Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sista kontraktet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-03-06

Medverkande

Mikael Persbrandt
Roger Nyman

Michael Kitchen
Ray Lambert

Pernilla August
Nina Nyman

Reine Brynolfsson
Bosse Ekman

Bjørn Floberg
Tom Nielsen

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm 1985. Vid ett rån skadas polismannen Roger Nyman. Hans hustru, Nina, vill att han ska byta jobb. Roger kontaktas av Bernard Lange som värvar honom till SÄPO. Till Nina säger han...

Visa hela handlingen

Press

De flesta recensioner andades besvikelse över att Sundvall gjort en enkel spänningsfilm i stället för en djärv, explicit och mångfasetterad berättelse om mordet på Olof Palme. Ämnet...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Mikael Persbrandt Roger Nyman
Michael Kitchen Ray Lambert
Pernilla August Nina Nyman
Reine Brynolfsson Bosse Ekman
Bjørn Floberg Tom Nielsen
Cecilia Ljung Lisa
Jacqueline Ramel Anna
Johan Lindell Bernard Lange
Mathias Henrikson Gösta Bark
Per Ragnar KG
Paul Birchard Norris
Anders Ekborg Bengt Löfgren
Johan H:son Kjellgren Erik Hellberg
Leif Andrée Berg
Stephen Webber Wilson
Tshamano Sebe Ery Sontanga
Faith Maqoqa Judy Sontanga
Diphuo Huma Rays städerska
Julia Dehnisch Sara, dotter

Bolag

Produktionsbolag Filmlance International AB (i samprod m)
Yellow Cottage A/S
Kinoproduction Oy (för)
TV4 AB
AB Svensk Filmindustri
Norsk Film A/S
FilmhusAteljéerna AB
FilmTeknikk Norge A/S (i samarb m)
TV 1000 Sverige AB
Sonet Film AB
MTV3 Oy
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Det norske filminstituttet
Suomen Elokuvasäätiö
Nordisk Film- & TV Fond
Fonds Eurimages du Conseil de l'Europe
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1998
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1998
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2006
Övrigt bolag Artwork AB (grafisk form)

Handling

Stockholm 1985. Vid ett rån skadas polismannen Roger Nyman. Hans hustru, Nina, vill att han ska byta jobb. Roger kontaktas av Bernard Lange som värvar honom till SÄPO. Till Nina säger han att jobbar på Eko-roteln.

I London kontaktas yrkesmördaren Ray Lambert av svensken Erik Hellberg som vill att Lambert ska röja ur vägen Sveriges statsminister, Olof Palme. Priset är 2 + 2 miljoner dollar. Lambert accepterar och antar namnet John Gales. Av svenska ambassaden i London erhåller han uppehållstillstånd i Sverige. Gales tar kontakt med norrmannen Tom Nielsen, en legosoldat, som ska utföra mordet, och journalisten Berg för att denne ska skaffa fram namn på sju psykotiska personer.

Från England kommer uppgifter om att John Gales är avliden, och Roger sätts till att utreda vem den föregivne Gales egentligen är. Så småningom får Roger fram att Gales verkliga identitet är Lambert, och han och en kvinnlig kollega börjar följa Gales förehavanden. Bl a kontaktar Gales Europeiska arbetarpartiets (EAP) ledare för att ge rörelsen kontantbidrag.

1986. Roger anar att Gales planerar ett attentat mot Palme och rapporterar detta till Lange som i sin tur rapporterar till SÄPO-chefen Peter Bark.

Roger får beröm för sitt utredningsarbete men får också order att lägga ned utredningen, eftersom Gales lämnat landet. Hans kvinnliga kollega blir omplacerad. Av en händelse får Roger syn på Gales på stan och följer efter honom till Gamla Stan där Gales har en tillfällig kvinnlig bekant, Lisa.

När Roger ska berätta för Bark att Gales fortfarande befinner sig i Stockholm upptäcker han att alla utredningshandlingar har stulits ur hans kassaskåp.

