Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (15 st)

Originaltitel Silkesstrumpan
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1921-01-17

Medverkande

Osvald Helmuth
Peter Bille, musiker

Winifred Westover
Inga Bille, hans hustru

Lauritz Olsen
Lundbom, lektor

Axel Hultman
farbror Buller från Amerika

Oda Rostrup
Amanda, husassistent

Carl Schenstrøm
Alfred, Amandas kavaljer

Handling

Det blir kris i Peter och Inga Billes äktenskap, när husassistenten Amanda en kväll roar sig lite för häftigt i hemmet och följaktligen blir avskedad av Inga; det visar sig att Peter inte...

Visa hela handlingen

Press

Silkesstrumpan mottogs med mycket dämpat intresse av Stockholmskritikerna även om det fanns de som tyckte att stycket innehöll roliga poänger. "Imperials lustspelsprogram,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Osvald Helmuth Peter Bille, musiker
Winifred Westover Inga Bille, hans hustru
Lauritz Olsen Lundbom, lektor
Axel Hultman farbror Buller från Amerika
Oda Rostrup Amanda, husassistent
Carl Schenstrøm Alfred, Amandas kavaljer

Bolag

Produktionsbolag Palladiumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral

Handling

Det blir kris i Peter och Inga Billes äktenskap, när husassistenten Amanda en kväll roar sig lite för häftigt i hemmet och följaktligen blir avskedad av Inga; det visar sig att Peter inte tror henne om att själv kunna sköta hushållet. Grälet makarna emellan slutar med att Peter ger sig av hemifrån.

Gode vännen i huset, lektor Lundbom, besöker Inga för att medla. Då råkar också Ingas farbror Buller från Amerika med negerbetjänt och bil komma på oförmodad visit. Han är framför allt nyfiken på att få träffa Ingas make som han aldrig sett. Inga förmår Lundbom att låtsas vara Peter. Farbror Buller tvingar den blyge lektorn att kyssa Inga och därtill att spela fiol, något som Peter enligt ryktet skall vara en mästare på.

Den ångerköpte Peter sitter om kvällen på sitt håll med en silkesstrumpa som påminner honom så intensivt om Inga, att han måste ta förödmjukelsen att återvända och be om förlåtelse. Han är på väg uppför stegen till hustruns sängkammarfönster när han upptäcks av den nattörstige farbror Buller som tar honom för inbrottstjuv. Allt ordnas upp, och den pryde lektor Lundbom slipper krypa ned i den äktenskapliga sängen för att avvända farbror Bullers misstankar. (Bearbetning av "novell efter filmen", Filmjournalen 1921, nr 3.)

Censur / granskning

Censurnummer 26032
Datum 1921-01-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1197 meter
Kommentar I akt IV: utgår ur text 112 orden: "Nå, än din frus säng då? Är den också nymålad?" -- Det hemställes, huruvida det ej av sociala skäl kunde vara lämpligt att i I i texterna 20 och 22 utbyta ordet "piga" mot "tjänsteflicka" eller "jungfru".


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1197 meter
Längd i minuter 58 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Silkesstrumpan mottogs med mycket dämpat intresse av Stockholmskritikerna även om det fanns de som tyckte att stycket innehöll roliga poänger.

"Imperials lustspelsprogram, Silkesstrumpan, är, beklagligt nog, ett svenskt fabrikat. Uppslaget är banalt, och försöket att åstadkomma amerikansk farstakt i den äktenskapliga konflikten har icke lyckats, trots att Winifred Westover spelar den nyckfulla lilla frun. Axel Hultman är maskerad à la bohuslänsk fiskare och är inte på långt när så rolig som i t.ex. Flickorna i Åre." (XXX i StT)

"Det är en äktenskapshistoria utan någon särskild originalitet, men ändå ganska rolig och underhållande. Någon riktig fart i spelet kan man dock knappast tala om. Winifred Westover klatschar skälmskt med ögonen och sätter litet färg på anrättningen. Axel Hultmans maskering förefaller något märkvärdig. Minst av allt får man den föreställningen att han är en snäll farbror från USA, snarare en gemytlig roslagsskeppare. Den talrika barnpubliken hade roligt." (AB)

"Ett inslag af negerkomik i några scener är sökt och dessutom tafatt utnyttjadt af den danske regissören Lau Lauritzen." (Jens Flik i NDA)

Kommentar Svensk filmografi

Denna produkt av Skandinavisk Filmcentral/Palladium tycks främst ha haft det dubbla syftet att dels ge den långtidskontrakterade svenske komikern Axel Hultman en arbetsuppgift, dels att förse den tillfälligt engagerade amerikanska skådespelerskan Winifred Westover ännu en roll efter Bodakungen (1920).

Filmen torde ha spelats in i Danmark hösten 1920. Fröken Westover återvände sedan till USA, där hon i december 1921 gifte sig med storstjärnan William S. Hart! Äktenskapet blev kortvarigt.

Silkesstrumpan publicerades som novell "efter filmen med samma namn" i Filmjournalen nr 3 1921, signerad McBill.

Inspelning

1920 1920
Palladiumfilms ateljéer Hellerup Danmark

Visningar

Stockholmspremiär 1921-02-07 Imperial Stockholm Sverige 58 min
Urpremiär 1921-01-17 Palladium Malmö Sverige 58 min
Sverigepremiär 1921-01-17 Palladium Malmö Sverige 58 min

Ämnesord

Bedrägerier
Falska identiteter
Husassistent
Svensk-amerikan
Violinister
Äktenskap

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?