Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (110 st)

Originaltitel Robinson i skärgården : En nästan sann händelse i fyra kapitel
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-11-15

Medverkande

Eric Lindholm
bankir Agathon

Lotten Almlöf
änkekonsulinnan Silverdahl

Mary Johnson
Brita, änkekonsulinnans ogifta dotter

Carlo Keil-Möller
Einar Falk, med. kand.

Einar Rød
den nygifte

Sie Holmquist
den nygifta, Britas syster

Visa alla medverkande

Handling

Änkekonsulinnan Silfverdahl har ett hus i skärgården. Hon har dessutom två döttrar, av vilka den ena är nygift medan den andra, Brita, älskar medicine kandidaten Einar Falk, ehuru modern...

Visa hela handlingen

Press

En riktigt muntrande bagatell tyckte en nästan enig kritikerkår och intygade att publiken skrattade hela tiden. Framför allt framhölls den animerade Robinson-drömmen av Paul Myrén som ett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Eric Lindholm bankir Agathon
Lotten Almlöf änkekonsulinnan Silverdahl
Mary Johnson Brita, änkekonsulinnans ogifta dotter
Carlo Keil-Möller Einar Falk, med. kand.
Einar Rød den nygifte
Sie Holmquist den nygifta, Britas syster
Torsten Winge ena mannen i segelsällskapet

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Filmindustri AB Skandia
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1920

Handling

Änkekonsulinnan Silfverdahl har ett hus i skärgården. Hon har dessutom två döttrar, av vilka den ena är nygift medan den andra, Brita, älskar medicine kandidaten Einar Falk, ehuru modern hellre ser att dottern väljer den fete bankiren Agathon till äkta make.

De nygifta ska ut på långseglats tillsammans med Brita och Agathon. Efter en kort stunds färd tar man ombord Einar i hemlighet. Agathon blir sjösjuk och väljer att lämna sällskapet medförande Robinson Crusoe som lektyr. Han måste ta sig iland på en obebodd ö.

Här drömmer han att han jagas av odjur och andra hemskheter precis som Robinson själv. Han vaknar när han faller ner från ett träd. Agathon försöker på bästa sätt att göra sin tillvaro på ön dräglig eftersom han är oförmögen att ta sig därifrån. Hans robinsonad blir långvarig och hans utseende allt vildare.

Resten av segelsällskapet kommer hem efter sin långresa och finner att Agathon ingalunda återkommit som man väntat.

Ett sällskap människor kommer till holmen, där Agathon befinner sig, för att ha picknick. De ser i tidningen att en kriminaldåre har rymt från hospitalet i närheten. När Agathon dyker upp i sin robinsonmundering tror de att han är den förrymde.

Sällskapet tar sig till Vaxholm där de anmäler intermezzot för poli!sen, som rycker ut för att övermanna den misstänkte på ön. Poliserna sätter tvångströja på Agathon. Han förs till hospitalet där han tas emot av Einar Falk som nu blivit läkare. Missförståndet ordnas upp.

Agathon får ett skrovmål och är nöjd med sin lott fastän Brita väljer Einar till fästman.

Censur / granskning

Censurnummer 25517
Datum 1920-11-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1013 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1013 meter
Längd i minuter 49 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En riktigt muntrande bagatell tyckte en nästan enig kritikerkår och intygade att publiken skrattade hela tiden. Framför allt framhölls den animerade Robinson-drömmen av Paul Myrén som ett särdeles lustigt avsnitt. Marfa o Co i DN fann knappt nog med superlativer för att uttrycka sin förtjusning: "Det är en ovanligt rolig och underhållande film, som har alla de goda egenskaper man fordrar av ett lustspel; den är pigg, glad, strålande av gott humör, uppfinningsrik, har en bra och trevlig handling, och är lustig och käck alltigenom. Och den framföres utan alla anspråk, utan någon prålande yttre apparat, beredd att stå eller falla uteslutande, så att säga, på sina 'inre' egenskaper. (-) Där finns just denna mångfald av lustiga och karaktäristiska små detaljer som man vill ha i ett lustspel, inte en död punkt hela filmen igenom. Såväl regissör som skådespelare och fotograf och sist men inte minst tecknaren Paul Myrén har medverkat till det lyckade resultatet."