Gales har planerat att Palme ska skjutas när han kommer ut från Kungliga Tennishallen, men planerna går om intet. Gales vill avblåsa hela operationen, men Nielsen vet att Palme med fru ska gå på bio samma kväll.

Paret Palme skuggas till biografen Grand på Sveavägen. Gales tar kontakt med EAPs ledare och stämmer möte med honom utanför Grand för att överlämna sitt bidrag. Han tar även kontakt med en av Bergs psykopater, Karl Larsson, och lovar honom att få köpa amfetamin om han kommer till hörnet av Tunnelgatan/Sveavägen.

Nielsen skjuter Palme och träffar sedan Gales i ett parkeringshus, där Gales stryper Nielsen med en plastpåse. Tidigare har han tagit livet av Lisa. Dagen efter mordet på Palme tar sig Roger in i Gales tillfälliga bostad men blir slagen medvetslös av Gales.

När Gales återvänder till sitt hem på Malta skjuts han ner av en sydafrikansk kvinna som hämnd för ett av hans tidigare dåd.

Sina konspirationsteorier meddelar Roger sin buggade vän och f d arbetskollega Bosse Ekman ute i en stuga på landet. När Bosse ska hjälpa Roger att få igång sin bil sprängs den i luften och Bosse omkommer.

Ett konvolut, märkt "Sista kontraktet", med lösningen till Palmemordet läggs in i ett bankfack, som förslutes och låses.

Filmen avslutas med följande citat: "Illusionen att myndigheterna i västdemokratierna följer lagar och regler måste nämligen upprätthållas. I en demokrati är illusionen det viktigaste av allt." K & P Poutiainen (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135189
Datum 1998-02-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3121 meter
Kommentar Aktlängder: 398-428-447-436-473-466-473


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3121 meter
Längd i minuter 114 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta recensioner andades besvikelse över att Sundvall gjort en enkel spänningsfilm i stället för en djärv, explicit och mångfasetterad berättelse om mordet på Olof Palme. Ämnet hade förtjänat något bättre, menade många.

Jan Söderqvist, SvD: "Det verkligt allvarliga problemet med Sista kontraktet är att Sundvall saknar all känsla för just detta som är konspirationsteorins kärna. Han fuskar med fakta. Någon hyrs in för att mörda Sveriges statsminister. Han har ett namn, men det är inte hans riktiga, vilket i sig är ointressant eftersom han bara är ett redskap. Så vad är då intressant? Uppdragsgivaren, givetvis. Men i den frågan har Sundvall ingenting att säga. Uppdragsgivaren är en någon eller några och befinner sig någonstans högt uppe i ett vagt skildrat etablissemang. Välskräddade herrar som lojt rör sig i dyrt möblerade lokaler personifierar ondskan i sammanhanget. Säkerhetspolisen är inblandad i såväl attentat som mörkläggning. Men här finns inga fakta. (-)

Sista kontraktet är konspirationsteori utan teori. Sundvall mumlar om Palmefientliga stämningar i samhället, men får absolut ingenting sagt. (-)

Det skall inte förtigas att Mikael Persbrandt, Pernilla August och flera andra skådespelare gör utomordentligt väl ifrån sig. Stundtals är Sista kontraktet god tv-deckare med köttig vardagsrealism. Men själva ämnet, det stora nationaltraumat, är fortfarande, i allt väsentligt, obearbetat."

Helena Lindblad, DN: "Sista kontraktet är ute efter att underhålla, skapa spänning. Den driver inga egna teser, den påstår inget eget om Olof Palmes person eller gärning som sätter ny belysning på mordet. (-)

Även dramaturgiskt lider Sista kontraktet av obestämda och felriktade ambitioner. Vissa saker är alldeles för övertydliga, som när en bartender ska symbolisera Palmehatet genom att spotta, svära och vifta med den otäcka nidbilden av Palme med jättenäsa som EAP distribuerade på sin tid.

Annat som pockar på tydlighet och ställningstagande, såsom vilket slags politiskt eller ekonomiskt etablissemang som egentligen beordrade mordet i filmen, är höljt i ett besvärande dunkel.

