Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (5 st)

Originaltitel En hustru till låns
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-11-15

Medverkande

Ernst Eklund
Halfdan Ring, advokat

Pip Overbeck
Märta, Halfdans hustru

Carl Schenstrøm
Nicolaus Persson, kontorschef

Karen Winther
Inga, hans hustru

Maja Cassel
fru Karina Savigny, född Linné

Aage Bendixen
ej identifierad roll

Handling

Advokat Halfdan Ring lever i ett lyckligt äktenskap med sin unga men något svartsjuka hustru Märta. En dag träffar Märta barndomsväninnan Karina som blivit gift i Frankrike och nu är på...

Visa hela handlingen

Press

"Huvudfigurerna spelas av Ernst Eklund och Maja Cassel, vilka båda två göra det bästa möjliga av rollerna. Publiken var hela tiden med på noterna och hade stundtals riktigt roligt." (AB)...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Ernst Eklund Halfdan Ring, advokat
Pip Overbeck Märta, Halfdans hustru
Carl Schenstrøm Nicolaus Persson, kontorschef
Karen Winther Inga, hans hustru
Maja Cassel fru Karina Savigny, född Linné
Aage Bendixen ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Palladiumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral

Handling

Advokat Halfdan Ring lever i ett lyckligt äktenskap med sin unga men något svartsjuka hustru Märta. En dag träffar Märta barndomsväninnan Karina som blivit gift i Frankrike och nu är på tillfälligt besök i hemlandet med sin utsökta lustjakt. Karina avslöjar för Märta, att hon en gång varit hemligt förlovad med Halfdan. De kommer överens om att inte avslöja för denne att de känner varandra.

Något senare träffar Halfdan sin gamla flamma, som förklarar att hon önskar komma på visit hos hans hustru nästa dag. Halfdan blir nervös med tanke på sin hustrus svartsjuka men lugnas då Märta ringer och talar om att hon tänker resa till landet och hälsa på sin syster. Halfdan ringer då upp fru Inga Persson, hustru till hans vän Nicolaus Persson, och ber henne att nästa dag ställa upp som ersättare för Märta och alltså agera Halfdans fru vid Karinas besök.

Inga går motvilligt med på förslaget och kommer nästa dag hem till Halfdans bostad, skuggad av sin egen make som fattat misstankar. Vid Karinas visit uppträder Inga mycket förvirrat men Karina håller god min och inviterar hr och fru Ring till sin lustjakt nästa dag. Inga måste följaktligen ännu en dag framträda i den falska rollen som Halfdan Rings maka.

Karina informerar Märta om hur situationen utvecklat sig och inviger även den misstänksamme Nicolaus i händelseförloppet och de tre planerar gemensamt ett litet skämt med det falska äkta paret. När Inga och Halfdan kommer ombord på båten blir de uppassade av en kock som i påfallande grad erinrar om Halfdans riktiga fru. När Inga upprörd drar sig tillbaka till damrummet uppenbarar sig en kammarjungfru som har besynnerliga likheter med hennes riktige make.

Till sist avslöjas hela komedin och de äkta paren faller i varandras armar. (Bearbetning av danskt program.)

Censur / granskning

Censurnummer 25286
Datum 1920-10-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 830 meter
Kommentar (provfilmen saknade huvudrubrik)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 830 meter
Längd i minuter 30 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Huvudfigurerna spelas av Ernst Eklund och Maja Cassel, vilka båda två göra det bästa möjliga av rollerna. Publiken var hela tiden med på noterna och hade stundtals riktigt roligt." (AB)

"Om själva handlingen är inte mycket att säga; den är rätt så lustig, även om den inte är originell, och man skrattar hela tiden åt de omöjliga förvecklingarna. Maja Cassel har åtminstone på filmen aldrig varit så till sin fördel som här. Hon är behärskad och uttrycksfull i sitt spel, elegant, behaglig och kultiverad i sitt uppträdande. Ernst Eklund gör så gott han kan i den manliga huvudrollen, men hans rätta gebit är inte filmen." (Marfa & Comp i DN)

"Det är en liten oförarglig och lustig sommarbagatell med fyndigt uppslag, serverat i en älskvärd och lekande form. Ernst Eklund i huvudrollen är acceptabel, och alldeles utmärkt är Maja Cassel, som en av hans motspelerskor. Fotograferingen är i allo förtjänstfull, särskilt minns man med nöje några flotta segelbilder." (Les deux i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen ingick i Skandinavisk Filmcentrals och Palladiumfilms svenskdanska lustspelsgiv från inspelningsåret 1920.

En av skådespelarna i filmen, Carl Schenstrøm, skulle senare bli världsbekant som den långe i komikerparet Fyrtornet och Släpvagnen.

Tillägg till kommentar (2003-10-06): En hustru till låns ansågs länge försvunnen, men 1996 återfanns den och det finns nu ett duplikatnegativ i Filminstitutets filmarkiv.

Inspelning

Palladiumfilms ateljéer i Hellerup, Danmark. Öresund. Lustjakten ''Sunshine''.

Visningar

Urpremiär 1920-11-15 Palladium Göteborg Sverige 30 min
Sverigepremiär 1920-11-15 Palladium Göteborg Sverige 30 min
Urpremiär 1920-11-15 Palladium Malmö Sverige 30 min
Sverigepremiär 1920-11-15 Palladium Malmö Sverige 30 min
Annan visning 1920-11-22 World Cinema Köpenhamn Danmark 30 min
Stockholmspremiär 1920-11-29 Palladium Stockholm Sverige 30 min

Ämnesord

Bedrägerier
Falska identiteter
Förklädnad/man som kvinna
Försoning
Lustjakt
Svartsjuka
Äktenskap
Öresund

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 453


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 453


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?