Grundfakta

Media (62 st)

Originaltitel Familjens traditioner
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1920-12-06

Medverkande

Hjalmar Selander
baron Stenklo på Valla

Gösta Ekman
Ernst, baronens yngre son

Sven Bergvall
Robert, baronens äldre son

Tora Teje
Helga

Richard Lundin
Lidner, prost

Mary Johnson
Inga, Lidners dotter

Visa alla medverkande

Handling

Unge baronen Robert på Valla blir på en motorcykelfärd förälskad i den avlägsna släktingen Helga och gifter sig med henne. Hon känner sig emellertid föga uppskattad och hålls på...

Visa hela handlingen

Press

Att döma av kritiken var Familjens traditioner en vårdad och tilltalande komedi som inte vållade vare sig hänförelse eller irritation -- utom möjligen i fråga om Tora Tejes...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Inspicient
Biträdande fotograf

Medverkande

Hjalmar Selander baron Stenklo på Valla
Gösta Ekman Ernst, baronens yngre son
Sven Bergvall Robert, baronens äldre son
Tora Teje Helga
Richard Lundin Lidner, prost
Mary Johnson Inga, Lidners dotter
Hilda Castegren tant Frederique
John Ekman Sixten Borgman, godsägare
Carl Browallius Bergqvist, betjänt

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå

Handling

Unge baronen Robert på Valla blir på en motorcykelfärd förälskad i den avlägsna släktingen Helga och gifter sig med henne. Hon känner sig emellertid föga uppskattad och hålls på plats bland annat av gamla tant Frederique. Först när svärfadern gamle baron Stenklo dör och Robert blir herre på godset börjar hon andas ut och kastar sig ut i en virvel av nöjen. Maken bereder henne inte mycket nöje och försummar henne.

Helga blir livligt uppvaktad av godsägaren Sixten Borgman, en uppkomlingstyp som vid ett besök på kapplöpningarna övertalar henne att hålla vad: han lånar henne pengar och hon skriver ett kvitto. Helga förlorar pengarna, och på den efterföljande balen passar godsägaren på att förgå sig mot henne.

Genom förmedling av den intriganta tant Frederique kommer historien till Roberts kännedom och han tar mycket illa vid sig över att Helga lånat pengar av en främmande herre. Äktenskapet blir efter detta mycket kyligt, och Helgas tillvaro än mer förtvivlad än tidigare.

Roberts yngre bror, Ernst, har sedan länge svärmat för Helga och ser nu med indignation hur hon behandlas av sin make. Ernst är samtidigt mycket betagen i den ljuva prostdottern Inga Lidner. När familjen Stenklo gästar prosten Lidner för kräftfiske inträffar en serie dramatiska händelser. Ernst och Inga blir osams. Robert uppträder obehärskat mot Helga. Helga söker tröst hos Ernst. Skogsbrand bryter ut på godsets ägor och Robert måste ut och leda släckningsarbetet.

När Robert på natten återvänder hem och söker upp sin hustru för att be henne om förlåtelse finner han sin bror gömd i hennes sovalkov. Situationen är på väg att leda till den djupaste olycka, när husets trotjänare, gamle Bergqvist, dristar sig att ingripa. Genom dörren har han hört hur Helga talat Ernst tillrätta och förklarat, att hon älskade sin make och aldrig kunde svika honom. Bergqvist påminner också Robert om dennes löfte till sin far: att alltid vara ett stöd för sin bror.

Efter denna uppgörelse blir allt gott igen på godset. Familjens traditioner vårdas som förr, men inte längre som en tung plikt utan i kärlek. (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 25713
Datum 1920-12-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1792 meter
Längd efter klipp 1787 meter
Kommentar I akt V: en del av Ernsts sysslande i självmordsavsikt med revolvern vid skrivbordet samt /de/ två första närbilderna av Ernst med revolvern vid stenen.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1792 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Att döma av kritiken var Familjens traditioner en vårdad och tilltalande komedi som inte vållade vare sig hänförelse eller irritation -- utom möjligen i fråga om Tora Tejes rollprestation som av ett par recensenter befanns åtskilligt påfrestande.