Thrillerformen tillåter förvisso mystifikationer men samtidigt kräver den obönhörligt en inre logik och att gåtor löses i slutet för att fungera som helhet, och därför blir Sista kontraktet svag på de flesta punkter."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Filmens upptakt går i rasande fart med hopp hit och dit över världen. Kjell Sundvall fortsätter om än i något reducerad takt att klippa mellan filmens olika huvudpersoner och trådar ¿ det ger visserligen sken av högt tempo, understryker pusselläggandet i både spaning och komplott, men går också ut över tydligheten och personskildringarna. Då och då klipps dokumentära bilder av Palme i talarstolar och under möten in - allt för att påminna om hans, i mångas ögon provokativa, internationella engagemang.

Att göra en film om detta ouppklarade mord och denna vändpunkt i svenskt samhällsklimat är både en kittlande utmaning och utmanande. Såpass utmanande att det är lite svårt att förhålla sig till filmen.

Den fungerar alltså inte som en partsinlaga i teoribildningen runt mordet, utan som en thriller med viss verklighetsbakgrund. Inte heller lämnar den särskilt mycket utrymme för skildringen av tid och samhälle ¿ annat än i några välbekanta markeringar.

Sista kontraktet är inom sin genre bra gjord och jag har respekt för Kjell Sundvalls återhållsamhet. Man kan naturligtvis alltid påstå att han spekulerar i ett brännande, säljbart ämne, men eftersom filmen så uppenbart är fiktiv desarmeras det som kunde bli sårigt och svårt och känslan av spekulation uteblir."

Annika Gustafsson, SDS: "I Jägarna, Kjell Sundvalls föregående film, befann sig regissören på välkänd hemmaplan. De norrbottniska skogarna, tjuvskyttementalitet och olöst familjedramatik gav filmen både en kärna och en bakgrund som man kunde tro på.

När det gäller miljön kring storfinansens inblandning och eventuella initiativ till mordet på Olof Palme hemfaller Sundvall omedelbart till ett klichéartat berättande. Dramat saknar aldrig spänning, men det blir aldrig riktigt fängslande heller. (-)

Sundvall har åstadkommit en rutinmässig, svensk spänningsfilm. Den har i grunden rätt lite med mordet på Olof Palme att göra. Jag tror inte att Sista kontraktet tillför diskussionen något väsentligt nytt.

Vi svenskar påminns däremot om bristen på passion, idéer och inte minst förmågan att uttrycka dessa via upptaktens dokumentära bilder.

När den sortens klipp lämnar det bestående intrycket i en politisk thriller har man inte kommit speciellt långt i en välbeprövad genre."

Jens Peterson, AB: "Kjell Sundvalls film kring mordet är mycket enkel.

En övertydlig berättarstil, snabba klipp ska ge känsla av spänning. Gräl ska föreställa drama. London illustreras med Trafalgar Square eller personer som konspirerar framför Tower Bridge. I New York förs hemliga samtal på färja så att Manhattan syns tydligt i bakgrunden. (-)

Människorna är lika endimensionella. De har några sekunder att visa upp känslor, varefter man snabbt kastas in i schabloner. Förgrämd hustru. Kaxig polis. Slutkörd polis (orakad). Det är svårt för de duktiga skådespelarna att göra något av sina hastiga scener. (-)

Kjell Sundvalls film vill säga att det finns konspirationer, hemligheter, bottnar vi inte vet något om. Men filmen har inga bottnar. Människorna kunde lika gärna gå omkring med stämplar i pannan. En samling klippdockor som rör sig framför vykort."

Sven E Olsson, AN: "Sista kontraktet är en habil, men något omständlig och överraskande lågmäld film. Den är påfallande konventionell - med den moderna thrillerns förkärlek till oändliga dateringar av skiftena i tid och geografier - och den fegar en smula, tycker jag, när det gäller att demaskera de i filmen berättigade nojor som på slutet jagar Roger Nyman.

Ta det som ni vill: Sista kontraktet övertygar inte helt."

Bernt Eklund, Expr: "När Oliver Stone kom med JFK, filmen om Kennedy-mordet, blev den avfärdad av de flesta med insikt - trots det påverkade den mångas uppfattning.

