Grundfakta

Originaltitel Hårda viljor : En Nordlandskomedi
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1923-03-05

Medverkande

Eugen Skjønberg
Ove Rolandsen, telegrafist

Lilla Bye
Elise Mack

Gustaf Ranft
Fredrik Mack, Elises far

Torsten Hillberg
Fredrik Mack j:r

Linnéa Hillberg
Marie van Loos, hushållerska

Yngwe Nyquist
Henriksen, kapten

Visa alla medverkande

Handling

Fredrik Mack, gemnligen kallad "Store Mack", äger en stor limfabrik i ett fiskeläge i Nordnorge. Han är traktens mäktigaste man. Bland hans underlydande finns telegrafisten Ove Rolandsen,...

Visa hela handlingen

Press

Med debatten kring Gunnar Hedes saga i färskt minne (se 1923/1) hade de flesta recensenterna någon -- oftast överslätande -- kommentar till den mycket fria bearbetningen av Knut Hamsuns...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Eugen Skjønberg Ove Rolandsen, telegrafist
Lilla Bye Elise Mack
Gustaf Ranft Fredrik Mack, Elises far
Torsten Hillberg Fredrik Mack j:r
Linnéa Hillberg Marie van Loos, hushållerska
Yngwe Nyquist Henriksen, kapten
William Larsson Levion, fiskare
Solveig Bang Helga Levion
Carl Ström präst
Karin Alexandersson prästfru
Albert Ståhl Enok, tjuvfiskare
Helge Kihlberg gäst på Macks fest
Richard Lindström ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1923

Handling

Fredrik Mack, gemnligen kallad "Store Mack", äger en stor limfabrik i ett fiskeläge i Nordnorge. Han är traktens mäktigaste man. Bland hans underlydande finns telegrafisten Ove Rolandsen, en stor fruntimmerskarl, som oblygt utnyttjar den tillgivenhet som prästens hushållerska Marie van Loos ägnar honom. Rolandsen bor hos fiskaren Levion, i vars stuga han på fritiden experimenterat fram ett lim som är bättre än Store Macks. Denne är emellertid inte intresserad av uppfinningen.

När Macks vackra dotter Elise återkommer från studier i Kristiania är Ove omedelbart färdig att ställa sig in hos henne. Hon är inte alldeles oemottaglig för hans charm men uppvaktas också av den mer ståndsmässige kapten Henriksen. Vid en fest hemma hos Mack kommer det till ett häftigt gräl mellan den försmådda Marie van Loos och den något överförfriskade Ove Rolandsen, och kapten Henriksen är inte sen att utnyttja situationen genom att lura Ove att på stående fot fria till Elise. Frieriet blir hånfullt avvisat av Elise, och Ove visas på porten av Store Mack. Förödmjukad uppsöker Ove prästgården, sjunger serenad för Marie och finner sig plötsligt med eller mot sin vilja förlovad med henne.

Dagen därpå upptäcks det att ett inbrott blivit begånget hos Store Mack. 300 kronor är stulna. För att undgå att själv bli förtalad för stölden utlyser Mack en belöning på 800 kronor till den som avslöjar brottslingen, en summa som även tjuven själv kan göra anspråk på om han anmäler sig frivilligt, i vilket fall han också skulle slippa straffpåföljd.

Ove Rolandsen behöver pengar för att exploatera sin uppfinning och går till Mack och erkänner stölden. Han får belöningen men mister sin plats. Dessutom bryter Marie förlovningen, när hon får höra om hans brott. Ove gör sig strax därpå bemärkt på nytt, när han räddar Elise Mack från att bli våldtagen av den avskydde Tattar-Jan.

Tjuvfiskaren, hembrännaren och missionsvännen Enok råkar sätta eld på sin stuga en dag, och bland de tillrusande grannarna finns fiskaren Levion som efter ett våldsamt slagsmål med Enok kan leda i bevis att denne är den verklige inbrottstjuven. Mack blir tvungen att punga ut med en ny belöning.

Ove, som nu visserligen är förklarad oskyldig men som icke desto mindre är oförmögen att göra rätt för sig inför Mack, rymmer sin väg. När han genom ombud får veta att Elise önskar honom tillbaka, återvänder han emellertid och får vid hemkomsten telegram om att han blivit erbjuden en stor summa pengar för sitt limpatent. En häftig uppgörelse med Store Mack leder så småningom till ett samarbetsavtal. Aktiebolaget Mack & Rolandsen bildas med Ove som VD. Elise och Ove är en kort tid alltför stolta för att vidgå sin kärlek till varandra men faller slutligen till föga och förenar sina öden.

