Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Prins Wilhelms expedition till Central-Amerika/del 3, 4 och 5
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1921-01-31

Handling

Denna sammanställning av dokumentärfilmer från Prins Wilhelms expedition till Central-Amerika utgjorde fortsättningen på den inledande svit som premiärvisats fjorton dagar tidigare på...

Visa hela handlingen

Press

"Palladium visar de tre följande avdelningarna av prins Wilhelms film, vilken fortfarande är lika underhållande och sevärd. Bilderna äro tagna med stor påpasslighet och med skarp blick...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Skandinavisk Filmcentral
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral

Handling

Denna sammanställning av dokumentärfilmer från Prins Wilhelms expedition till Central-Amerika utgjorde fortsättningen på den inledande svit som premiärvisats fjorton dagar tidigare på Palladium. Innehållet är något svårrekonstruerat, eftersom inte ens censurkorten upptar någon beskrivning av de ingående filmerna. Med kännedom om expeditionens resväg är det dock sannolikt att detta program behandlat resmålen Cozumel och Yucatan.

Censur / granskning

Censurnummer 26025
Datum 1921-01-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 333 meter


Censurnummer 26017
Datum 1921-01-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 431 meter


Censurnummer 26018
Datum 1921-01-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 311 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1075 meter
Längd i minuter 52 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Palladium visar de tre följande avdelningarna av prins Wilhelms film, vilken fortfarande är lika underhållande och sevärd. Bilderna äro tagna med stor påpasslighet och med skarp blick för det minnesvärda och kulturellt värdefulla som expeditionen träffade på under sin färd." (Les deux i SvD)

"Palladium visar denna vecka nya serier från prins Wilhelms expedition till Central-Amerika. Man får följa deltagarna på deras väg till Guatemala genom bananplantager, förbi uråldriga ruinstäder och indianbyar, vars invånarna på alla upptänkliga sätt söka hedra den långväga gästen. Det är en fläkt av det stora Äventyret över dessa bilder, som gör, att man med otålighet väntar vad nästa vecka kommer att avslöja från expeditionens fortsatta väg." (SocD)

"Det alltigenom goda ämnesvalet och den utomordentliga fotograferingen ge denna film ett värde, som ytterligare förhöjes genom den furstlige författarens fyndiga bildtext." (AB)

Kommentar Svensk filmografi

Detta var det andra och sista av de dokumentärprogram från prinsens expedition till Central-Amerika som hade sådan längd att de kan räknas som huvudprogram på biografen. Vid Stockholmspremiären delades intresset med spelfilmen Låt oss skiljas med Marguerite Clark och Frank Mills.

Av dokumentärseriens återstående delar premiärvisades del 6 med titeln I jordbävningarnas land den 7.2.1921 på Palladium som förfilm till Griffiths krigsfilm För henne där hemma och på Imperial som förfilm till Silkesstrumpan (1921). Den sjunde delen var seriens sensation och hade titeln Revolutionen i Guatemala. Den premiärvisades på Palladium den 14.2.1921 före Elsie Ferguson-filmen Newportmysteriet.

Inspelning

Cozumel. Yucatan. (Se Innehållsreferat)

Visningar

Sverigepremiär 1921-01-31 Palladium Stockholm Sverige 51 min
Urpremiär 1921-01-31 Palladium Stockholm Sverige 51 min

Ämnesord

Amerika
Bananplantage
Cozumel
Dokumentärfilm
Expedition/vetenskaplig
Guatemala
Kungligheter
Revolutioner
Ruinstad
Yucatan

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?