Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Filmrevyn 1922 : Utan Isaac och Bratt
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1921-12-31

Medverkande

Nils Melander
Nils Melander, tecknare

Handling

"Visar tecknade bilder, avsedda att verka skämtsamt, till händelserna under 1921." Denna beskrivning på censurkortet är en av de få existerande auktoritativa redogörelserna för...

Visa hela handlingen

Press

"Bristol, den nya biografen vid Birger Jarlsgatan, bjuder med vaken blick för smaken för dagen på en nyhet inom biobranschen, nämligen en filmrevy. Det är Nils Melander, som här är Emil...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Övrig medarbetare

Medverkande

Nils Melander Nils Melander, tecknare

Bolag

Produktionsbolag AB Biografernas Filmdepôt
Distributör i Sverige (35 mm) AB Biografernas Filmdepôt 1921

Handling

"Visar tecknade bilder, avsedda att verka skämtsamt, till händelserna under 1921."

Denna beskrivning på censurkortet är en av de få existerande auktoritativa redogörelserna för denna films innehåll. I en annons från filmbyrån uppges att den "innehåller det som teatrarnas nyårsrevyer brukar bjuda på, utom de ovannämnda personerna som redan fått nog reklam." Dessa i filmens underrubrik nämnda personer - Isaac och Bratt - avser förmodligen konstnären Isaac Grünewald och socialpolitikern och systemdirektören Ivan Bratt, vilka båda hörde till det gångna årets mest omskrivna svenskar.

De teckningar som tydligen utgjorde filmens stomme var inte animerade utan torde ha tecknats inför kameran av karikatyristen Nils Melander och interfolierats med texter författade av Ivar Johansson.

Censur / granskning

Censurnummer 28412
Datum 1921-12-31
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1189 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1189 meter
Längd i minuter 58 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Bristol, den nya biografen vid Birger Jarlsgatan, bjuder med vaken blick för smaken för dagen på en nyhet inom biobranschen, nämligen en filmrevy. Det är Nils Melander, som här är Emil Norlander, och han har med skicklig hand utfört en hel serie karakteristiska och träffsäkra teckningar, illustrerande och parodierande det gångna årets mera bemärkta händelser och personager." (XXX i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Artisten Nils Melander hade 1922 bakom sig några år som snabbtecknare av karikatyrer i de Palladium-journaler som utgick från Skandinavisk Filmcentral. Han blev senare känd som politisk och allmänkulturell karikatyrtecknare i Nya Dagligt Allehanda och Svenska Dagbladet.

Ivar Johansson var vid denna tid anställd vid Biografernas Filmdepôt som textskrivare och redigerare. Han skulle inom kort göra sig mer bemärkt som manuskriptförfattare och slutligen också som regissör (se t.ex. Rågens rike, 1929)

Filmrevyn 1922 fick sin premiär vid nyårsvakan på Odéon men flyttades omedelbart därefter till Bristol och London där den visades ett fåtal gånger. Den fick veterligt inga efterföljare, trots att tanken på en årskrönika eller nyårsrevy på film flera gånger återuppväcktes under 20-talet; kommersiellt hade saken inte mycket som talade för sig, eftersom revyn ansågs säljbar endast kring nyår (om ens då).

Däremot lät SF vid flera tillfällen under 20-talet sammanställa årets viktigare journalfilmade händelser till årskrönikor som skänktes till Stockholms och vissa andra större städers stadsfullmäktige för arkivändamål.

Visningar

Sverigepremiär 1921-12-31 Odéon Stockholm Sverige 58 min
Urpremiär 1921-12-31 Odéon Stockholm Sverige 58 min

Ämnesord

Karikatyrtecknare
Nyårsvaka
Snabbtecknare

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?