Censur / granskning

Censurnummer 31203
Datum 1923-03-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1828 meter
Längd efter klipp 1760 meter
Kommentar I akt III: visionen av inbrottet. I IV: en del av luffarens förföljelse av Elise samt första partiet av övervåldsscenerna mot henne jämte Rolandsens nedstörtande från branten och uppkravlande, ävensom en del av hembränningsscenen.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1828 meter
Längd i minuter 67 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med debatten kring Gunnar Hedes saga i färskt minne (se 1923/1) hade de flesta recensenterna någon -- oftast överslätande -- kommentar till den mycket fria bearbetningen av Knut Hamsuns originalberättelse. Hygglig underhållning och vackra naturscenerier var det allmänna men knappast entusiastiska omdömet om filmen.

"Låt oss slippa jämföra filmen med Hamsuns 'Svärmare', av vilket verk den är en bearbetning. Ty Brunius själv avväpnar varje kritiker på den punkten genom att kalla komedin en f r i bearbetning av verket i fråga. Se'n får gärna någon gammal tant sakna ett eller annat från originalet.

Filmen hör inte till det bästa svensk filmkonst har att ge, den har tom en del ganska svaga scener, men den är trevlig och underhållande, har många vackra bilder från norsk klippkust och man blir på det hela taget nöjd med sitt besök. Inte minst för de många präktiga typernas skull, av vilka flera tycks vara tagna direkt från naturen." (FDP)

"Den, som känner till Hamsuns 'Svärmare', har svårt att inse, hur denna bok, som helt och hållet lever på sin originella stil och sin överdådiga karaktärsteckning men för övrigt saknar alla dramatiska inslag, kan locka en filmregissör och ett filmbolag att spilla möda och pengar därpå. Av bokens friska sälta och gäckande spiritualitet står noll och intet att upptäcka i filmen. Däremot återfinner man i denna de i boken uppträdande personerna jämte ett potpurri av episoder utan nämnvärt sammanhang, i varje fall i ett helt annat sammanhang än bokens. Det enda bestående intrycket av filmen är de utomordentligt vackra landskapsbilderna med storartade fjordmotiv och måleriska glimtar från en liten norsk fiskarby." (SvD)

"Filmen är inspelad i Nordlandet i något fiskeläge, och exteriörerna äro också trevliga att se på. Där uppe har man också den fördelen att vart man vänder kameran och vevar får man ett vackert landskap på filmremsan, och därför äro också landskapsbilderna det mest njutbara i filmen." (DN)

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Sværmere" av Knut Hamsun (1859--1952) utkom 1904. Hamsun fick nobelpriset i litteratur 1920 och var en populär författare i Sverige vid denna tid. I romanen är Ove Rolandsen "vad man på huvudstadsspråk kallar tämligen alkoholiserad" skrev Filmnyheter på tal om den fria bearbetningen; detta har Brunius mildrat "för att få filmen framkomlig."

Brunius behöll förlagans förankring i norsk miljö genom att förlägga exteriörinspelningarna till Brönnö, och han engagerade norska skådespelare till tre av de viktiga rollerna: Eugen Schønberg, Lilla Bye och Solveig Bang. Inspelningarna i Norge började 15 maj 1922 och interiörtagningarna i Filmstaden i slutet av juni.

Två av den svenska filmens flitigaste karaktärsskådespelare i andra planet fick i Hårda viljor sina första större roller, nämligen Linnéa Hillberg och Carl Ström.

Förlaga

Originaltitel Sværmere (Roman)
Författare Knut Hamsun


Inspelning

1922-05-15 1922-06
Filmstaden Råsunda Sverige
Brønnøy Norge

Visningar

Sverigepremiär 1923-03-05 Röda Kvarn Stockholm 67 min
Urpremiär 1923-03-05 Röda Kvarn Stockholm 67 min

Ämnesord

Bovjakt
Eldsvådor
Fester
Fiskare
Fiskelägen
Frierier
Fruntimmerskarl
Förlovning/uppslagen
Förödmjukelse
Hembränning
Inbrott
Kompanjonskap
Missionsvän
Norge
Norge/Brönnö
Oskyldigt misstänkta
Präst
Slagsmål
Telegrafist
Trolöshet i kärlek
Uppfinnare
Upphöjelse
Våldtäktsförsök

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1666


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischdesign Gunnar Håkansson


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Hårda viljor. Fritt efter Knut Hamsuns "Svärmare" av John Brunius och Sam Ask.
Omfång 8 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?