Den mest behärskade välviljan stod recensenten i FDP för: "Filmen utmärker sig icke för någon större fyndighet och de verkligt roliga poängerna äro lätt räknade. Hr Lindholm, som spelar huvudrollen, skulle med understöd av en lämplig regissör, bli en bra svensk upplaga av Fatty. Hans Robinsonad visade att han har ganska stora yttre förutsättningar för den uppgiften."

Kommentar Svensk filmografi

Robinson i skärgården spelades in dels i Skandias ateljéer i Långängen, dels på Tobaksholmen utanför Vaxholm, där upptagningarna gjordes under augusti och september 1920 -- alltså vid en tidpunkt då badvattnen var avsevärt mycket kallare än de avser att vara i filmen. Inspelningen framstår i hävderna också som osedvanligt krävande. Regissören Rune Carlsten gjorde efteråt ett uttalande av följande lydelse:" Det är inte någon överdrift om jag säger, att allt dj-skap som över huvud taget kan inträffa vid en filminspelning, också passade på att göra det."

I den mån filmen skaffat sig en plats i den svenska filmhistorien beror det på de korta animerade avsnitt som åskådliggjorde Agathons drömmar och fantasier om sin belägenhet på den obebodda ön. De var tecknade av artisten Paul Myrén, knuten till Skandiafilm som snabbtecknare och karikatyrist i dess journaler. Torsten Jungstedt ägnar Paul Myrén och Robinson i skärgården några sidor i sin bok om svenska filmanimatörer, "Kapten Grogg och hans vänner".

Som officin uppgavs ömsom Svensk Filmindustri, ömsom Skandia. Det senare bolaget hade nyligen tillsammans med Svenska Bio bildat Svensk Filmindustri.

I anslutning till inspelningen blev två av filmens skådespelare, Mary Johnson och norrmannen Einar Rød ett äkta par. En annan av rollinnehavarna, som inte gjorde mycket väsen av sig i denna film, var Sigrid "Sie" Holmquist. Hon sågs i ytterligare ett par obetydliga roller i svenska filmer detta år men lämnade därefter hemlandet. Med stor personlig reklambegåvning lyckades hon sedan på kort tid slå sig fram till något som liknade stjärnposition i amerikansk film. Hennes karriär räckte dock endast ett par år. Efter 1925 tycks hon inte ha uppträtt som filmskådespelerska.

Inspelning

Sverige 1920-08 1920-09
Skandiaateljén, Långängen Stocksund Sverige
Tobaksholmen Vaxholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1920-11-15 Victoria Göteborg Sverige 49 min
1920-11-15 Skandia Norrköping Sverige 49 min
1920-11-15 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 49 min
1920-11-15 Regina Stockholm Sverige 49 min
1920-11-15 Sture Stockholm Sverige 49 min
Urpremiär 1920-11-15 Victoria Göteborg Sverige 49 min
1920-11-15 Skandia Norrköping Sverige 49 min
1920-11-15 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 49 min
1920-11-15 Regina Stockholm Sverige 49 min
1920-11-15 Sture Stockholm Sverige 49 min

Ämnesord

Bankir
Båtutflykt
Dröm
Falska identiteter
Föräldrar som kärlekshinder
Läkare
Picknick
Polis
Rivaler
Sinnessjukdom
Skärgård
Stockholms skärgård
Tobaksholmen
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 907


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lustspel i två akter av Rune Carlsten och S. Ask.
Omfång 33 s. Miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 35 s. Miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Robinson im Inselmeer.
Omfång 3 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?