Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Göteborgsutställningen utan och innan
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1923-05-14

Handling

Detta reportage från 1923 års Göteborgsutställning synes ha inletts med en orienterande rundvandring i staden och på utställningsområdet dagarna före öppnandet. Därefter följde ett...

Visa hela handlingen

Press

Allsidig, vacker, charmant och gedigen var några av de adjektiv som kritikerna i Stockholm använde för att uttrycka sin uppskattning av göteborgsreportaget, och flera recensenter påstod...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Censurtitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Detta reportage från 1923 års Göteborgsutställning synes ha inletts med en orienterande rundvandring i staden och på utställningsområdet dagarna före öppnandet. Därefter följde ett avsnitt, uppbyggt kring invigningshögtidligheterna med kungligheter och andra notabiliteter. Slutligen visades upptagningar från utställningens olika specialområden, från maskinhallarna, akvarierna, kulturhistoriska avdelningen etc, samt från "Barnens paradis" och nöjesfältet vid Liseberg. (Bearbetning av recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 31659
Datum 1923-05-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1594 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1594 meter
Längd i minuter 58 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Allsidig, vacker, charmant och gedigen var några av de adjektiv som kritikerna i Stockholm använde för att uttrycka sin uppskattning av göteborgsreportaget, och flera recensenter påstod att filmen gav dem lust att besöka utställningen. Recensionerna var dock genomgående mycket kortfattade och avmätt neutrala.

I Svenska Dagbladet talades om en utställningskrönika, "i vars bilderbok åskådaren bläddrar med nöje och finner livliga, fotografiskt förträffliga scenerier från utställningen, av dess utställningsföremål och av det högtidliga öppnandet, det grandiosa tåget med förridare, galavagnar och härolder upp mot utställningsstaden."

Kritikern i Arbetaren tyckte att det var "en ytterst intressant rundtur man fick göra kring de olika avdelningarna och vi hålla för troligt att utställningsflanören, som blott kastar en blick här och var på sådant som mest faller i ögonen, knappast kan hinna se stort mera under en hel dags utställningsbesök än vad man här fick till livs på cirka halvannan timme."

Kommentar Svensk filmografi

Göteborgsutställningen var ett av de stora -- om inte det största -- evenemangen i Sverige 1923. Den pågick från 8 maj till 15 oktober och ägnades stor uppmärksamhet både i svensk och internationell press. Dess omedelbara motivering var stadens två år försenade 300-årsjubileum.

Svensk Filmindustri hade skaffat ensamrätten till filmning på utställningsområdet och utnyttjade denna rätt dels till journalfilmning, dels till färdigställandet av detta långfilmsreportage, men dels också till en spelfilm i miljön med titeln Boman på utställningen (1923/22).

Göteborgsutställningen utan och innan bestod sannolikt åtminstone delvis av inslag från journalfilmerna i Svenska Bios Veckorevy. Dessa hade väckt ett visst berättigat uppseende till följd av den snabbhet med vilken de distribuerades. Tack vare de moderna kommunikationsmedlens, främst flygmaskinens, resurser hade invigningshögtidligheterna kunnat förevisas på biograferna i Stockholm redan på kvällen samma dag som de ägt rum i Göteborg, dvs den 8 maj. Mindre än en vecka senare låg långfilmsreportaget färdigt för premiärvisning.

Som vanligt när det gäller filmer av detta slag är det något vanskligt att avgränsa en klart definierad regifunktion. Som "organisatör" av filmen angavs emellertid Gustaf Berg, då föreståndare för Svensk Filmindustris skolfilmavdelning. Ledare för fotograferna på plats var Oscar Olsson.

Delar av bildmaterialet från Göteborgsutställningen finns bevarade i TV-arkivet hos Sveriges Television.

Inspelning

Göteborg and kommentar is null; främst utställningsområdet.

Visningar

Sverigepremiär 1923-05-14 Cosmorma Göteborg Sverige 58 min
1923-05-14 Regina Stockholm Sverige 58 min
1923-05-14 Sture Stockholm Sverige 58 min
Urpremiär 1923-05-14 Cosmorama Göteborg Sverige 58 min
1923-05-14 Regina Stockholm Sverige 58 min
1923-05-14 Sture Stockholm Sverige 58 min

Ämnesord

Dokumentärfilm
Göteborgsutställningen 1923
Kungligheter

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?