Grundfakta

Originaltitel En kluven stad
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-03-06

Medverkande

Per Wästberg
författare, ledamot av Svenska akademien

Stig Larsson
korgmakare på Skeppsbron

Erika Larsson
hans dotter

Ove Hidemark
professor och slottsarkitekt

Olof Byström
professor och Bellmanskännare

Ivo Nilsson
musiker och kompositör

Visa alla medverkande

Handling

"Gamla Stan har många gånger varit hotad. Det värsta var när en stor motorled 1959 drogs genom stadens hjärta, ett svärdshugg som delade Gamla Stan i två delar." Så inleder Anders...

Visa hela handlingen

Press

Huvudstadskritikerna fann filmen i högsta grad angelägen, även om man hade vissa randanmärkningar mot utförandet. Jens Peterson, AB: "Ett engagerat debattinlägg av Anders Wahlgren....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Per Wästberg författare, ledamot av Svenska akademien
Stig Larsson korgmakare på Skeppsbron
Erika Larsson hans dotter
Ove Hidemark professor och slottsarkitekt
Olof Byström professor och Bellmanskännare
Ivo Nilsson musiker och kompositör
Ragnar Zedell sjöfartsantikvitetshandlare
Jörgen Lantz skådespelare
- samt medverkande i journal- och kortfilmer:
kung av Sverige Gustaf VI Adolf
drottning av Sverige Louise
Fredrik Schütz gatudirektör intervjuad i TV
Åke Edin TV-intervjuare
Peter Lindgren gårdsmusikant i kortfilm
Bernt Lundquist skådespelare på Pistolteatern
Staffan Olzon skådespelare på Pistolteatern
Per Gunnar Evander skådespelare på Pistolteatern

Bolag

Produktionsbolag Suecia Film AB (©)(för)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB (Kultur- och musikredaktionen)
Stockholm Europas Kulturhuvudstad '98
Samfundet S:t Erik
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 1998
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Stockholms Stadsmuseum (arkivbilder)
Sveriges Television AB (arkivbilder)
Riksantikvarieämbetet (arkivbilder)

Handling

"Gamla Stan har många gånger varit hotad. Det värsta var när en stor motorled 1959 drogs genom stadens hjärta, ett svärdshugg som delade Gamla Stan i två delar." Så inleder Anders Wahlgren denna sin tredje dokumentärfilm om cityomdaningen i Stockholm.

Motorleden är Centralbron, där trafiken brusar fram dygnet runt med ett bedövande dån.

I stillbilder visas Riddarholmskanalen för 100 år sedan, nu helt försvunnen genom trafikregleringarna, och den av Erik Palmstedt ritade bron från Gamla Stan till Riddarholmen. Bron revs 1867. Därmed förlorade Stockholm sitt finaste minnesmärke från den gustavianska tiden.

Riddarholmskanalen 1862. Det är fullt av folk på kajerna, där det pågår marknad och torgförsäljning. I dag ligger de öde.

Riddarholmskyrkan, där de svenska regenterna ligger begravda, är infångad av trafiken som dånar fram några meter därifrån. "Vem skulle komma på tanken att anlägga en motortrafikled intill Nôtre Dame?" frågar Anders Wahlgren retoriskt. I stenläggningen vid kyrkan syns kraftiga sättningar och sprickor.

Förslaget att bygga ett tredje spår för järnvägstrafiken innebär en ny fara för Riddarholmen.

Det tidigare Riksarkivet, beläget på Riddarholmen, står tomt sedan 30 år. Det finns få liknande byggnadsverk från epoken kring 1890. Det som inte används, förfaller. Men vem vill flytta in i ett hus som ligger bara några meter från en högtrafikerad järnväg och en brusande motorled, frågar Anders Wahlgren.

Gamla Stan. De gamla 1600-talspalatsen längs Skeppsbron hotar att skaka sönder av biltrafiken, inte minst den som leds över Strömbron, som man, när den byggdes, försäkrade skulle vara ett provisorium. Ett provisorium som nu varat i mer än 50 år.

Vid slutet av 1800-talet fanns det seriösa förslag som gick ut på att riva hela Gamla Stan för att, som man uttryckte det, få bukt med smuts, fattigdom och sjukdomar. Enligt arkitekten August Rudbergs förslag från 1863 skulle endast kyrkorna och Kungliga Slottet sparas.

1901 inledde Samfundet S:t Erik en försiktig och känslig sanering av vissa kvarter, men det finns också exempel på andra som förfallit.

Vid Stortorget demonstreras hur luftföroreningar, delvis orsakade av avgaser, löser upp sandstensskulpturerna.

Olika invånare i Gamla Stan intervjuas och berättar om stadsdelens förändringar genom åren. Praktiskt taget alla hantverkare har försvunnit. I arkivbilder visas hur klubben Gazell vid Österlånggatan fungerade som ett ungdomens och jazzdiggarnas inneställe på 50-talet, och hur teaterlivet blomstrade i stadsdelen, bl a genom Pistolteatern.

Även Västerlånggatans kommersiella förslumning tas upp, innan Anders Wahlgren återvänder till det han ser som det största miljöhotet just nu, trafiklederna, som borde läggas i tunnlar.

Censur / granskning

Censurnummer 135218
Datum 1998-02-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1679 meter
Kommentar Aktlängder: 562-551-566


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk stereo
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1679 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Huvudstadskritikerna fann filmen i högsta grad angelägen, även om man hade vissa randanmärkningar mot utförandet.

Jens Peterson, AB: "Ett engagerat debattinlägg av Anders Wahlgren. För husen i Gamla stan i Stockholm och mot bilismen. Titeln syftar på Centralbron som gjort Riddarholmen till ett reservat på väg att skaka sönder och förstört Riddarholmskanalen.