Kjell Sundvall må vara driven av samma sanningslidelse som Stone, ändå tror jag inte att Sista kontraktet kommer att fungera likadant. Trots en välkonstruerad om än inte glasklar intrig - med ett par tragiska öden i centrum - får den nöja sig med att bli uppskattad som fiction.

Det räcker bra."

I DN, GP och SvD yttrade sig även rättsreportrarna, som följt utredningen om Palmemordet, om filmen. Deras omdömen om filmens behandling av de faktiska omständigheterna kring mordet var nedgörande.

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Kjell Sundvall (f 1953) hade tidigare svarat för långfilmerna Lyckans ost (1983/20), I lagens namn (1986/18) och Jägarna (1996/4). Den senare blev en stor publiksuccé med ca 800.000 biobesök.

Första gången filmprojektet om Palmemordet fördes på tal i pressen var i december 1995 (AB 15.12.1995) . Då nämndes Mats Arehn som regissör och Peter Haber som en av huvudrollsinnehavarna. Sedan Arehn utnämnts till filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet, föll valet på Sundvall som regissör.

Romanen som ligger till grund för filmen är författad under pseudonymen John W Grow. Dennes verkliga identitet har inte fastställts. Man kan som Kjell Sundvall (GP 28.2.1998) anta att det, med tanke på den insyn han demonstrerar i mordfallet, rör sig om en svensk eller åtminstone en person som länge varit bosatt i Sverige.

Å andra sidan föranledde detta djärva gissningar om vem som kunde tänkas stå bakom pseudonymen. Några föreslog Jan Guillou, som förolämpat slog ifrån sig (Expr 4.3.1998):

- Boken bakom filmen (-) är skriven av två okända parasiter som försöker åka snålskjuts på min berömmelse.

- Det räckte att läsa boken. De, jag är övertygad om att det är två stycken, försöker skriva som jag, men det är erbarmligt dåligt - en amatörmässig soppa där de lägger ut ledtrådar som ska peka på att det är jag som skrivit.

Initialerna i författarpseudonymen (-) är det första som pekar på Jan Guillou - och kanske möjligen också på Leif G W Persson.

Mördaren i boken har samma initialer - John Gales. Dessutom besöker mördaren en adress i Gamla Stan, Köpmantorget 1, där Hamilton - åtminstone i TV-serien Fiendens fiende - har sin lägenhet.

- Författarna, antagligen två okända journalister, drar helt idiotiska slutsatser i boken. Det är naturligtvis helt befängt att det skulle vara Wallenberg och Rockefeller som tillsammans har mördat Palme.

Det sägs inte rent ut, vare sig i filmen eller boken, men åtminstone i boken står det klart att att det är de namnen som åsyftas.

Officiellt är boken skriven av en engelsman under pseudonym.

Men boken är inte utgiven i England. När tidningen Jury inför utgivningen i höstas skulle skriva om den fanns varken engelsk originaltitel eller översättare angiven.

Först efter påtryckningar angav förlaget titeln "The Ultimate Contract" och ett översättarnamn som de sedan ändrade.

- Helt klart är att det rör sig om en helt svensk produkt.

Varför skulle någon i England skriva en sån här soppa, frågar Jan Guillou."

Den svenske finansman, i boken kallad Lennart Waldenström, som beordrade mordet, antogs allmänt syfta på Peter Wallenberg (Expr 1.8.1997).

Bland de som reagerade kritiskt mot filmens verklighetsbeskrivning fanns, utöver tidningarnas rättsreportrar, även den tidigare chefen för rikskriminalen, Tommy Lindström: "Alla komponenterna finns, men inte förklaringarna. Man utgår från att det kan vara Säpo som ligger bakom, men man vet inte riktigt. Det är inte heller sannolikt. Politiskt sett har polisen haft det bra under socialdemokratiskt styre. Det finns inget motiv. Dessutom är kontrollsystemen för bra." (Expr 7.3.1998)

Michael Kitchen, som spelar den engelske yrkesmördaren, hade utöver TV-framträdanden i t ex Kommissarie Morse-serien kunnat ses i andraplansroller i t ex Sydney Pollacks Mitt Afrika (1985), Fred Schepisis Ryska huset (1990) och Mike Newells En förtrollad april (1991) och i huvudroller i Colin Greggs Bara ett mord (1992) och Mike Hodges Maskrosmorden (1993).

