Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Carpentier
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1921-02-24

Handling

Upptagning från boxningsgalan på Cirkus i Stockholm den 22 februari 1921 med Georges Carpentiers uppvisningsmatch mot Jules Lenaers som huvudattraktion. Tre förmatcher ingick i programmet...

Visa hela handlingen

Press

"Carpentierfilmen som fr.o.m i går visas på Palladium och Imperial, är mycket lyckad och förtjänar att ses av alla boxningsintresserade. På Imperial får man bevittna så gott som hela...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Skandinavisk Filmcentral
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral

Handling

Upptagning från boxningsgalan på Cirkus i Stockholm den 22 februari 1921 med Georges Carpentiers uppvisningsmatch mot Jules Lenaers som huvudattraktion. Tre förmatcher ingick i programmet och i filmen på Imperial, nämligen matcherna mellan Koch och Pionnier, mellan Holberg och Hansen samt mellan Espen och Nilles.

Carpentiers uppträdande omfattade "hans presentation för publiken, hans demonstration av sitt system, hans match mot Lenaers och hans rekonstruktion av matchen mot Levinsky." (SvD 24.2.1921)

Som framgår av recensionutdrag nedan gick en version med något annan redigering upp på Palladium samtidigt med premiären på Imperial.

Censur / granskning

Censurnummer 26426
Datum 1921-02-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1405 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1405 meter
Längd i minuter 68 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Carpentierfilmen som fr.o.m i går visas på Palladium och Imperial, är mycket lyckad och förtjänar att ses av alla boxningsintresserade. På Imperial får man bevittna så gott som hela den celebra boxningstillställningen i Cirkus i tisdags; biopublikens intresse tog sig i går särskilt i fråga om Carpentiers egen uppvisning hörbara uttryck." (AB)

"Palladium-programmet upptar bilder av Carpentiers hela framträdande plus karaktäristiska brottstycken ur filmen från kvällens samtliga professionella matcher, under det Imperial visar dels Carpentiers hela uppvisning och dels fullständiga bilder rond för rond i de tre förmatcherna. På Imperial kan man alltså vara med om hela Cirkusboxningen, sådan den tedde sig från presentationen till det fingerade knock-outslaget på Lenaers.

Man måste hålla med Deschamps om att denna boxningsfilm är bland det styvaste som gjorts i genren över huvud taget. Tydligt som att läsa i en uppslagen bok kan man följa de starkt belysta kropparnas rörelser i minsta detalj, slagen framträda distinkt och man gör utan besvär alla observationer man vill göra. Som instruktiv sportfilm överglänser denna både svenskt och utländskt som förut visats här; ingen svensk aktiv boxare bör, helt enkelt, underlåta att se filmen - han kommer att lära sig mer på den än han själv har en aning om.

Filmen har en annan förtjänst; genom att så många kameror samtidigt varit i funktion får man se om de mest spännande momenten från olika synvinklar och man får formligen en mycket klarare föreställning om vad som verkligen försiggick i ringen på Cirkus den 22 genom denna film än man fick genom sitt personliga besök på ort och ställe. Carpentiers eget arbete har man faktiskt mera tid att studera, tack vare kameran, än då man såg honom livslevande." (DN)

Kommentar Svensk filmografi

Den franske boxaren Georges Carpentier hade 1920 tagit VM-titeln i lätt tungvikt genom att besegra "Battling" Levinsky. I juli 1921 skulle han komma att möta tungviktsmästaren Jack Dempsey i "århundradets match" men då bli grundligt slagen. Därefter dalade snabbt hans framgångskurva.

Filmen tillkom alltså just när Carpentier stod på toppen både i fråga om sportprestanda och popularitet. Evenemanget på Cirkus ingick i en uppvisningsturné som Carpentier genomförde och som vållade en formlig Carpentier-feber i Sverige.

Uppståndelsen kring boxaren var enorm vilket till en del berodde på att han och hans manager hade eminent god näsa för show-biz. Carpentier uppträdde vid den här tiden inte bara som boxare utan också som filmskådespelare och varietéartist. Under Sverige-besöket togs sålunda en av hans filmer upp som nypremiär på repertoaren, Den underbara mannen. Samtliga SF-biografer annonserade samtidigt om reportage-filmer med Carpentier som förspel till sina huvudprogram, vilket föranledde Skandinavisk Filmcentral att annonsvis påpeka, att det måste vara fråga om gamla journalbilder, eftersom Filmcentralens upptagning varit den enda som fått förekomma vid Carpentiers besök i Stockholm.

Skandinavisk Filmcentrals filmupptagningar tycks i stor utsträckning ha dominerat boxningsgalan på Cirkus, inte minst till följd av de mycket exklusiva ljusarrangemang som påkallades av filminspelningen. Initiativtagare och ledare för filmningarna var den amerikanske idrottsveteranen och filmmannen Raoul Le Mat. Som idrottsman gäller han bl.a. som introduktör av ishockeyn i Sverige. Som filmman hade han på 1910-talet etablerat sig som importör till Sverige av amerikansk film och därvid främst furnerat Skandinavisk Filmcentral. Något senare under 1920-talet blev han inköpschef i Le Mats Filmbyrå i Stockholm, som så småningom blev Metro-Goldwyns svenske samarbetspartner.

Det kan tilläggas, att boxningsfilmer - både fiktion och reportage - under praktiskt taget hela 1920-talet förekommer med en frapperande frekvens på biorepertoaren. Samtidigt med Carpentier-filmen visas ett annat boxningsreportage, som annonseras med orden "En god boxningsfilm är i dessa tider en osviklig publikmagnet."

Inspelning

1921-02-22 1921-02-22
Cirkus, Djurgården Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1921-02-24 Imperial Stockholm Sverige 68 min
Urpremiär 1921-02-24 Imperial Stockholm Sverige 68 min

Ämnesord

Boxning
Dokumentärfilm
Hembygdsgårdar
Sport
Stockholm/Cirkus

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?