Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (9 st)

Originaltitel Bland vildar och vilda djur : Svenska Biografteaterns expedition till Brittiska Ostafrika åren 1919-1921
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1921-11-28

Handling

Filmen inleds med ett montage av olika Afrikamotiv. "För att på filmen fånga denna försvinnande värld beslöt Svenska Biografteatern att utsända en expedition under ledning av hr Oscar...

Visa hela handlingen

Press

"Bob" Olssons vildmarksfilm mottogs med acklamation av kritikerna och enligt dem också av publiken. "Brunkeberg inleder kvällen med en familjeföreställning, varvid man får se urval...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Foto
Redigering

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1921

Handling

Filmen inleds med ett montage av olika Afrikamotiv. "För att på filmen fånga denna försvinnande värld beslöt Svenska Biografteatern att utsända en expedition under ledning av hr Oscar Olsson", informerar texten och fortsätter: "I februari 1919 anträddes den tiotusen kilometer långa färden från Sverige till Ostafrikas hamnstad Mombasa."
Från Mombasa går färden med tåg till Nairobi, där en safari utrustas för expeditionens syfte. Marschen in mot vildmarken anträds med mängder av bärare. Antiloper, zebror, bufflar passeras på savannen. Vissa arter presenteras något mer närgånget. Man besöker kikujustammens område i närheten av Nairobi.
Expeditionen anländer till den engelska stationen Fort Hall och fyller på sina förråd, varefter ytterligare djurskildringar tar vid: giraffer, vårtsvin, babianer och gamar.
Nästa anhalt är Kisumu-området vid Victoriasjön, bebott av kavirondostammen. Fisket och jordbruket beskrivs liksom festförberedelser, dryckesgille och dansuppvisning.
Victoriasjöns fågelliv fångas av kameran på expeditionens väg till de boskapsskötande massajernas land längre österut. Dans och förlustelser även här, följt av ett avsnitt om lejon och lejonjakt. Så jagas flodhästar i floden Tana och därpå äger ånyo en dansfest rum.
Expeditionens jägare och några infödingar går på noshörningsjakt. En jägare skjuter framrusande noshörning som stupar först framme vid kameran - med stativet under sig. Filmen slutar med expeditionen samlad kring lägereld.

Texten reviderad 2011-02-04

Censur / granskning

Censurnummer 28126
Datum 1921-11-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2104 meter
Längd efter klipp 2066 meter
Kommentar I akt II: senare delan av scenerna mellan leoparden och zebran, när den förre med tänderna sliter sönder zebrans sida. I IV: en del av fiskescenerna.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 2104 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Bob" Olssons vildmarksfilm mottogs med acklamation av kritikerna och enligt dem också av publiken.

"Brunkeberg inleder kvällen med en familjeföreställning, varvid man får se urval av Filmindustris Afrikafilmer. Programmet hade premiärkvällen samlat så stor publik, att någon plats ej fanns över för recensenten." (SocD)

"Själva filmen, som grupperats i sex akter, var utomordentligt vältagen och synnerligen underhållande. Dess instruktiva värde kan knappast överskattas. Den övervägande ungdomliga publiken hälsade de vällyckade bilderna av giraffer, apor, zebror, gazeller, babianer och flodhästar intime med livliga applåder. En del lustiga och intressanta scener från livet i negerbyarna förfelade inte att göra effekt, och om en eller annan av de vuxna kanske föll i beundran inför den oerhört fina rytm som präglade negerdanserna, så hälsade de unga dessa scener av kringskumpande och jämfotahoppande svartingar med rungande skrattsalvor. Det är en film, som man önskar all framgång och som också kan vara säker om att vinna den."(Les deux i SvD)

"De sex avdelningarna upprullade de mest grandiosa bilder från livet i vildmarken, och man måste stundtals häpna inför den påtagliga kallblodighet, som tillåtit kamerajägaren att fånga vildmarksmoment, där dödsfaran bokstavligen grinar mot åskådaren. Ett drag, som omedelbart framträder i dessa bildupptagningar, är filmfotografens utomordentliga aktsamhet för att icke förfuska uppgiften. Han har icke låtit detaljen förrycka det stora sammanhanget, utan förstått att ställa in varje enskild bild i dess naturliga ram." (X Y i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Som framgått ovan startade Svenska Bios Afrikaexpedition i februari 1919. Den fick en utomordentligt lång varaktighet. När expeditionens huvudman, fotografen Oscar Olsson, avverkat sitt första år i Afrika beslutades om en förlängning på ytterligare ett år. Olssons sejour fick sedan sin värdiga avslutning 1921 i och med att han engagerades som fotograf på prins Wilhelms upptäcktsfärd till Centralafrika, en expedition som också den resulterade i en dokumentär långfilm, Med Prins Wilhelm på afrikanska jaktstigar (1922).

Bland vildar och vilda djur var inte det enda dokumentet som kom ut av Svenska Bios Afrikaexpedition, knappast ens huvudresultatet. Allteftersom Oscar Olsson samlade på sig nya tagningar under sina år på fältet skickade han upp material till Stockholm att användas i kortfilmer som gick ut på svenska biografer som fyllnadsprogram. Sålunda tillkom åtminstone ett tjugotal produkter med titlar som Fågelliv vid Victoria Nyansa, Kikujunegresserna som jordbrukare, Kikujunegrerna dansa, Kavirondonegrernas fiskafänge, Krigare och skönheter bland massaierna, Ett dryckesgille i svartaste Afrika, I gazellens och babianens paradis, Krokodiler och flodhästar ...

Både långfilmen och de många kortfilmerna ingick så småningom i SF:s skolfilmsutbud. Åtskilligt av materialet är räddat och omkopierat i TV-arkivet hos Sveriges Television.

Med premiären på Bland vildar och vilda djur försökte SF att starta en särskild visningsverksamhet för barn- och familjepublik på Brunkebergsteatern, en biograf som sedan gammalt haft gott rykte som särskilt familjevänlig i sitt programutbud. Projektet blev inte långlivat, möjligen beroende på att man endast kunde bjuda barnprogrammet vid kvällens första föreställning. Oscar Olsson kallades i branschen "Bob", vilket är ett av skälen till att han lätt förväxlas med fotokollegan Robert Olsson, som också han filmat exotiska fursteäventyr i Prins Wilhelms expedition till Central-Amerika (1921 och 1921).

Inspelning

Ostafrika (se Innehållsreferat) 1919 1921

Visningar

Sverigepremiär 1921-11-28 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 102 min
Urpremiär 1921-11-28 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 102 min

Ämnesord

Dans
Dokumentärfilm
Droskar
Dryckeslag
Författare
Jakt
Lägereld
Vilddjur

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischdesign Gunnar Håkansson


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Bland vildar och vilddjur. Svenska biografteaterns expedition till Brittiska Östafrika åren 1919-1921.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Among wild men and beasts. The Swedish Biograph Company's expedition to British East Africa in 1919-1921.
Omfång 9 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Parmi nègres et animaux d'Afrique. Scènes prises par l'expédition de la Svenska Biografteatern, dans l'Afrique Orientale Britannique, 1919-1921.
Omfång 7 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?