"Den har emellertid den absoluta förtjänsten att förflytta oss från den enformiga svenska bondemiljön in i det svenska herresätet, och där är ganska godt att vara. Egentligen har hr Fröberg knappast lämnat någonting oprövat i sitt drama, där finns ett flertal sinnesrörelser alltifrån skogseldsvådor, kräftfiske och kapplöpning, till ett abborrfiske, varvid ingen mindre än Gösta Ekman fastnar på kroken. Därtill kärlek, tillåten och otillåten, smakligt serverad och rättvist utportionerad i sista aktens sista scen. En komedi, som, utan att fylla några stora anspråk åt några håll, är nätt och underhållande, med några små naiviteter, som äro rätt rörande." (StD)

"Mot denna filmens berättelse kunna ett par anmärkningar göras. Det blir aldrig någon riktig konflikt av. Episoden med den lilla lånetransaktionen mellan friherrinnan Helga och godsägare Borgman rinner ju fullkomligt ut i sanden och får inga följder för handlingen. Och det är nog ingen mer än betjänten Bergqvist, som på allvar tror, att den unge svågerns visserligen uppriktiga men i grund och botten ganska bleksiktiga svärmeri för den ravissanta svägerskan verkligen skulle innebära någon större risk för familjens traditioner. Filmen fortgår och avslutas utan att nämnda traditioner en enda gång tyckas ha varit nämnvärt hotade. (-) Tora Teje har hittills bara i en film, Karin Ingmarsdotter, varit människa av kött och blod. I de andra har hon varit en vacker sak, ett konstnärligt föremål, skönt att se på men livlöst. Det är hon även här. Hennes stiliserade yttre och hennes affekterade spelsätt bryta mot filmens både miljö och hela ton i övrigt. Hon kan varken resa sig, sätta sig eller gå naturligt; hon rör sig krampaktigt som en nybörjare på skridskor, och hennes ansikte säger föga. Friherrinnan Stenklo är icke alls något sällsamt kvinnodjur med forcerade sfinxmanér, hon är blodfull ung människa med god aptit på livet men med en viss nedärvd inre jämvikt och sunt bondförstånd, icke den blaserade typ med sin konstgjorda själfullhet som Tora Teje gör henne till." (Quelqu'une i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Skådespelet "Disciplin" av författaren, skådespelaren, regissören och teaterledaren Einar Fröberg (1875--1934) hade sitt uruppförande på Dramatiska teatern i Stockholm 1911. Pjäsens miljö- och personskildring har en militär förankring som inte återfinns i Rune Carlstens film.

Inspelningen ägde rum på sensommaren 1920. Korta fragment därifrån -- sannolikt provfilmer med Teje, Ekman och Johnson -- finns bevarade i TV-arkivet hos Sveriges Television. Filmens program uppger felaktigt att den tillkommit i Svenska Bios Lidingö-ateljéer. Den korrekta uppgiften är Skandiaateljén i Långängen.

Den dramatiska eldsvådan filmades "på ett område, där en riktig skogseld, en i somras mycket omtalad stor mordbrand, gått fram."

Förlaga

Originaltitel Disciplin (Pjäs)
Författare Einar Fröberg


Inspelning

Skandiaateljén, Långängen Stocksund Sverige
Snöån Ludvika Sverige (kräftfisket)
godset Råbelöv Skåne Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1920-12-06 Victoria Göteborg Sverige 87 min
Urpremiär 1920-12-06 Victoria Göteborg Sverige 87 min
Sverigepremiär 1920-12-06 Skandia Norrköping Sverige 87 min
Urpremiär 1920-12-06 Skandia Norrköping Sverige 87 min
Sverigepremiär 1920-12-06 Sture Stockholm Sverige 87 min
Urpremiär 1920-12-06 Sture Stockholm Sverige 87 min

Ämnesord

Adel
Bal
Betjänter
Eldsvådor
Familj
Godsägare
Heder
Kapplöpningar
Motorcyklar
Nöjesliv
Präst
Prästdotter
Råbelöv
Skogsbränder
Skulder
Skåne
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 63


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 63


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Nils Hårde


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Disciplin. Film i fyra akter.
Omfång 84 s. Rollista och miljölista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmskådespel i 5 akter efter ett uppslag av Einar Fröberg.
Omfång 91 s. Miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 6 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 5 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?