Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (58 st)

Originaltitel Fröken på Björneborg
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1922-10-30

Medverkande

Rosa Tillman
Ann-Mari Löfvenholm

Wictor Hagman
Halvar Segerstedt, student

Fridolf Rhudin
Baron Emil Hökenklou

Henning Ohlsson
Johan Alfred Karlsson, fördräng

Edit Ernholm
Lotta, mjölksurra

Elsa Wallin
Elsie

Visa alla medverkande

Handling

Tillsammans med väninnan Elsie återkommer Ann-Mari Löfvenholm, den unga arvtagerskan till Björneborg, från studier i Stockholm till hembygden. Fördrängen på Björneborg, Johan Alfred...

Visa hela handlingen

Press

Som "amatörfilm" blev Edgrens debutfilm jämförd med den mycket anspråksfullare Amatörfilmen (1922/11) som haft premiär en vecka tidigare, och jämförelserna utföll till den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Rosa Tillman Ann-Mari Löfvenholm
Wictor Hagman Halvar Segerstedt, student
Fridolf Rhudin Baron Emil Hökenklou
Henning Ohlsson Johan Alfred Karlsson, fördräng
Edit Ernholm Lotta, mjölksurra
Elsa Wallin Elsie
Carl Striboltz Löfvenholm, godsägare
Ester Nyberg fru Löfvenholm
Anders Larsson Anders, drängpojke
Agnes Olsson Stina på Höjden
Naemi Pettersson Malena, trotjänarinna

Bolag

Produktionsbolag Värmlandsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fredrik Andersons Filmbyrå 1922
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Tillsammans med väninnan Elsie återkommer Ann-Mari Löfvenholm, den unga arvtagerskan till Björneborg, från studier i Stockholm till hembygden. Fördrängen på Björneborg, Johan Alfred Karlsson, möter som kusk och hoverar för de fina damerna så att hans tilltänkta, mjölksurran Lotta, blir alldeles svartsjuk.

Ann-Mari och Elsie blir mäkta förvånade, när en bekant från Stockholm, gentlemannen och juris stud Halvar Segerstedt, söker plats som sommardräng på Björneborg. De lovar dock att inte avslöja hans identitet. Ann-Mari och Halvar blir så småningom alltmer förälskade. Men en rival uppenbarar sig i skepnad av den fjantige och utfattige baron Hökenklou, som är djupt föraktad av Ann-Mari men uppbackad av gods!ägarinnan Löfvenholm. Baronen är passionerad metare men kan inte simma, vilket leder till att Ann-Mari en förmiddag räddar honom från drunkning -- mot löfte att han icke vidare ska fika efter giftermål med henne. Baronen sviker emellertid sitt löfte och intrigerar med Ann-Maris mor så att en förlovningsdag blir bestämd.

Vid lördagsdansen träffar den förtvivlade Ann-Mari sin "sommardräng", Halvar, och för att tala ut beger de sig med båt ut på en udde i sjön. Därifrån driver deras båt ut i viken och lämnar ungdomarna utan möjlighet att komma hem på natten.

Hemma på Björneborg blir det stor uppståndelse när Ann-Mari rapporteras försvunnen. Man finner den drivande båten och anar det värsta. Men när föräldrarna återkommer till godset står deras dotter där livs levande. Man blir först chockerade över att Ann-Mari varit i sällskap med en av gårdens arbetare, men när det avslöjas att Halvar är student välkomnas han i familjen, och det blir en något oplanerad förlovningsfrukost.

Baronen har under kvällen blivit tämligen berusad, men vaknar till och finner Lotta snyftande över sina älskogsbekymmer med Johan Alfred, som alltför tydligt visat sitt intresse för Stina på Höjden vid lördagsdansen. Baronen försöker trösta den ledsna mjölksurran, men då dyker Johan Alfred upp och ger honom en högst egenhändig avbasning. Lotta och Karlsson försonas. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 30235
Datum 1922-10-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2111 meter
Längd efter klipp 2091 meter
Kommentar I akt III /texten/: "Va faen menas?", i IV /texten/: "...fördömda bonddrummel, knöl"; i V: kyss-scenen, då flickan sitter i drängens knä, klippt baronens överfall på Lotta, sedan han lagt armen om hennes hals, och fram till momentet, då hon rest sig från marken; klippt slutligen visionen av överfallet.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2111 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Som "amatörfilm" blev Edgrens debutfilm jämförd med den mycket anspråksfullare Amatörfilmen (1922/11) som haft premiär en vecka tidigare, och jämförelserna utföll till den värmländska och opretentiösare filmens fördel. Den mottogs med allmän om också föga översvallande välvilja. Av kristinehamnsamatörerna framhölls främst Henning Ohlsson och Edith Ernholm -- Fridolf Rhudin framstod ännu inte som det stjärnämne han var.

