Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Gamla gatans karneval
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1923-04-02

Medverkande

Thor Modéen
Ville Bom, innehavare av ett dans- och boxningsinstitut

Sven Quick
Kolingen

Amandus Bonnesen
Kalle Bakom

Gucken Cederborg
änkefru Andersson

Ruth Weijden
fru Jansson

Visa alla medverkande

Handling

Ville Bom är innehavare av ett dans- och boxningsinstitut och lever ett ganska vidlyftigt liv. Han bor inackorderad hos fru Jansson på Söder, och detta fruntimmer har tillsammans med ett par...

Visa hela handlingen

Press

Gamla gatans karneval hör till 1920-talets mest nedskällda svenska filmer. "Ett typiskt exempel på hur humoristisk film i c k e skall vara spelad och iscensatt. Ett dåligt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto

Medverkande

Thor Modéen Ville Bom, innehavare av ett dans- och boxningsinstitut
Sven Quick Kolingen
Theodor Gjedsted Dompan
Amandus Bonnesen Kalle Bakom
Gucken Cederborg änkefru Andersson
Ruth Weijden fru Jansson
Thyra Leijman-Uppström fru Rosenblad
Dagny Lind Gullan Storm
Valdemar Dalquist jazzbanditernas ledare
Margareta Schönström Gloria Svensson
Harry Persson boxare
Martin Tancred boxare
Sven Ingels ej identifierad roll
Irma Leoni ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Bror Abelli
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Liberty 1923
Le Mats Filmbyrå 1923

Handling

Ville Bom är innehavare av ett dans- och boxningsinstitut och lever ett ganska vidlyftigt liv. Han bor inackorderad hos fru Jansson på Söder, och detta fruntimmer har tillsammans med ett par grannkäringar -- fruarna Andersson och Rosenblad -- vissa bekymmer med Villes nattliga uteliv.

På samma gata bor Kolingen, Dompan och Kalle Bakom. Dessa herrar blir en dag häftigt indignerade när de upptäcker att Ville flirtar med kvarterets älsk!ling, den sköna Gullan Storm. De beslutar att ge förföraren ett kok stryk. Ville lyckas emellertid avstyra slagsmål genom att inbjuda sina motståndare tillsammans med alla nyfikna kringstående till en karnevalsfest på sitt institut.

Festen blir lyckad och uppsluppen, alla blir vänner och Ville och Gullan får varandra -- liksom även Dompan och änkefru Andersson. (Bearbetning av programblad)

Censur / granskning

Censurnummer 31404
Datum 1923-03-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1781 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1781 meter
Längd i minuter 65 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Gamla gatans karneval hör till 1920-talets mest nedskällda svenska filmer.

"Ett typiskt exempel på hur humoristisk film i c k e skall vara spelad och iscensatt.

Ett dåligt prov på svensk filmhumoresk. Författaren har kanske haft god vilja, men förmågan är svag och har inte räckt till att få fram något helt och lyckat. Regissör och officin har tydligt haft detta på känn, ty de föredrog anonymitetens slöja framför vita dukens reklam. Ställvis var det rent av synd om de uppträdande skådespelarna, som tvangs till en hel del dumma och äckliga tricks." (FDP)

"Handlingen är absolut intetsägande, och filmen vimlar av scener som äro, minst sagt, smaklösa; humorn efterlyses förgäves, och det hela gör mest ett beklämmande intryck." (Marfa i DN)

"Det är den sämsta film vi någonsin sett -- varje kopia = 2,000 meter förstörd råfilm -- och dess författare och regissör är hr Bror Abelli. En mer ingående kritik avstå vi från -- den är obehövlig." (SocD)

"Filmen saknar komplett varje försonande drag. Dess idioti är lika gränslös som dess simpelhet". (SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Kommunalpolitikern, sångaren, författaren och skådespelaren Bror Abelli är en märklig gestalt inom den tidiga svenska filmens historia. Som biografdirektör med biografer över stora delar av Norrland hade han 1915 varit en av initiativtagarna till Sveriges Biograf!ägareförbund och dess första vice ordförande. 1924 startade han en egen filmtidskrift -- Filmkuriren -- och var även i övrigt en flitig debattör i branschfrågor. 1923 gav han sig utan rädsla men också utan framgång in på en kort bana som filmregissör. Debutfilmen var Gamla gatans karneval och den följdes av ytterligare två kritikerfiaskon i rask takt, Janne Modig (1923/7) och Löjen och tårar (1924/12).

Frågetecknen kring Gamla gatans karneval är många, och filmens tillkomst mystifierade redan den samtida branschpressen. På förvåren 1923 talades det om ett hemlighetsfullt konsortium som skulle ha bildats av bl a Abelli och det konkursade Skandinavisk Filmcentrals förre chef Lars Björck. När filmen premiärvisats framträdde regissören Bror Abelli med ett uttalande, där han avsvor sig allt ansvar för filmens utformning och hävdade att den blivit totalt omgjord av andra sedan han själv lämnat den ifrån sig. Något senare publicerade Lars Björck bittert en sorts försvarsskrivelse där han visserligen erkände att det varit han som stått för slutredigeringen och att han därvid både stuvat om och klippt ned och textändrat i Abellis film men där han också hävdade att dessa åtgärder varit nödvändiga och räddat filmen från en ännu värre katastrof. Han påpekade f ö att filmen gått avsevärt bättre i landsorten än i Stockholm, där den blivit ett publikt fiasko.

Av Björcks formuleringar framgår att en ej namngiven finansiär figurerat bakom inspelningen, men vem denne var är outrett. I censurens handlingar uppges Abelli som producent men som framgått av det föregående var det ett producentskap med avsevärt inskränkta befogenheter.

Även filmens distributionsförhållanden är något egendomliga. Den ursprungliga distributionsfirman Liberty avlöstes nästan omedelbart efter premiären av Le Mats Filmbyrå.

I reklamen kallades Gamla gatans karneval "Första svenska lustspel i slapstickgenren", ett epitet som åtminstone Erik Petschlers Luffarpetter (1922/14) året innan aspirerat på.

Skådespelerskan Dagny Lind debuterade i Gamla gatans karneval liksom två personer som främst under nästa decennium skulle bli framträdande figurer i den svenska filmen, nämligen Thor Modéen och Ruth Weijden. Theodor Gjedsted och Amandus Bonnesen var ett danskt clownpar, känt som "Pelle Gjedsted och Amandus".

Inspelning

1923 1923
Södermalm Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1923-04-09 Eriksberg Stockholm Sverige 65 min
1923-04-09 Imperial Stockholm Sverige 65 min
Annan visning 1923-04-03 Metropol Gävle Sverige 65 min
1923-04-03 Olympia Gävle Sverige 65 min
Urpremiär 1923-04-02 Odéon Norrköping Sverige 65 min
Sverigepremiär 1923-04-02 Odéon Norrköping Sverige 65 min

Ämnesord

Boxning
Dans
Käringar
Maskerader
Stockholm/Södermalm
Stryk

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Lito Svensk Konstindustri


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?