Grundfakta

Media (103 st)

Originaltitel Kvarnen : Filmskådespel i sex akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1921-01-17

Medverkande

Anders de Wahl
Jacob Clausen, mjölnare i Lunderup

Emmy Raymond-Albiin
Kristine, Jacobs hustru

Bengt Lindström
Hans, Jacobs och Kristines son

Klara Kjellblad
Lise Vibe, tjänsteflicka

Ellen Dall
Hanne Christensen

Gösta Cederlund
Jörgen, mjölnardräng

Visa alla medverkande

Handling

Mjölnaren Jacob Clausens hustru Kristine ligger för döden. Hon vet att mannen är utsatt för pigans, tattarflickan Lises, lockelser. Eftersom Kristine inte tror att en sådan förbindelse...

Visa hela handlingen

Press

Kvarnen gjorde ingen stor lycka bland Stockholmskritikerna, som bland annat fann den tung, långsam och moraliserande. Inte heller för Anders de Wahl personligen blev filmen någon triumf,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Biträdande fotograf

Medverkande

Anders de Wahl Jacob Clausen, mjölnare i Lunderup
Emmy Raymond-Albiin Kristine, Jacobs hustru
Bengt Lindström Hans, Jacobs och Kristines son
Klara Kjellblad Lise Vibe, tjänsteflicka
Ellen Dall Hanne Christensen
Gösta Cederlund Jörgen, mjölnardräng
Nils Lundell Peer Vibe, korgmakare och krypskytt, Lises bror
Gösta Hillberg Vilhelm Christensen, skogvaktare, Hannes bror
Sam Ask Henrik Andersen, Krinstines bror
Artur Cederborgh Lars, mjölnardräng
Hugo Tranberg mjölnardräng
Alfred Lundberg rättens ordförande
Ingrid Sandahl tjänstekvinna hos Jacob
Wilhelm Haquinius en man på förlovningskalaset
Helene Olsson en av Lises systrar

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1921

Handling

Mjölnaren Jacob Clausens hustru Kristine ligger för döden. Hon vet att mannen är utsatt för pigans, tattarflickan Lises, lockelser. Eftersom Kristine inte tror att en sådan förbindelse kan leda till något gott, tar hon löfte av mjölnaren att inte gifta sig med någon mot deras lille sons vilja. Sonen Hans känner liksom Kristine motvilja mot Lise men stor tillgivenhet för skogvaktarens renhjärtade och blida syster Hanne.

Efter hustruns död uppsöker mjölnaren allt oftare skogvaktarbostället, till stor förtret för Lise som hoppats att få bli fru i huset, trots att hon själv upprätthåller ett kärleksförhållande med mjölnarens dräng Jörgen. Clausen har trots kärleken till Hanne inte lyckats besegra sin åtrå till tatterskan och bevakar svartsjukt henne och drängen. När mjölnaren en kväll kommer åter från skogvaktarbostället knackar han på pigans dörr och vill tvinga sig till hennes bevågenhet. Hon driver skickligt sitt spel med hans känslor och får honom i upphetsningen att fria.

Nästa dag har mjölnaren ärende in till stan, och drängen och Lise passar på att ha ett kärleksmöte uppe i kvarnhatten. Mjölnaren återvänder oväntat och upptäcker deras förehavanden. Utom sig av svartsjuka rusar han ut och arrangerar så att kvarnens pressbom krossar det älskande paret. Vid det efterföljande polisförhöret blir han fritagen från alla misstankar, främst till följd av Hannes vittnesmål.

Det ska bli förlovning mellan Hanne och Jacob Clausen, men ett häftigt åskväder drar fram över bygden och antänder kvarnen som brinner ner. Mjölnaren överlever men tar händelsen som ett tecken från Gud. Han bekänner sitt brott och tar sitt straff. Hanne lovar att vänta på honom. (Bearbetning av svenska och danska programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 26040
Datum 1926
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1876 meter
Kommentar Kopians aktlängder: 384-414-370-379-329 = 1876 m.


Censurnummer 26040
Datum 1921-01-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1973 meter
Kommentar Censurkopians aktlängder: 409-445-380-402-337 = 1973 m. Visningskopiorna längder varierade mellan 1951 m och 1960 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 1973 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kvarnen gjorde ingen stor lycka bland Stockholmskritikerna, som bland annat fann den tung, långsam och moraliserande. Inte heller för Anders de Wahl personligen blev filmen någon triumf, även om kritiken mot honom var hovsam och respektfull.

"Av den danske författarens ståtliga folklivsskildring med dess episka bredd och andliga djup har det blivit ett filmskelett utan kött och blod, där en serie episoder och situationsbilder skramla mot varandra som torra benknotor. Av bokens mättade själsskildringar, dess målande tavlor av ljusets och mörkrets kamp om en människosjäl, dess gripande, beundransvärt gjorda framställning av samvetsvånda och dödsångest, ytterligare accentuerade av den uppjagade fantasiens spöksyner - av allt detta förmår filmen ej ens väcka det svagaste genljud. (-) Filmen verkar för övrigt här och där en smula lång och enformig. De evinnerliga idyllerna i skogvaktarens trädgård, där fru Dall vankar omkring utan ett skapande grand att göra mer än verka daguerrotypi, samt vid barnets bädd - hur många gånger inalles blir egentligen den pojken lagd till sängs? - allt detta är mycket nätt och rörande men så oändligt litet givande. (-) Anders de Wahl är knappast lycklig i sin roll som 'enkel man av folket'. Hans teatermjölnare är konstgjord och svår att tro på, antingen han sitter i kvarnen i sin soignerade mjölnareskrud som verkar tenniskostym, eller han vistas i möblerade rum i långrock och Schubert-huvud. Han gör emellertid det bästa möjliga av sin tråkiga roll och bör framförallt ha erkännande för sitt dämpade, måttfulla spel, fritt från varje tillstymmelse till hjältechoser. Blott i sista aktens litet melodramatiska bekännelsescen blir han en smula ansträngande." (Quelqu'une i SvD)