"Fröken på Björneborg är ingen exponent för vare sig svensk författartalang eller skådespelarkonst. Men filmen är inspelad i Kristinehamnstrakten och Stockholm, och är laddad med marknadskomik, så den blir nog en folkpjäs i alla fall. Och det är tydligen ingenting annat författaren vill. (-) Den blandning av drängerotik och studentsvärmeri, som han åstadkommit mot en bakgrund av bondfröjd, handklavér, hövolmar och annan lantlig idyll kan säkert påräkna framgång i landsorten. Med filmkonst har dock stycket intet att skaffa, endast fotograferingen -- hr Adrian Bjurmans verk -- står på mycket hög nivå." (FDP)

"Filmen är en liten herrgårdsroman, författad och iscensatt av en Kristinehamnsjournalist, Gustaf Edgren, som verkligen har heder av sitt verk. Historien saknar ingalunda lustiga poänger, det är fart på handlingen, och även om originaliteten lyser med sin frånvaro, förlåter man detta för den älskvärda anspråkslöshetens skull. Huvudpersonernas, fröken Ann-Mari och studenten Halwar, banala och lite pjollriga kärlekshistoria tilldrar sig det minsta intresset. Betydligt mera underhållande äro då fördrängen Johan Alfred Karlsons och mjölkpigan Lottas kärleksöden, som äro verkligt dråpligt skildrade. Särskilt är den bussiga Lotta tagen precis på kornet, utan några som helst later och poser, av Edith Ernholm; är det en debutprestation, kan den utan överdrift betecknas både som lyckad och lovande. Som fördrängen Karlson är Henning Olson rolig och bra, och en mycket lustig typ gör Anders Karlson [ Larsson, red anm! av drängen Anders. Denna trio framlockade många glada skratt." (Marfa i DN)

"Henning Olsson -- ihågkommen, äfven han, från Värmländingarne, där han var en trohjärtad Anders -- har skapat en präktig fördrängstyp, med många roliga detaljer. En förstående motspelerska har han i Edith Ernholm, som mjölkpiga. En lustig karikatyr är slutligen Fridolf Rhudins opraktiske, af otur förföljde baron -- äfventyrets driftkucku." (Jens Flik i NDA)

Kommentar Svensk filmografi

Efter att ha deltagit i tillkomsten av Erik A. Petschlers Värmlänningarna som folkdansledare debuterade journalisten Gustaf Edgren från Kristinehamn som filmregissör med denna herrgårdsfilm. Från nu och ända in i femtiotalet förblev han en av Sveriges pålitligaste hantverksregissörer, ömsom av rustika lustspel, ömsom av tunga prestigeproduktioner.

Filmbolaget Värmlandsfilm tillkom på Edgrens initiativ, delvis med hans eget kapital, och från denna provinsofficin skulle under de följande åren utgå en rad filmer, innan Edgren så småningom upptogs bland Svensk Filmindustris ordinarie regissörer. I flertalet av dessa filmer framförde regissören sin kärntrupp av favoritskådespelare, hämtade från den kristinehamnska amatörteatern. En av dem, Fridolf Rhudin, skulle snart framstå som en enastående publikattraktion och göra en lysande karriär som filmkomiker.

Fröken på Björneborg spelades in utan ateljéresurser: alla scener uppges vara tagna på plats under sommaren 1922.

(Tillägg till kommentaren 2013-05-31:)
Filmen räknas idag som förlorad med undantag för ett mycket kort fragment som bevarats på SVT-arkivet.

Inspelning

(sommaren) 1922 1922
Kristinehamn Sverige
Björneborgs herrgård Kristinehamn Sverige
Södermalm Stockholm Sverige
Kungsholmen Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1922-11-06 Imperial Stockholm Sverige 77 min
Sverigepremiär 1922-10-30 Röda Kvarn Kristinehamn Sverige 77 min
Urpremiär 1922-10-30 Röda Kvarn Kristinehamn Sverige 77 min
1922-10-30 Arvika Sverige 77 min
Sverigepremiär 1922-10-30 Arvika Sverige 77 min

Ämnesord

Adel
Alkoholmissbruk
Amatörer
Björneborg
Dans
Drunkningstillbud
Drängar
Falska identiteter
Förlovningar
Försoning
Föräldrar som kopplare
Herrgårdar
Kristinehamn
Räddningsbragd
Stockholm/Kungsholmen
Stockholm/Södermalm
Student

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?