Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (9 st)

Originaltitel Flickorna i Åre
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-12-06

Medverkande

Axel Hultman
C.A. Nilsson, f.d. revisor

Kate Fabian
Amalia Johansson, hans hushållerska

Aage Bendixen
stadsbud

Ture Marcus
hotellvärd

Handling

Gamle idrottsmannen och f d revisorn i renhållningsverket A Nilsson har en praktiskt taget döv hushållerska, Amalia Johansson, som är varmt fästad vid sin arbetsgivare med en obesvarad...

Visa hela handlingen

Press

"Programmet upptar även en Årefilm i Axel Hultmanserien, som till stor del består av reklam för Åre hotellrörelse. Filmen är betydligt svagare än Kärlek och björnjakt, handlingen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Inspelningsledare

Medverkande

Axel Hultman C.A. Nilsson, f.d. revisor
Kate Fabian Amalia Johansson, hans hushållerska
Aage Bendixen stadsbud
Sie Holmquist Stina
Ture Marcus hotellvärd

Bolag

Produktionsbolag Palladiumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral

Handling

Gamle idrottsmannen och f d revisorn i renhållningsverket A Nilsson har en praktiskt taget döv hushållerska, Amalia Johansson, som är varmt fästad vid sin arbetsgivare med en obesvarad tillgivenhet. Nilsson är kolerisk, och vid ett tillfälle kommer det till en brytning mellan de två. Hushållerskan lämnar Nilsson. Denne unnar sig en glad och blöt kväll och somnar med hatt, käpp och galoscher. Nästa morgon inser han att han är oförmögen att klara sig själv och anställer ett stadsbud som betjänt och bestämmer sig för att gifta sig.

Han reser till Åre, platsen för flera av hans sportbragder i ungdomen, i förhoppningen att bland fjällhotellets vackra damer finna en ung hustru som liksom han själv är idrottsintresserad. Han arrangerar en trekampstävling för damer och sätter upp sig själv som första pris. Flera damer anmäler sig till tävlingen. Segrarinnan blir -- Amalia Johansson! De gifter sig. (Bearbetning av danskt och svenskt programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 25705
Datum 1920-11-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1099 meter
Kommentar Med hänsyn till att filmen är röd böra de mindre barnlämpliga uttrycken i text 19 (i I) och texterna 93 och 95 (i III) modifieras.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1099 meter
Längd i minuter 40 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Programmet upptar även en Årefilm i Axel Hultmanserien, som till stor del består av reklam för Åre hotellrörelse. Filmen är betydligt svagare än Kärlek och björnjakt, handlingen saknar sammanhållning, så kort den är, och poängen är ingen." (Marfa i DN)

"Handlingen är oförarglig och lustig, dock inte så djup som drivorna, men det fäster man sig inte vid. Regissören har lyckats förträffligt med arrangemangen, och kameramannen har fångat en hel serie bedårande naturbilder från snötyngda skogar, berg och dalar. Så önskar man att utlandet skall se gamla Sverige." (A L i StT)

"Hultman har kommit helt underfund med filmens teknik och verkar därför fullt ut lika naturlig å duken som tidigare i rampljuset. Hans mimik är oftast högst dråplig. (--) En dansk skådespelerska Kate Fabian är onekligen rolig som den afvikna hushållerskan, för hvilken den gode revisorn till sist fastnar. Hennes feltrampningar och öfriga trick i täflingar på kälke och skidor osv äro osökta och starkt skrattretande." (Jens Flik i NDA)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in i Åre under mars månad, samtidigt med Kärlek och björnjakt (1920/8), Skandinavisk Filmcentrals andra Hultman-lustspel detta år. Rollfiguren C A Nilsson var såtillvida som gjord för Hultman som han själv hade ett förflutet som elitidrottsman: han var som simmare Sveriges förste mästare i idrott 1891!

Hotelldirektören i Åre, Ture Marcus, spelade sig själv i denna film. Han var en av 1920-talets mer bemärkta amatörfilmare och nådde viss ryktbarhet som föreläsande reseskildrare med filmkamera.

Inspelning

(vårvintern) 1920 1920
Skandinavisk Filmcentrals ateljéer Hellerup Danmark
Åre Sverige
Köpenhamn Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1920-12-06 Palladium Göteborg Sverige 40 min
Urpremiär 1920-12-06 Palladium Göteborg Sverige 40 min
Sverigepremiär 1920-12-06 Palladium Malmö Sverige 40 min
Urpremiär 1920-12-06 Palladium Malmö Sverige 40 min
Sverigepremiär 1920-12-06 Palladium Stockholm Sverige 40 min
Urpremiär 1920-12-06 Palladium Stockholm Sverige 40 min

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Dövhet
Fjällhotell
Försoning
Hembygdsgårdar
Hushållerskor
Köpenhamn
Nationella minoriteter, samer
Revisorer
Samer
Stadsbud
Åre

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Lito Svensk Konstindustri


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?