"Vilken upptäckt gjorde icke hr Brunius, när han i Operabaletten fann Klara Kjellblad och lyckades värva henne att spela Lises roll! Icke blott den fullt lämpliga typen vad utseendet beträffar - en Carmen, jämförlig t.ex. med Pola Negris! Men också en med ens framträdande artistisk kapacitet, en skådespelerska, vilken - om man bortser från det obekanta: språkbehandlingens större eller mindre kompetens - vilken som helst talscen skulle ha skäl att eftertrakta! Ett alldeles nytt namn, men ett, som troligen komma att med berömmelse ofta bli nämnt.

Ett särskilt värde har den manliga huvudrollen, mjölnaren Clausen, därigenom att den utförs av Anders de Wahl. Man talar om att de Wahl icke sedan sina begynnelseår vid teatern spelat vad man kallar 'en man af folket', utan att han alltid haft att skapa genomkultiverade typer. Av bland andra denna anledning är mjölnarens företrädare på denna film obestridligen mycket intressant. Kanske kan just anmärkas, att spår av en yttre kultivering, vilka egentligen icke höra mjölnaren till, här och var skymta fram, men dock icke i sådan grad att de förrycka dragen av den sunda, enkla och kraftfulla karaktär, som skildras. I de högdramatiska scenerna behärskar han med osviklig säkerhet åskådarens hela uppmärksamhet." (StT)

"Som mjölnaren hade Anders de Wahl sin första tragiska filmroll. Man förstod och måste beundra det arbete skådespelaren nedlagt på denna roll så olik dem han varit van att spela. De stora lidelsefulla och tragiska scenerna gjordes med måttfullhet och behärskat spel, likaså gav han vackert och känsligt uttryck för faderskärleken, men särskilt i början av filmen förtogo skådespelarens så välkända och eleganta handrörelser illusioner av bonden, trots att hans eljest genuint sunda och kraftfulla apparition gav en god bild av mjölnaren Clausen." (MN i AB)

Kommentar Svensk filmografi

Filmens exteriörer spelades in sommaren 1920 i Sjöbo i Skåne, där den gamla kvarnen verkligen brändes ned inför kameran. I publiciteten kring filmen ägnades stor uppmärksamhet åt de djur som hade dramatisk funktion i händelseförloppet och som alltså måste "regisseras". I synnerhet poängterades den katt som ständigt följer Clara Kjellblad som en symbol för Lises ociviliserade opålitlighet eller ondska, och det lika symboliska rådjur som följer den goda och renhjärtade Hanne i Ellen Dalls gestalt.

Det stora dragplåstret i Kvarnen var annars Anders de Wahl som här gjorde sitt första filmframträdande efter Erotikon (1920) och därmed också sin första - och enda - "allvarliga" huvudroll på film.
Romanen "Møllen" av Karl Gjellerup (1957-1919) utkom 1896. Gjellerup hade tilldelats 1917 års nobelpris i litteratur.

(Tillägg till kommentar 2013-05-30:)
Kvarnen var länge försvunnen, men år 2002 återfanns en nitratkopia i Tyskland. Filmen är idag restaurerad och det finns idag en visningsbar kopia i Filminstitutets filmarkiv.

Förlaga

Originaltitel Møllen (Roman)
Författare Karl Gjellerup


Inspelning

(sommaren) 1920 1920
Skandiaateljén, Långängen Stocksund Sverige
Sjöbo, Skåne Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1921-01-17 Victoria Göteborg Sverige 108 min
1921-01-17 Skandia Norrköping Sverige 108 min
1921-01-17 Sture Stockholm Sverige 108 min
Urpremiär 1921-01-17 Victoria Göteborg Sverige 108 min
1921-01-17 Skandia Norrköping Sverige 108 min
1921-01-17 Sture Stockholm Sverige 108 min

Ämnesord

Barn
Botgöring
Död
Eldsvådor
Frierier
Kvarn
Mjölnare
Mord
Mördare
Omvändelse
Otrohet
Piga
Polisförhör
Promiskuitet
Sjöbo
Skogvaktare
Skåne
Svartsjuka
Tattare
Tjuvskytte
Änkeman
Åskväder

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1334


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1333


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischdesign Nils Hårde


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Kvarnen. Filmskådespel i fem akter efter Karl Gjellerups roman Möllen.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Le secret du moulin.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvarnen. Drama i sex akter efter Karl Gjellerups roman "Möllen" av Sam Ask och John W. Brunius.
Omfång 85 s. + 8 s. miljölista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvarnen. Drama i sex akter efter Karl Gjellerups roman "Möllen" av Sam Ask och John W. Brunius.
Omfång 93 s. + 8 s. miljölista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?