Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (5 st)

Originaltitel Lord Saviles brott
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1922-09-16

Medverkande

Carl Alstrup
Lord Arthur Savile

Astri Torsell
Sybil Merton, hans fästmö

Ernst Eklund
Septimus R. Podgers

Ivar Kåge
ej identifierad roll

Handling

Lord Arthur Savile är förlovad med Sybil Merton och deras bröllop är nära förestående, när kiromanten Septimus R Podgers i enrum spår att Lord Savile inte kommer att gifta sig förrän...

Visa hela handlingen

Press

"Huvudrollerna uppbäras av Carl Alstrup, Astri Torssell och Ernst Eklund, och det är uteslutande den förstnämndes förtjänst att filmen blivit så pass rolig som den är. Filmen äger tack...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Carl Alstrup Lord Arthur Savile
Astri Torsell Sybil Merton, hans fästmö
Ernst Eklund Septimus R. Podgers
Ivar Kåge ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Palladiumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral 1922

Handling

Lord Arthur Savile är förlovad med Sybil Merton och deras bröllop är nära förestående, när kiromanten Septimus R Podgers i enrum spår att Lord Savile inte kommer att gifta sig förrän han begått ett mord. Mr Podgers har möjligen gett sin spådom av ren svartsjuka, och under alla omständigheter medför den allvarliga störningar i Lord Saviles tidigare så sorglösa liv. Han gör upprepade försök att ta livet av personer i bekantskapskretsen utan att lyckas. Slutligen knuffar han en främmande man i vattnet för att dränka honom. Det visar sig vara kiromanten själv. Lord Savile ertappas, grips, sätts i fängelse, döms till döden och förs till schavotten. Då vaknar han ur sin mardröm, badande i svett. Med löfte till sig själv att inte i fortsättningen dricka så mycket sprit gör sig Lord Savile i ordning för att träffa sin fästmö. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 23625
Datum 1920-02-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 968 meter
Kommentar I akt I skall i text 34 (boksida) ordet "Akoniten" utbytas mot ett ord, som icke betecknar något verkligt gift, alltså lämpligen ett fantasinamn. Klippt i akt I: närbilden av de blodiga handskarna.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 968 meter
Längd i minuter 35 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Huvudrollerna uppbäras av Carl Alstrup, Astri Torssell och Ernst Eklund, och det är uteslutande den förstnämndes förtjänst att filmen blivit så pass rolig som den är. Filmen äger tack vare honom dråpliga, komiska scener, även om inte Alstrup förmår förläna sin hjälte någon illusion av engelsk lord." (SvD)

"Som vi förut ha en uppsjö på amerikanska medelmåttiga ting i den vägen var inspelningen onödigt besvär. Den kvinnliga huvuduppgiftens innehavarinna kunde också varit 30 år yngre." (FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Oscar Wildes novell publicerades 1887. Den treaktersfilm som Gunnar Klintberg gjorde "fritt efter Oscar Wilde" premiärvisades tillsammans med en gammal Griffith-film, Som ödet bestämde, mer bekant under sin amerikanska titel Enoch Arden regisserad redan 1911.

Även Lord Saviles brott var i själva verket en film som vid sin premiär hade flera år på nacken. Den spelades in redan under Skandinavisk Filmcentrals och Palladiumfilms första produktionsår, 1919, men räknades uppenbarligen inte värdig att framföras på biograf då. Filmbolaget hemlighöll t o m att Klintberg regisserat en film detta år. I Danmark har den av allt att döma över huvudtaget inte visats. Ett liknande öde vederfors en annan av 1919 års produktioner från Palladiumfilm, nämligen Ödets redskap (1922/3).

Att de två filmerna togs fram för svensk premiär 1922 torde ha att göra med att det tungt skuldsatta Skandinavisk Filmcentral nu måste nyttiggöra även sina mindre välrenommerande tillgångar.

Förlaga

Originaltitel Lord Arthur Savile's Crime (Novell)
Författare Oscar Wilde


Inspelning

1919 1919
Palladiumfilms ateljéer Hellerup Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1922-09-16 Eriksberg Stockholm Sverige 35 min
Urpremiär 1922-09-16 Eriksberg Stockholm Sverige 35 min

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Drunkning
Dröm
Dödsdom
Kiromanti
Mordförsök

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?