschefen på Stockholms Filmkompani, Nils Wiktorin, och att filmchefen därstädes, Schamyl Bauman, skulle ha tagit vid där Cederstrand gav upp.

Filmberättelsen publicerades senare av författaren Anders Eje (Axel Essén) i litterär form som kortromanen "Prinsen av Burgund" (1920).

Förlaga

Originaltitel Prinsen av Burgund (Roman)
Författare Anders Eje


Inspelning

1920 1920
Nordiska Kompaniet Stockholm Sverige
Furusund Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1920-10-25 Moulin Rouge Malmö Sverige 53 min
1920-10-25 Olympia Stockholm Sverige 53 min
Urpremiär 1920-10-25 Moulin Rouge Malmö Sverige 53 min
1920-10-25 Olympia Stockholm Sverige 53 min

Ämnesord

Amatörer
Badorter
Bedrägerier
Falska identiteter
Filmstjärnor
Herrgårdar
Oskyldigt misstänkta
Skådespelare
Sol-och-vår
Svensk-amerikan
Trolöshet i kärlek

Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?