Som en kuriositet kan nämnas att den skådespelare som i filmen spelar statsministern krävde filmbolaget på 3 Mkr i skadestånd för att trots sin lilla men centrala roll endast ha honorerats med statistarvode, dvs 3.500 kr per dag. "Jag trakasserades före mordet av allmänheten och sedan det blev känt att jag spelar Palme i filmen har jag även fått mina bildäck sönderskurna, berättar han för TT." (AN 28.2.1998)

Filmen hade en budget av 24 Mkr. Filmprojektet tilldelades 2,8 Mkr av Europarådets filmfond Eurimages.

Förlaga

Originaltitel The Ultimate Contract (Roman)
Författare John W. Grow


Visningar

Sverigepremiär 1998-03-06 Filmstaden 10 Göteborg Sverige 114 min
1998-03-06 Palladium Göteborg Sverige 114 min
1998-03-06 DownTown 4 Malmö Sverige 114 min
1998-03-06 Royal Malmö Sverige 114 min
1998-03-06 Filmstaden Sergel 1 Stockholm Sverige 114 min
1998-03-06 Filmstaden Söder 1 Stockholm Sverige 114 min
1998-03-06 Rigoletto 1 Stockholm Sverige 114 min (samt ytterligare 53 platser)
TV-visning 2000-12-17 TV4 Sverige 110 min
2001-09-30 TV4 Sverige 110 min
2004-01-10 TV4 Sverige 110 min
2006-09-16 TV4 Sverige 110 min
Videorelease 1998-09 Sverige 110 min
Dvd-release 2006-12-13 Sverige
TV-visning 2012-12-26 TV4 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SISTA KONTRAKTET
Affischdesign Artwork
Dan Ahlquist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SISTA KONTRAKTET
Affischdesign Artwork
Dan Ahlquist


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den röda rosen. Efter en roman av John W Grow. Manukskript Mats Arehn. Bearbetning [av] Steve Jansson. Version 4.
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den röda rosen. Långfilmsmanuskript av Mats Arehn efter en roman av John W Grow. Bearbetning: Steve Jansson och Hans-Åke Gabrielsson.
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Let's talk about roses. Efter en roman av John W Grow. Manuskript [av] Mats Arehn och Börje Hansson. Bearbetning [av] Steve Jansson och Hans Åke Gabrielsson.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Let's talk about roses. Efter en roman av John W Grow. Manuskript [av] Mats Arehn och Börje Hansson. Bearbetning [av] Steve Jansson och Hans Åke Gabrielsson.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Let's talk about roses. Efter en roman av John W Grow. Manuskript [av] Mats Arehn och Börje Hansson. Bearbetning [av] Steve Jansson och Hans Åke Gabrielsson.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kotraktet. Långfilmsmanuskript av Mats Arehn efter en bok av John W. Grow. Story line [av] Hans Åke Gabrielsson. Version 2.
Omfång 128 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Let's talk about roses. Efter en roman av John W Grow. Manuskript [av] Mats Arehn, Börje Hansson och Johan Bogaeus. Bearbetning Kjell Sundvall, Hans Åke Gabrielsson och Steve Jansson. 5:e regiversionen av Johan Bogaeus i samråd med Kjell Sundvall.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sista kontraktet (f.d. Let's talk about roses). Efter en roman av John W Grow. Manuskript Mats Arehn, Börje Hansson och Johan Bogaeus. Bearbetning Kjell Sundvall, Hans Åke Gabrielsson och Steve Jansson.Inspelningsversion.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sista kontraktet. Dialogmanus. Slutversion 98 02 08.
Omfång 62 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sista kontraktet. The last contract. Dialogmanus engelsk. Version 98 07 14.
Omfång 64 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 114 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?