Wahlgren är tydlig i sin propaganda. Bilrika gator med betong i förgrunden och monotont motordån ställs mot vackra konstverk ackompanjerade av vacker musik. (-)

Stillbilder får liv. Bakom mörka fasader finns ljusa okända gårdar. I tomma hus finns fantastiska skatter. En ensidig insändare, men övertygande framförd."

Elisabeth Sörenson: "Wahlgrens film visar med utomordentlig tydlighet vilka groteska ingrepp som gjordes i stadsbilden under de mest bilberusade åren på 60-talet: ingrepp vars verkningar vi lever med. Mellan bilder med dagens råa rytm smyger han elegant och förledande in drömska bilder som speglar livet kring Riddarholmskanalen för drygt 100 år sedan och hävdar att då fanns här liv. Det gjorde det nog. Men vilket? Att ligga på en brygga och klappa tvätt kan knappast vara något att längta tillbaka till - och det fanns det som var värre. Man får se upp i svängarna inte så mycket för bilderna, som man ju själv kan avläsa, som för några generöst avrundande kommentarer. Wahlgren säger i något sammanhang att man i Italien löst problemen så mycket bättre: har han inte sett Fellinis Roma? (-)

Kanske skulle Anders Wahlgren ha koncentrerat sin mycket sympatiska film hårdare kring allt som ryms i begreppet "en kluven stad" och mer konkret visat vådorna. Nu drar han sig efter hand bort från det stelnade kajområdet och upp mot Gamla stans gränder, där han hittar andra problem, till exempel det tingeltangel och krimskrams som i dag präglar Västerlånggatans köpenskap. I hög grad värt att ta itu med - likväl av mindre dignitet än de vanskliga beslut vi nu står inför med nya "länkar" och ett tredje planerat spår. Beslut som har en benägenhet att komma från och försvinna in i en obegriplig anonymitet. Ingen blir för kommande generationer ansvarig för irreparabla ingrepp i staden - och för all del; ingen får heller äran om anledning skulle föreligga. (-)

En kluven stad är ett rikt dokument och självklart en sevärd film. Den kunde ha varit vassare - i gengäld överraskar mångsidigheten."

Eva af Geijerstam, DN: "[Wahlgren] skildrar (-) hur Riddarholmen förvandlats till en ödslig öken, där den omsorgsfullt huggna gatstenen sjunker och sätter sig och hur de fantastiska skatterna från medeltiden och framåt inte bara blivit svårtillgängliga utan sakta eroderar på bägge sidor av vad som en gång var Riddarholmskanalen med mycket folk i rörelse, arbete och rekreation på levande gröna kajer. Nu är kajerna döda och så mycket av Nordens Venedig är det inte kvar. Det är filmens mycket vemodiga - och upprörande ¿ inledning om marodörernas idioti, och filmens största styrka. Sen blir den ojämnare, mest därför att Anders Wahlgren i sin breda välvilja (han håller igen på polemiken) också vill återupprätta Gamla Stan som vardagsmiljö bland all den historiska prakt som är på väg att förfaras.

Han berättar lite anekdotiskt från sextitalets källarjazz och teaterliv när hela city var rivningshysterins stora Riksgrop, om vackra gårdar, svunnen slum och behovet av att också bevara unika butiksinteriörer, av en Lex Gamla Stan. Kvar dröjer stadsbyggnadsdirektören Sven Markelius förslag från 1946 om att bygga en tunnel under Riddarfjärden för tåg och bilar, något som inte gick då, men med dagens byggnadsteknik skulle gå lätt om bara viljan fanns."

Kommentar Svensk filmografi

Detta var Anders Wahlgrens (f 1947) tredje film om cityomdaningen i Stockholm efter TV-filmerna Staden i mitt hjärta (1992) och Stadens själ (1993).

Som spelfilmsregissör har han framträtt med Moa (1986/15), om författaren Moa Martinson, och, i samregi med Lena Koppel, Sanna ögonblick (1998/11).

Inspelning

Sverige 1997 1997
Gamla stan Stockholm
Riddarholmen Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1998-03-06 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 61 min
TV-visning 1998-04-13 SVT2 Sverige 59 min
Festivalvisning 1999-02-05 Haga Göteborg Sverige 57 min (Göteborg Film Festival)
1999-02-06 Haga Göteborg Sverige 57 min (Göteborg Film Festival)
TV-visning 2012-06-25 SVT2 Sverige
2013-07-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Människor i stad (1947) Citeras i En kluven stad (1998)

Ämnesord

Arkitektur
Bellman, Carl Michael (1740-1795)
Dokumentärfilm
Korgmakare
Magasin
Martin, Elias
Restaurering
Stockholm
Stockholm Den Gyldene Freden
Stockholm Gamla stan
Stockholm Kindstugatan
Stockholm Klara sjö
Stockholm Kolmätargränd
Stockholm Kornhamnstorg
Stockholm Köpmangatan
Stockholm Munkbron
Stockholm Mälartorget
Stockholm Prästgatan
Stockholm Riddarholmen
Stockholm Riddarholmskyrkan
Stockholm Skeppsbron
Stockholm Slottet
Stockholm Slottet Götiska rummet
Stockholm Stora Hoparegränd
Stockholm Stora Nygatan
Stockholm Storkyrkan
Stockholm Stortorget
Stockholm Strömbadet
Stockholm Strömbron
Stockholm Strömmen
Stockholm Söderleden
Stockholm Södra Dryckesgränd
Stockholm T-Centralen
Stockholm Tessinska palatset
Stockholm Tyska brinken
Stockholm Västerlånggatan
Stockholm Österlånggatan
Takmålningar
Trafik

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel EN KLUVEN STAD


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?