Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel Landsvägsriddare
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten

Medverkande

Carl Schenstrøm
''Fyrtornet''

Aage Bendixen
''Släpvagnen''

Axel Hultman
Blomgren, grosshandlare

Olga Svendsen
fröken Svensson, Blomgrens hushållerska

Margot Linnet
Inger, Blomgrens ena dotter

Pip Overbeck
Else, Blomgrens andra dotter

Visa alla medverkande

Handling

Grosshandlare Blomberg har två vackra döttrar, Inger och Else, som livligt uppvaktas av de unga herrarna Billy och Willy. Blombergs hushållerska är satt att vakta flickornas dygd....

Visa hela handlingen

Press

Stockholmsrecensenterna tyckte att Landsvägsriddare var ett riktigt gott skämt. "Dråpliga typer, vackra scenerier, lustiga upptåg, friskt humör och osedvanligt pigg text...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Carl Schenstrøm ''Fyrtornet''
Aage Bendixen ''Släpvagnen''
Axel Hultman Blomgren, grosshandlare
Olga Svendsen fröken Svensson, Blomgrens hushållerska
Margot Linnet Inger, Blomgrens ena dotter
Pip Overbeck Else, Blomgrens andra dotter
Osvald Helmuth Billy
Harry Komdrup Willy
Jørgen Lund ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Palladiumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral 1921

Handling

Grosshandlare Blomberg har två vackra döttrar, Inger och Else, som livligt uppvaktas av de unga herrarna Billy och Willy. Blombergs hushållerska är satt att vakta flickornas dygd.

När flickorna en dag gått för att bada är hushållerskan ensam hemma. Hon råkar falla i sömn, vilket gör att två landstrykare kan bereda sig tillträde till huset, där de äter gräddbakelser och planerar en stöld, som ska sättas i verket på kvällen.

När kvällen kommer och de tilltänkta tjuvarna är i färd med att begå inbrott försöker också de uppvaktande ynglingarna att olovandes ta sig in i grosshandlarhemmet. Tumult uppstår när de fyra herrarna stöter samman. Billy och Willy blir misstänkta för landstrykarnas brott.

Missförståndet ordnar upp sig. Pojkarna och flickorna får varandra och inbrottstjuvarna får löpa sedan de återlämnat tjuvgodset. (Bearbetning av censurbeskrivning och resumé i dokumentationssamlingen "Pat und Patachon" av Hauke Lange Fuchs, s. 79.)

Censur / granskning

Censurnummer 26476
Datum 1921-03-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 658 meter
Kommentar (utan texter)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 658 meter
Längd i minuter 32 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmsrecensenterna tyckte att Landsvägsriddare var ett riktigt gott skämt.

"Dråpliga typer, vackra scenerier, lustiga upptåg, friskt humör och osedvanligt pigg text karaktäriserar filmen, som hela tiden håller publikens skrattmuskler i verksamhet." (H-n i FDP)

"Förvecklingarna äro fyndigt hopsmidda och publiken hade stundtals hejdlöst roligt."

"Axel Hultman är dråplig nog som upprörd pappa till ett par yrväder till döttrar, och särskildt Carl Schenström, tunn och gänglig, en koling helt ut i Albert Engström-stil." (J Flik i NDA)

Filmjournalens kritiker konstaterade först att Axel Hultman tyvärr inte hade mycket att göra i filmen men att i gengäld de båda landsvägsriddarna var desto roligare. "Dessa två färdevägarnas, de olåsta dörrarnas och de öppna fönsternas flygande holländare, ha emellertid fått synnerligen framstående representanter, som verkligen äro klassiskt roliga både vad typer och spel beträffar. Deras bravader äro för övrigt för ovanlighetens skull även av regissören i fråga skildrade ej utan en viss fantasi och med en god portion humor. Några intetsägande köpenhamnska ungherrar och ett par backfischar i baddräkt och med vackra ben utfyllde med mer eller mindre framgång ensemblen. I sin helhet är stycket betydligt mycket bättre än övriga Lau Lauritzen-filmer och besitter med sitt breda danska gemyt en viss lantlig och sommarfrisk charm."

Kommentar Svensk filmografi

Denna film som spelades in i Danmark sommaren 1920 räknas som den första riktiga Fyrtornet och Släpvagn-filmen, ehuru Släpvagnen här ännu inte funnit sin definitive rollgestaltare; Harald Madsen blev Carl Schenstrøms partner först påföljande år och då var Skandinavisk Filmcentral inte längre med i bilden.

Enligt Marguerite Engberg, som skrivit en monografi om komikerparet, "Fy & Bi", var Landsvägsriddare en enastående publiksuccé både i Sverige och Danmark och Skandinavisk Filmcentrals första stora kassaframgång.

Inspelning

(sommaren) 1920 1920
Palladiumfilms ateljéer Hellerup Danmark

Visningar

Stockholmspremiär 1921-03-21 Palladium Stockholm Sverige 32 min
Urpremiär 1921-01-24 World Cinema Köpenhamn Danmark 32 min

Ämnesord

Grosshandlare
Hushållerskor
Inbrott
Luffare
Tjuv

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?