Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Anderssonskans Kalle på nya upptåg
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1923-08-27

Medverkande

Gösta Alexandersson
Anderssonskans Kalle

Anna Diedrich
Anderssonskan

Dagmar Ebbesen
Pilgrenskan

Albin Lindahl
direktör Graham

Hilda Castegren
Clövercrona, friherrinna, Grahams moder

Hildur Skantze
fru Graham

Visa alla medverkande

Handling

Som belöning för att han räddat lilla Ann-Mari från att drunkna blir Anderssonskans Kalle adopterad av direktör Graham och flyttar från arbetarkvarteren på Söder in i...

Visa hela handlingen

Press

"Lika rolig som den första filmupplagan av Kalles bravader var i trots av alla sina överdrifter, lika menlös och slätstruken är denna andra. Det är mycket uppbyggligt, att Kalle blivit...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Klippning
Manusbearbetning

Medverkande

Gösta Alexandersson Anderssonskans Kalle
Anna Diedrich Anderssonskan
Dagmar Ebbesen Pilgrenskan
Albin Lindahl direktör Graham
Hilda Castegren Clövercrona, friherrinna, Grahams moder
Hildur Skantze fru Graham
Aino Gille Ann-Mari, direktörns dotter
Mona Mårtenson Ruth Graham, direktörns syster
Edvin Adolphson Paul Abraham Ceder, fil kand, informator
Carl-Gunnar Wingård Mogren, faktotum
Sven Ingels juden i Kvastmakarebacken
Julia Cæsar Lövbergskan
Hanna Rudahl Petterssonskan
Mona Geijer-Falkner glassförsäljerskan
Tottan Skantze

Bolag

Produktionsbolag Bewefilm
Distributör i Sverige (35 mm) B. Wahlströms Filmbyrå 1923

Handling

Som belöning för att han räddat lilla Ann-Mari från att drunkna blir Anderssonskans Kalle adopterad av direktör Graham och flyttar från arbetarkvarteren på Söder in i stockholmssocieteten. Här ställer han till med åtskilliga smärre skandaler, både avsiktliga och ofrivilliga. En särskild fiende får han i direktör Grahams mor, född friherrinna Clövercrona.

Som ett led i hans fostran anställer Graham en informator som undervisar Kalle och Ann-Mari. Denne fil kand Paul Abraham Ceder har avsevärda problem med disciplinen men är tämligen lycklig ändå, eftersom han blir förälskad i direktör Grahams ogifta syster Ruth. Kalle spolierar informatorns chanser att vinna gehör hos gamla fru Graham genom att smeta Karlssons klister i hans huvudbonad.

Kalles mor blir sjuk hemma på Söder, och Pil!grenskan kommer och hämtar Kalle tillbaka. När familjen Grahams faktotum Mogren något senare anländer till Kvastmakarebacken för att höra sig för om saken, får han beskedet att Kalle tänker stanna kvar där han hör hemma.

Återkommen till sin ursprungsmiljö fortsätter Kalle med sina pojkstreck, som i synnerhet går ut över Pilgrenskan. Han får tillfälle att gottgöra sina försyndelser mot magister Ceder med påföljd att denne accepteras som blivande svärson av friherrinnan. (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 31967
Datum 1923-08-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1757 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1757 meter
Längd i minuter 64 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Lika rolig som den första filmupplagan av Kalles bravader var i trots av alla sina överdrifter, lika menlös och slätstruken är denna andra. Det är mycket uppbyggligt, att Kalle blivit så plötsligt benådad med ädla drifter och böjelser, men det är alldeles bestämt inte det som hans tacksamma publik från i vintras väntar sig av honom, och vad de få pojkstreck angår, som pliktskyldigast inpassats i filmen, verka de så konstgjorda och oäkta, att man knappast gitter dra på munnen en enda gång." (SvD)

"Den nya Kalle är bättre än den förra. Vilket väl behövdes. De osmakligheter, som fanns i Anderssonskans Kalle är i det närmaste borta, om man undantager en mindre trevlig karikatyr av en judisk försäljare. Små glimtar av humor har filmen, och flera typer äro vällyckade." (FDP)

"Anderssonskans Kalle på nya upptåg är ingen märkvärdighet, men den kända miljön och de roliga äkta stockholmska typerna göra att filmen kommer att bli en publiksucces. Henrik Jaenzons fotografering är briljant." (AB)

"Anderssonskans Kalle, det vill säga Gösta Alexandersson, har gjort duktiga framsteg sedan vi sist sågo honom. Det var ett säkert, naturligt och otvunget uppträdande han hade vid varje tillfälle och i alla situationer -- för vilket naturligtvis regissören Sigurd Wallén även bör ha sin dryga anpart av äran." (Arbetaren)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen utgjorde en fortsättning på Sigurd Walléns fjolårsfilmatisering av Emil Norlanders bok "Anderssonskans Kalle". Den nya filmen baserades på ett originalmanus av Norlander och spelades in under maj och juni 1923. Den fick inte tillnärmelsevis samma publikframgång som föregångaren. Birger Wahlström hade nu egen filmbyrå och behövde inte längre anlita Fredrik Anderson -- denne hade för övrigt vid det här laget blivit sin egen filmproducent med Andersson, Pettersson och Lundström (1923/8). Från och med nu och flera produktioner framöver samarbetar regissören Sigurd Wallén och fotografen Henrik Jaenzon i Bewe-filmer som spelas in i centralsaluhallsateljén.

I Anderssonskans Kalle på nya upptåg debuterade Mona Mårtenson utan att väcka någon större uppmärksamhet. Hon skulle snart bli intimt förknippad med den svenska filmens uttonande storhetstid i mer pretentiösa produktioner som Gösta Berlings saga (1924/6, 1924/7), Livet på landet (1924/15), Karl XII (1925/4, 1925/21), Ingmarsarvet (1925/22) och Till Österland (1926/2).

Som förspel till Anderssonskans Kalle på nya upptåg medföljde på en eller ett par av premiärbiograferna en "skämtbild", inspelad på restaurant Bellmansro i Stockholm med Axel Ringvall, Valdemar Dalquist och Carl-Gunnar Wingård, I kräftans tecken.

Inspelning

1923-05 1923-06
Centralsaluhallen vid Kungsbron Stockholm Sverige
Södermalm Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1923-08-27 Imperial Stockholm Sverige 64 min
Urpremiär 1923-08-27 Imperial Stockholm Sverige 64 min
Sverigepremiär 1923-08-27 Nya Teatern Stockholm Sverige 64 min
Urpremiär 1923-08-27 Nya Teatern Stockholm Sverige 64 min
Sverigepremiär 1923-08-27 Olympia Stockholm Sverige 64 min
Urpremiär 1923-08-27 Olympia Stockholm Sverige 64 min
Sverigepremiär 1923-08-27 Nytorgsteatern Stockholm Sverige 64 min
Urpremiär 1923-08-27 Nytorgsteatern Stockholm Sverige 64 min
Sverigepremiär 1923-08-27 Mosebacke Stockholm Sverige 64 min
Urpremiär 1923-08-27 Mosebacke Stockholm Sverige 64 min

Ämnesord

Adel
Adoptioner
Barn
Informator
Judar
Käringar
Nationella minoriteter, judar
Rackartyg
Societet
Stockholm/Södermalm
Storstad

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 89 s. Miljölista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Av Emil Norlander.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?