Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (68 st)

Originaltitel Med Prins Wilhelm på afrikanska jaktstigar
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1922-03-06

Handling

Filmen beskriver den ca 300 mil långa resa som genomfördes under perioden januari - oktober av "Svenska zoologiska expeditionen till Centralafrika 1921". Färden gick från...

Visa hela handlingen

Press

Det blev full pott av kritikerberöm för denna dokumentärfilm som tillförde filmindustrin, enkannerligen SF, stor prestige både för det kungliga inslagets och för bedriftens och de...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Foto
Redigering
Rådgivare
Texter

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1922

Handling

Filmen beskriver den ca 300 mil långa resa som genomfördes under perioden januari - oktober av "Svenska zoologiska expeditionen till Centralafrika 1921".

Färden gick från Victoriasjön västerut till gränstrakterna mellan Uganda och Belgiska Kongo och därifrån norrut genom Sudan till Egypten. Särskild uppmärksamhet ägnades åt expeditionens gorillajakt bland Virungavulkanerna norr om Kivusjön, men även lejon- och elefantjakter dokumenterades. Därutöver skildrades också det mer odramatiska fria djurlivet i Ost- och Centralafrika liksom livet i de afrikanska samhällen med olika civilisationsformer som expeditionen passerade. (Referatet baserat på bevarade fragment av filmen, program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 28879
Datum 1922-03-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1858 meter
Kommentar 1935-10-05 stämplades en kopia på 1780 m. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1858 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det blev full pott av kritikerberöm för denna dokumentärfilm som tillförde filmindustrin, enkannerligen SF, stor prestige både för det kungliga inslagets och för bedriftens och de vetenskapliga ambitionernas skull. Främst tycks de afrikanska danserna och deras likheter med tidens modedans shimmy ha fascinerat kritikerna.

"Sällan, om ens någonsin, har man med så rent samvete haft nöjet rekommendera ett biografbesök som till denna veckas premiär på Röda Kvarn. Frågan är rent av om hitintills på svenska biografteatrar visats en så kulturbetydande film som Med prins Wilhelm på afrikanska jaktstigar. Åtminstone kan undertecknad inte erinra sig ha sett dess motstycke. Denna vildmarksfilm har en så enastående tjusning och är en sådan unik kulturprodukt, att den åtskilliga decennier framåt skall försvara en mycket hög rangplats bland de dokument i ord och bild, som berätta om svårtillgängliga, för de flesta européer ouppnåeliga och enligt våra begrepp ociviliserade länder, vars folk och liv liksom allt okänt och fördolt har en sådan lockelse för vår fantasi. (-) Sällskapsdanser och krigsdanser, vardagsid och söndagsstass. Och midt bland allt detta vår vite prins, som sannerligen i spetsen för de sina utstått storartade strapatser." (Masque i StD)

"Filmfotografen, ingenjör Oscar Olsson, har här åstadkommit ett fullkomligt enastående filmrepor!tage, ja, så enastående, att man helt enkelt vill betvivla att det på långliga tider skall lyckas någon att göra detsamma efter." (-bis i StT)

"Det kan inte hjälpas att de bilder där endast kameran, ej geväret, varit med äro de roligaste. Naturligtvis ha även jaktbilderna sitt stora värde, men det är inte alls så nöjsamt att se lejonen rökas ut ur det gömställe dit de tagit sin tillflykt undan drevkarlarna, eller de skjutna gorillorna som klappas om och luggas helt familjärt; då är den tama chimpansen, som skrubbar sig ren och fin i en vattenhink, eller de fridfulla vårtsvinen i sin lergöl mycket trevligare. Bilderna från de svarta negerstammar vilkas områden genomtågats äro kanske det intressantaste filmen har att bjuda på. De äro så omväxlande, så roliga och spännande och ha så mycket kunskap att ge att man behöver se dem många gånger för att kunna ta vara på allt. Negerbyarna med deras myller av ungar, kvinnornas strävsamma liv, männens danser och sist, men ej minst, alla de dekorativa och vackra bilderna av expeditionskaravanen med alla dess svarta bärare." (DN)

"Något som alldeles särskilt tycktes intressera publiken var de danser som här och var i negerbyarna anordnades till expeditionens ära. Shimmy tycktes vara allmänt utbredd därnere". (Arbetaren)

Kommentar Svensk filmografi

"Tanken på en upptäcktsfärd till det inre av Afrika hade redan hos författaren uppstått 1913-14, när han låg i det dåvarande Brittiska Ostafrika och jagade storvilt. Men så kom kriget emellan och först sju år senare kunde planen realiseras."

Så beskriver prins Wilhelm själv upprinnelsen till Svenska zoologiska expeditionen till Centralafrika 1921 i boken "Bland dvärgar och gorillor" som utgavs 1922 och som utgjorde den litterära redovisningen av expeditionens förlopp.

Upptäcktsfärden hade främst etnografiska och zoologiska syften. Vetenskapligt ansvarig var intendentassistenten vid Naturhistoriska riksmuseet greve Nils Gyldenstolpe. Resultatet lär ha blivit 1 000 insamlade däggdjur, 1700 fåglar och 10 000 insekter som överlämnades till museet för bearbetning och begrundan. "Det vetenskapliga utbytet måste betraktas som synnerligen rikt. Icke mindre än 25 lejon ha skjutits och i jaktbytet ingå vidare 14 gorillor" uppgavs det efter resans slutförande.

Expeditionen startade kring nyåret 1921 och utgick från Nairobi, där expeditionens och filmens fotograf, ingenjör Oscar Olsson anslöt sig. Olsson befann sig redan i Ostafrika sedan halvtannat år, där han för Svensk Filmindustris räkning upptagit en serie dokumentära filmer, bl.a. långfilmen Bland vildar och vilda djur (1921).

I oktober 1921 återkom deltagarna till Sverige. I december fick Oscar Olsson vasaorden. På nyåret 1922 klipptes filmen samman av Olsson samtidigt som prins Wilhelm skrev texterna till den.

Filmen föreligger i huvudsak bevarad i TV-arkivet hos Sveriges Television.

Inspelning

1921-01 1921-10
Se Innehållsreferat

Visningar

Stockholmspremiär 1922-03-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1922-03-06 Cosmorama Göteborg Sverige 91 min
Urpremiär 1922-03-06 Cosmorama Göteborg Sverige 91 min

Ämnesord

Apor
Dokumentärfilm
Droskar
Jakt
Kungligheter
Vilddjur
Vulkaner

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischdesign Nils Hårde


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Big game hunting with Prince William in Africa.
Omfång 8 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?